NIEUWE GENERATIE BEDRIJVEN WEET KANSEN TE GRIJPEN

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 25/09/2010 11:05
AMSTERDAM – De aangekondigde sluiting van de onderzoekslaboratoria van Organon in Oss en Solvay in Weesp is eeuwig zonde, maar niet het einde van het Nederlandse farmaonderzoek. Nieuwe biotechbedrijven van Nederlandse bodem doen het opvallend goed, zeggen kenners van de sector.

„Het sluiten van de onderzoekslaboratoria van Organon en Solvay is natuurlijk een grote klap voor de sector en zeker voor de 2500 mensen die door de reorganisaties hun baan verliezen. Maar het gaat veel te ver om te zeggen dat er van de Nederlandse farmaciesector niets overblijft”, zegt Jorg Janssen, hoofd strategie bij het Topinstituut Pharma.

Maar ook het ontwikkelen van heel nieuwe geneesmiddelen en slimmere toedieningsmethoden is nog lang niet van de Nederlandse bodem verdwenen. Terwijl ’s lands grootste private farmaceutische onderzoekers ten onder gaan in het geweld van de consolidatieslag van de wereldwijde farmareuzen, maken sommige jonge innovatieve bedrijven van Hollandse bodem een stormachtige groei door.

En dat het om serieus geld gaat, blijkt uit het bedrag dat deze vijf contracten kunnen opleveren als de biotechbedrijven erin slagen de belofte van hun vinding waar te maken: in totaal $2,3 miljard. De grootste Nederlandse deal was voor Prosensa, dat vorig jaar een contract tekende met GlaxoSmithKline (GSK) voor de ontwikkeling van een medicijn tegen de spierziekte Duchenne. Deze deal kan $680 miljoen opleveren. Het bedrijf waar enkele tientallen mensen werkzaam zijn, heeft twee kenmerken gemeen met de twee andere ondernemingen die in de Europese top tien van biotechdeals figureren: Crucell en Galapagos. Deze bedrijven komen allemaal uit Leiden en van geen van hen was voor 2000 ooit gehoord, al werd een voorloper van Crucell in 1993 opgericht.

Soms gaat het om zeer kleine bedrijfjes, maar ze kunnen snel groeien, zoals je bij Crucell hebt gezien, maar ook Octoplus en Galapagos groeien hard.” Veelal zijn de biotechbedrijven voortgekomen uit universitaire onderzoeksgroepen en speciaal opgericht om een veelbelovende gepatenteerde technologie door te ontwikkelen totdat de technologie interessant wordt voor grote farmaceuten. Als dat stadium bereikt is, wordt vaak een samenwerkingsverband gesloten of wordt dit soort bedrijven overgenomen.

Geheel tekst te vonden in DFT van heden, verslag van
WOUTER VAN BERGEN



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL