Boskalis boekt recordwinst in eerste halfjaar + eigen aandelen inkoop

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 14/08/2014 07:27
Hoofdpunten eerste halfjaar 2014
- Omzet: ruim EUR 1,5 miljard
- EBITDA: EUR 466 miljoen
- Nettowinst: EUR 253 miljoen
- Orderportefeuille: ruim EUR 3,1 miljard
- Eerste toepassing IFRS11

Vooruitzichten
- Uitdagende marktomstandigheden
- Nettowinstverwachting overtreft recordwinst van 2013 (EUR 366 miljoen)

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft over het eerste halfjaar 2014 een nettowinst behaald van EUR 253 miljoen (eerste halfjaar 2013: EUR 123 miljoen).

De omzet is in het eerste halfjaar met 21% toegenomen tot EUR 1,5 miljard (eerste halfjaar 2013: EUR 1,3 miljard). De autonome omzetgroei bedraagt 13,4%. De EBITDA is in het eerste halfjaar uitgekomen op EUR 466 miljoen en het bedrijfsresultaat (EBIT) op EUR 338 miljoen (EBITDA eerste halfjaar 2013: EUR 280 miljoen en EBIT: EUR 162 miljoen).

In alle drie de segmenten is een fors hoger resultaat gerealiseerd dan in het eerste halfjaar 2013. Bij Dredging & Inland Infra is sprake geweest van een druk eerste halfjaar met een hoge vlootbezetting, goede projectmarges en substantiële afwikkelresultaten op oude projecten. Ook Offshore Energy heeft een goed eerste halfjaar gehad met een hoge vlootbezetting en goede projectmarges. Daarenboven draagt Dockwise een extra kwartaal bij in vergelijking met 2013 en zijn daar omvangrijke opbrengsten uit annulerings- en vertragingsvergoedingen gerealiseerd. Bij Towage & Salvage is het resultaat toegenomen, ondanks een rustig eerste halfjaar wat betreft bergingsactiviteiten, met goede resultaten uit de afwikkeling van oudere bergingsprojecten.

De orderportefeuille is aan het einde van het eerste halfjaar uitgekomen op EUR 3.146 miljoen (ultimo 2013: EUR 3.323 miljoen).

Peter Berdowski, CEO Boskalis:
"Wij hebben in de eerste helft van 2014 een historisch hoog resultaat geboekt en over de hele linie van ons bedrijf zeer goed gepresteerd. Dit resultaat is mede te danken aan de strategische keuze om ons verder te verbreden in de richting van de offshore. De offshore activiteiten nemen een steeds belangrijkere plaats in en Dockwise draagt daar inmiddels in grote mate aan bij. Maar ook de traditionele kernactiviteit baggeren heeft uitstekend bijgedragen aan het resultaat.

In het eerste halfjaar hebben wij een hoge vlootbezetting en goede projectresultaten gerealiseerd. Verder kenden wij een aantal uitzonderlijke opbrengsten die substantieel hebben bijgedragen aan het resultaat. Het betreft afwikkelresultaten op oude projecten bij Dredging en Salvage, alsmede vergoedingen voor geannuleerde transportcontracten bij Dockwise. Het extreem goede resultaat mag echter niet worden gezien als een reële reflectie van de huidige marktomstandigheden, die zeer uitdagend zijn, in marge en in volume."

Marktontwikkelingen
De markten waarop Boskalis actief is, worden gedreven door de groeiende wereldbevolking en welvaart. Hierdoor nemen de wereldhandel en de energieconsumptie toe en zijn er de onomkeerbare gevolgen van klimaatverandering. Boskalis speelt in op deze trends. De mate waarin deze zich in de komende jaren positief ontwikkelen hangt sterk af van geopolitieke stabiliteit en macro-economische groei. Positieve investeringsbeslissingen voor grote maritieme infrastructuur projecten, waar Boskalis werk aan ontleent, hangen hiermee nauw samen.

Boskalis verwacht de komende paar jaar een redelijk stabiel marktbeeld voor Dredging en Towage. De groei van mondiale handelsstromen en de noodzaak voor het onderhoud en de uitbreiding van havens zal zich naar verwachting in een gematigd tempo voortzetten. De groeimogelijkheden voor Boskalis bevinden zich met name in de offshore sector op het gebied van Transport, Logistiek en Installatie. Ondanks een toenemende terughoudendheid in de offshore sector bij het nemen van investeringsbeslissingen voor grote projecten, blijft Boskalis voorzichtig positief over haar eigen kansen in dit deel van de markt door de inzet en combinatie van materieel en expertise vanuit de breedte van de groep.

Vooruitzichten
Op basis van de huidige inzichten zal het marktbeeld in het tweede halfjaar niet ingrijpend wijzigen ten opzichte van het eerste halfjaar. Met de projecten in portefeuille wordt voor het tweede halfjaar bij Dredging en Offshore Energy een gezonde vlootbezetting verwacht, echter op een lager niveau dan in het eerste halfjaar. Na een zeer sterk eerste halfjaar voor Dredging zal bij het uitblijven van vergelijkbare substantiële afwikkelresultaten de operationele marge in het tweede halfjaar lager zijn. Ook bij Offshore Energy zal bij het uitblijven van vergelijkbare annulerings- en vertragingsvergoedingen de operationele marge in het tweede halfjaar lager zijn. De verwachting bij Towage & Salvage is stabiel ten opzichte van het eerste halfjaar.

Uitgaande van een positieve afwikkeling van enkele oude projecten in 2014 verwacht de Raad van Bestuur dat de nettowinst voor het boekjaar 2014, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, de recordwinst van 2013 (EUR 366 miljoen) zal overtreffen.

Voor 2014 wordt een investeringsbedrag van circa EUR 300 miljoen verwacht. Dit wordt uit de eigen kasstroom gefinancierd.

De financiële positie van Boskalis is zeer solide en de solvabiliteit is toegenomen tot 50%. Door het hoge resultaat in het eerste halfjaar en een lagere nettoschuldpositie is de nettoschuld : EBITDA ratio afgenomen tot 0,7. Met deze sterke uitgangspositie en binnen de kaders en uitgangspunten van het business plan 2014-2016, heeft Boskalis de intentie om een inkoopprogramma eigen aandelen uit te voeren tot een maximum van 10 miljoen aandelen. Dit programma zal onder voorbehoud van de resultaatontwikkeling en gewenste balansverhoudingen in de komende twee en een half jaar worden uitgevoerd. De start van dit programma is via een separaat persbericht vandaag aangekondigd.

Kerncijfers
1e HJ 2014 1e HJ 2013* 2013*
(in miljoenen EUR)
Omzet 1.546,3 1.278,5 3.132,4
EBITDA* 466,4 280,0 756,5
Nettoresul. van strategische JVs en geassocieerde deelnemingen 19,6 47,1 62,8
Bedrijfsresultaat (EBIT)* 338,3 161,8 463,5
Nettowinst 253,0 123,3 365,7
Winst per aandeel (in EUR) 2,10 1,06 3,09

30 juni 2014 30 juni 2013* Ultimo 2013*
Orderportefeuille 3.145,8 3.306,6 3.323,4
* Met ingang van 1 januari 2014 past Boskalis IFRS11 toe hetgeen consequenties heeft voor de wijze waarop strategische joint ventures worden verantwoord. Daar waar Boskalis voorheen deze joint ventures proportioneel consolideerde, mogen deze onder IFRS11 uitsluitend nog volgens de 'equity methode' worden verwerkt. Ons aandeel in het nettoresultaat van de strategische joint ventures en geassocieerde deelnemingen is inbegrepen in de EBIT(DA). Deze aanpassing heeft geen consequenties voor de geconsolideerde nettowinst. De vergelijkende cijfers 2013 zijn hierop aangepast.


Aandelen inkoop.
Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) start met een aandelen-inkoopprogramma. Binnen de kaders en uitgangspunten van het business plan 2014-2016, heeft Boskalis de intentie om een inkoopprogramma eigen aandelen uit te voeren tot een maximum van 10 miljoen aandelen. Dit programma zal onder voorbehoud van de resultaatontwikkeling en gewenste balansverhoudingen in de komende twee en een half jaar worden uitgevoerd.

Het programma zal worden uitgevoerd door tussenpersonen via aankopen tijdens open en gesloten periodes.

Het programma wordt uitgevoerd conform de voorwaarden van de door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Boskalis op 13 mei 2014 verleende machtiging en onder de voorwaarde dat deze machtiging na 18 maanden opnieuw wordt verleend.

Boskalis kan de gewone aandelen die via het programma worden verworven, intrekken. Boskalis zal wekelijks een persbericht publiceren waarin de voortgang van het programma wordt gemeld.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL