Winst Accell Group stijgt met 11% in 2011

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 24/02/2012 07:35
Heerenveen, 24 februari 2012 – Accell Group N.V. heeft in 2011 een stijging van de omzet en nettowinst gerealiseerd. De omzet steeg met 9% naar € 628,5 miljoen (2010: € 577,2 miljoen) onder andere dankzij de stijgende verkoop van elektrisch ondersteunde en sportieve fietsen door een sterke groei in met name Duitsland. Door een goede ontwikkeling van het werkkapitaal en een relatieve afname van de voorraden was er sprake van een sterke cashflow. Mede door een per saldo positieve bijdrage uit incidentele posten, steeg de nettowinst over 2011 met 11% naar € 40,3 miljoen (2010: € 36,4 miljoen).

René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Accell Group: “Gezien de huidige economische omstandigheden, waarbij consumenten terughoudend zijn met grotere uitgaven, zijn wij tevreden met de behaalde resultaten. De elektrische fiets blijft in Nederland en het buitenland (met name in Duitsland) aan populariteit winnen en dankzij de gestegen omzet beslaat dit segment nu 31% van de totale omzet van fietsen binnen Accell Group. Daarnaast laten de omzet en het resultaat van de fietsonderdelen en accessoires een gezonde groei zien. Hier zien we dat met het uitstellen van de aankoop van een nieuwe fiets consumenten overgaan tot onderhoud van de bestaande fiets.
Naast een lagere belastingdruk had de boekwinst van € 16 miljoen op de verkoop van ons aandeel van 22% in het beursgenoteerde Derby Cycle een positief effect op de nettowinst. Dit effect werd helaas voor een belangrijk deel tenietgedaan door de definitieve uitspraak in een al meer dan 10 jaar slepende NMa-procedure.
Fietsen zal naar onze verwachting in de komende jaren onverminderd populair blijven en de fiets wordt voor consumenten en met name onder jongeren steeds meer een lifestyle product. Wij spelen in op deze internationale trend. Met investeringen in onze sterke merken, innovaties, design en de spreiding over geografische gebieden kunnen we bovendien snel reageren op veranderingen in de markt. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden, gaan we voor 2012 dan ook uit van een verdere stijging van omzet en het netto operationeel resultaat.”

Belangrijkste ontwikkelingen in 2011
In 2011 is de omzet van Accell Group met 9% gestegen. Zowel autonoom en als gevolg van acquisities nam de omzet toe. De omzet bij fietsen steeg met 9% en de verkoop van fietsonderdelen en accessoires nam met 15% toe. Het fietsseizoen begon vroeg in het voorjaar, maar door het slechte zomerweer verschoven de verkopen tot na het seizoen. Hierdoor moest er extra korting worden gegeven, waardoor de marge onder druk kwam te staan in het tweede halfjaar.

De integratie van Accell Bisiklet (Turkije) en het 50% belang in Atala (Italië) is begin 2011 afgerond. In juni is Vartex, een kleinere distributeur van fietsen en fietsonderdelen in Zweden overgenomen. In november werd overeenstemming bereikt over de overname van Van Nicholas, een Nederlandse nichespeler in titanium fietsen voor het high-end segment en in december werd overeenstemming bereikt over overname van Currie Technologies, een belangrijke aanbieder in Noord-Amerika van elektrische fietsen en e-steps (mini e-scooters).
De omzet van de in de afgelopen jaren sterk afgeslankte fitnessdivisie nam in 2011 verder af door lagere verkopen en door de afbouw van de activiteiten in Noord-Amerika.

Omzetspecificatie (bedragen x € miljoen)
Geografisch Per productgroep
Nederland 216,4 Fietsen 465,6
Duitsland 176,3 Onderdelen en accessoires 141,3
Frankrijk 58,0 Fitness 21,6
Overige Europa 123,4
Overige landen 54,4
Totaal 628,5 Totaal 628,5
Na ruim 10 jaar kwam in september de definitieve uitspraak van een door de NMa aangespannen procedure inzake een vermeende overtreding door een aantal fietsproducenten. De boete werd bijna gehalveerd naar € 6,9 miljoen (excl. rente van € 2,6 miljoen), waarvan € 4,6 miljoen reeds in 2007 was voorzien. Het 22%-belang dat Accell Group in 2011 opbouwde in Derby Cycle AG werd bij openbaar bod –op alle aandelen van Derby Cycle Werke AG– in oktober verkocht en leverde een boekwinst op van € 16 miljoen.

Fietsen/Fietsonderdelen & Accessoires
In het segment fietsen/fietsonderdelen & accessoires steeg de omzet in 2011 met 11% naar € 607,6 miljoen (2010: € 548,7 miljoen). Door de acquisitie van het Turkse Accell Bisiklet en het Zweedse Vartex steeg het aantal verkochte fietsen naar 1.115.000 (2010: 949.000). De gemiddelde prijs daalde door de toevoeging van goedkopere fietsen (m.n. vanuit Accell Bisiklet) naar € 417 (2010: € 449); op autonome basis steeg de gemiddelde prijs. De verkoop van elektrische fietsen nam met 21% toe en bedraagt inmiddels 31% van de totale fietsenomzet. De omzet van sportieve fietsen nam met 23% toe. Het segmentresultaat is € 52,8 miljoen (2010: € 55,5 miljoen).
De omzet van fietsen in Nederland daalde in 2011 in lijn met de markt, terwijl de omzet in fietsonderdelen & accessoires sterk steeg. Door de slechte zomer moesten met name in Nederland in het tweede halfjaar veel fietsen met korting worden verkocht, omdat deze niet voor het seizoenseinde in september verkocht waren. De markt is zwak door terughoudende consumentenbestedingen. De consumenten wordt een onzekere toekomst voorgespiegeld, waardoor aankopen van duurdere producten vaker worden uitgesteld. Begin 2012 werd Van Nicholas overgenomen, een nichespeler in titanium fietsen en frames voor het topsegment met een aantrekkelijke internationale groeipotentie.
De grootste stijging van de omzet vond plaats in Duitsland. De fietsenomzet steeg met 26% en de omzet van fietsonderdelen & accessoires met 16%. In Duitsland wordt fietsen vanuit de landelijke en regionale overheden sterk gepromoot en de elektrische fiets wint steeds meer terrein. De omvang van de verkopen in de totale Duitse markt bedraagt in 2011 inmiddels volgens schattingen 250.000 tot 300.000 elektrische fietsen. Door de stijging van het aantal verkochte elektrische fietsen steeg de gemiddelde prijs.
In Frankrijk daalde de omzet van de fietsenverkopen ten gevolge van een zwakke markt. De omzet van fietsonderdelen & accessoires in Frankrijk steeg in 2011 met 26%.
De omzet in overige landen nam zowel binnen als buiten Europa toe. Door de toevoeging van Accell Bisiklet steeg de omzet in Turkije, Italië en Finland. Door de overname van Vartex nam de omzet in Zweden toe. De omzet fietsen en fietsonderdelen in de VS bleef stabiel, ondanks de onzekere economische omstandigheden. In december werd overeenstemming bereikt over de acquisitie van Currie Technologies, een belangrijke aanbieder van e-bikes en e-steps (mini e-scooters) in de VS. De overname is in januari 2012 afgerond. De omzetten van fietsenverkoop door Accell Group in Azië blijven vooralsnog beperkt. De vraag naar fietsen in het hogere segment zal toenemen, mede als gevolg van de sterke welvaartsgroei in Azië. Dat is ook de reden waarom de eigen organisatie in de regio is versterkt.

Fitness
De omzet in het fitness segment nam af tot € 21,0 miljoen (2010: €28,5 miljoen). Daarmee is het omzetaandeel van deze activiteiten gedaald naar 3%. Het segmentresultaat daalde naar € -1,4 miljoen (2010: € -0,4 miljoen) onder invloed van de omzetdaling. Dit resultaat is exclusief eenmalige reorganisatielasten van in totaal circa € 4,0 miljoen. Deze reorganisatielasten bevatten met name lasten voor afbouw van voorraden en debiteuren, reorganisatie, verhuizing en belastinglatenties. De organisatie is in 2011 in stappen verder afgeslankt en de kostenbasis is verlaagd. Door afbouw van het werkkapitaal is de cashflow in 2011 positief.
De markt voor fitnessapparatuur voor thuisgebruik, de markt waarin Tunturi en Bremshey hoofdzakelijk actief zijn, is nog zwak. De aanpassing van de organisatie aan het lagere omzetniveau is onder andere gerealiseerd door de eerder aangekondigde afbouw van de activiteiten in Noord-Amerika. Het kantoor en distributiecentrum zijn gesloten. Alleen de service activiteiten worden voortgezet. Het hoofdkantoor in Nederland is verplaatst naar een nieuwe, goedkopere locatie. Ook de organisatie in Nederland is inmiddels aangepast. Alle productieactiviteiten zijn uitbesteed aan fabrikanten in Azië. In Azië heeft Accell Group een distributiecentrum waar de leveranciers centraal toeleveren. Vanuit dit centrum worden wereldwijd meer dan 40 distributeurs beleverd met het volledige productenprogramma. Voor de toekomst van de fitnessactiviteiten houdt Accell Group alle opties open.
Belangrijke financiële ontwikkelingen in 2011
In totaal steeg de omzet in 2011 met 9% naar € 628,5 miljoen. Autonoom was er sprake van een stijging met 4%.
De toegevoegde waarde (netto omzet minus materiaalkosten en inbound transportkosten) als percentage van de omzet kwam uit op 33% (2010: 35%). De wijziging van de toegevoegde waarde hangt samen met de ontwikkelingen in met name het tweede halfjaar. Onder invloed van een slechte zomer werden verkopen in een ongebruikelijke omvang doorgeschoven naar het najaar, waardoor producten uit de 2010/2011 collecties met meer dan normale korting verkocht werden. Ook de start van de levering van nieuwe producten voor het seizoen 2011/2012 liep hierdoor vertraging op, hetgeen een drukkende werking had op het percentage toegevoegde waarde. De absolute toegevoegde waarde steeg met 2% naar € 208,2 miljoen (2010: € 203,4 miljoen). Omdat met de meeste leveranciers seizoensprijzen worden afgesproken en de valuta grotendeels per seizoen worden afgedekt, is de invloed van prijsstijgingen en -dalingen van grondstoffen en onderdelen gedurende het seizoen gering, maar merkbaar bij de vaststelling van de nieuwe seizoensprijzen.
De operationele kosten bleven als percentage van de omzet stabiel op 27% (2010: 27%). De personeelskosten stegen met 5% door de acquisities en in percentage van de omzet bedroegen deze 12,8% (2010: 13,3%). De overige bedrijfskosten stegen met 14% door de acquisities alsmede door een autonome stijging; in percentage van de omzet bedroegen deze kosten 13,2% (2010: 12,6%). Exclusief de eenmalige reorganisatielasten voor de fitnessactiviteiten en de extra lasten voor de NMa-boete kwam het bedrijfsresultaat (EBIT) uit op € 40,7 miljoen (2010: € 44,8 miljoen). In procenten van de omzet (operationele marge) was dit gecorrigeerde bedrijfsresultaat 6,5% (2010: 7,8%). Inclusief de reorganisatielasten en de NMa-boete kwam het bedrijfsresultaat uit op € 34,8 miljoen.

De financiële baten en lasten (exclusief de rente over de NMa-boete) stegen met 25% door een gemiddeld hogere kredietbehoefte. De belastingdruk daalde naar 7% (2010: 14%) onder invloed van de deelnemingsvrijstelling op de boekwinst Derby Cycle AG, de belastingfaciliteiten in Nederland en de effecten van de juridische herstructurering van de Duitse activiteiten die in 2009 effectief is geworden. Het effect van de toepassing van de innovatiebox bedroeg in 2011 € 0,8 miljoen.
Het resultaat uit minderheidsdeelnemingen bedroeg in 2011 € 0,4 miljoen (2010: € 0,1 miljoen) door de toevoeging van het 50% belang in Atala (Italië). De boekwinst op de participatie in Derby Cycle AG bedroeg ruim € 17 miljoen, waarvan er na aftrek van kosten € 16,1 miljoen overbleef.
De nettowinst over het boekjaar 2011 bedroeg € 40,3 miljoen (2010: € 36,4 miljoen). Wanneer de nettowinst wordt geschoond voor de incidentele posten in zowel 2010 (€ 5,9 miljoen door de regeling innovatiebox en de incidentele vrijval van voorzieningen voor belasting en acquisitie) als in 2011
(€ 8,6 miljoen door enerzijds de boekwinst op aandelen Derby en de innovatiebox en anderzijds de lasten voor de NMa-boete en reorganisatie van de fitnessactiviteiten) stijgt dit netto operationele resultaat met 4% naar € 31,7 miljoen (2010: € 30,5 miljoen).
Het balanstotaal is voornamelijk door de acquisities (Accell Bisiklet, Atala en Vartex) gestegen naar
€ 434,0 miljoen (2010: € 383,9 miljoen). Het totale werkkapitaal bedroeg € 222,0 miljoen (2010:
€ 199,8 miljoen); in relatie tot de omzet bedroeg het werkkapitaal 35,3% (2010: 34,6%). Het effect van acquisities hierin was € 16,0 miljoen. Autonoom namen de voorraden af met 2% ten opzichte van ultimo 2010.
Het werkzaam vermogen (Capital Employed) is gestegen naar € 353,4 miljoen (2010: € 302,5 miljoen). Het rendement op het werkzaam vermogen per ultimo boekjaar kwam uit op 11,5% (2010: 15,3%), gebaseerd op het voor incidentele posten gecorrigeerde bedrijfsresultaat. Het eigen vermogen per ultimo boekjaar bedroeg € 214,6 miljoen (2010: € 180,4 miljoen). Naast de gerealiseerde winst in 2011 werd de stand van het eigen vermogen beïnvloed door een betaling van contant dividend van
€ 9,9 miljoen (2010: € 7,6 miljoen) en overige mutaties van circa € 3,9 miljoen, onder meer door effecten van waardeveranderingen van financiële instrumenten (valutahedges en renteswaps). De voorzieningen daalden in 2011 naar € 22,5 miljoen (2010: € 23,3 miljoen) door het betalen van de NMa-boete enerzijds en het opnemen van verplichtingen als gevolg van acquisities anderzijds.
De solvabiliteit per ultimo boekjaar komt uit op 49,5% (2010: 47,0%). Het totaal aan leningen en bankkrediet bedroeg ultimo boekjaar € 119,9 miljoen (2010: € 101,8 miljoen). De financieringsratio Net Debt / EBITDA bedraagt per ultimo boekjaar 2,0 (2010: 1,9). De rentedekking op basis van het gecorrigeerde bedrijfsresultaat bedroeg in 2011 6,5 (2010: 10,6).
De operationele kasstroom voor werkkapitaal en voorzieningen bedroeg € 58,6 miljoen (2010: € 54,3 miljoen). De netto kasstroom uit operationele activiteiten steeg naar € 39,4 miljoen (2010: € 3,3 miljoen). De sterke operationele kasstroom wordt voor een groot deel verklaard door de gunstige ontwikkeling van de voorraden in het tweede halfjaar.

Winst per aandeel en dividend
De winst per aandeel op basis van het gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen (per ultimo 20.905.497 aandelen) is in 2011 uitgekomen op € 1,93 (2010: € 1,75). Door uitgifte van 403.592 aandelen uit hoofde van het stockdividend over het boekjaar 2010 is de correctiefactor voor de winst per aandeel van voorgaande jaren 0,981. De toename ten opzichte van de gerapporteerde winst per aandeel in 2010 (€ 1,78) bedraagt 8%.

Aan de aandeelhouders zal worden voorgesteld een dividend uit te keren van € 0,92 per aandeel (2010: € 0,84) naar keuze te ontvangen in contanten of in aandelen. De pay-out ratio komt hiermee uit op 48% (2010: 48%) en is daarmee in lijn met het dividendbeleid en ongewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. Op basis van de slotkoers van 2011 (€ 14,10) bedraagt het dividendrendement 6,5%.

Vooruitzichten
Gezondheid, milieubewustzijn, mobiliteit en actieve recreatie zijn duurzame onderliggende trends die de vraag van consumenten naar de producten van Accell Group de komende jaren blijven stimuleren. Daarnaast wordt de fiets met name ook onder jongeren steeds meer gezien als een lifestyle product.
In de komende jaren zal het gebruik van de fiets voor recreatie en sport en als alternatief voor de auto zowel in binnen- als buitenland verder in populariteit toenemen. De elektrische fietsen, de duurdere mountainbikes, sportieve fietsen, racefietsen en speciale (doelgroep)fietsen staan volop in de belangstelling van consumenten.
Accell Group blijft met haar sterke merken inspelen op de aanhoudende vraag naar hoge toegevoegde waarde producten, met onderscheidend vermogen in innovatie en eigentijds design als succesfactoren. Ondersteuning van deze merken, intensieve samenwerking met de gespecialiseerde vakhandel en gerichte marketing op de verkooppunten en richting consumenten blijven ook in 2012 belangrijke uitgangspunten.
Gelet op de macro-economische ontwikkelingen gaat Accell Group er vanuit dat de terughoudendheid van consumenten voor wat betreft grotere aankopen voorlopig aan zal aanhouden. Ook de dynamiek in de markt zal naar verwachting op een hoog niveau blijven. Net als de afgelopen jaren zullen er door het seizoen heen meer verschuivingen in de consumentenvraag optreden. Omdat de merken dicht op hun markten opereren, kan Accell Group zich relatief snel aanpassen aan de wensen van de consument. De bereidheid van dealers om zelf voorraad op te bouwen blijft laag, omdat wordt uitgegaan van een goede beschikbaarheid bij de leverancier. Deze ontwikkelingen vergen meer van het aanpassingsvermogen van de organisatie om verdere groei van de resultaten te bewerkstelligen.
Verdere toename van schaalgrootte is belangrijk om voordelen te behalen bij inkoop, productie, ontwikkeling en marketing. Accell Group zal ook in 2012 actief zoeken naar mogelijke overnames die passen binnen het profiel en de merkportfolio van de groep. Overnames moeten complementair zijn en op korte termijn waarde aan de groep toevoegen in termen van rendement en synergie.

Verwachting
De middellange tot lange termijn vooruitzichten blijven positief. Er is een structureel goede vraag naar fietsen voor mobiliteit, gezondheid en actieve sportbeoefening. Met name zal dit de omzet van elektrische fietsen en sportieve fietsen in het hogere segment blijven stimuleren. Op macro-economisch gebied is de situatie in met Europa momenteel echter zeer onzeker.
Op basis van de bovengenoemde ontwikkelingen wordt voor 2012 een toename verwacht van omzet en het netto operationeel resultaat ten opzichte van 2011, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

voorzichtige verbetering te Amsterdam
tijd 10.49
De AEX 326,33 +0,109 +0,03% de CAC 3.467,97 +20,659 +0,59% de DAX 6.869,29
+59,829 +0,87%
Amsterdam loopt achter bij de andere Europese beurzen.
Accell 17,16 -0,394ct en ca. 50.000 sts omzet.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL