Vopak geeft update over voorlopige financiële resultaten over HY1 2013 en indicatie voor FY 2013

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 19/07/2013 07:16
Vopak geeft de markt vandaag een update over haar voorlopige financiële resultaten voor het eerste halfjaar van 2013 (“HY1 2013”) en haar indicatie voor het volledige boekjaar 2013 (“FY 2013”).
Vopak verwacht over HY1 2013 een Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (“EBITDA”) -exclusief bijzondere posten- te realiseren van circa EUR 385 miljoen, wat in lijn is met dezelfde periode in 2012 (HY1 2012: EUR 380,1 miljoen1). De positieve bijdrage van uitbreidingsprojecten die in HY2 2012 en HY1 2013 in gebruik zijn genomen evenals een aantal positieve eenmalige posten in HY1 2013 werden door verscheidene factoren teniet gedaan. De belangrijkste zijn een afgenomen vraag naar de opslag van ruwe olie, diesel en biobrandstof in Nederland en hogere pensioenlasten ten opzichte van HY1 2012. Daarnaast werd de beperkte groei in EBITDA -exclusief bijzondere posten- over HY1 2013 beïnvloed door een vertraging in de aanloopfase in Algeciras (Spanje) als gevolg van vergunningskwesties. Onze bezettingsgraad voor HY1 2013 bedroeg circa 88% (HY1 2012: 91%).
Voor het resterende deel van 2013 verwacht Vopak soortgelijke marktomstandigheden als in het eerste halfjaar van 2013, gekenmerkt door een over het algemeen gezonde vraag naar opslagdiensten binnen ons terminalnetwerk in Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Vopak verwacht dat de backwardation van de markt voor ruwe olie en diesel zal aanhouden, wat van invloed zal zijn op de Divisie Nederland, en Vopak verwacht voortdurende onzekerheid op de markt voor biobrandstof.
Dientengevolge zal Vopak haar eerder afgegeven indicatie voor het EBITDA -exclusief bijzondere posten- over het volledige jaar 2013 bijstellen van EUR 760-800 miljoen naar EUR 730-780 miljoen2.
De voorlopige resultaten die vandaag bekend zijn gemaakt, zijn nog niet door de accountant van de onderneming gereviewed. Overeenkomstig onze eerder gepubliceerde financiële kalender zullen de definitieve resultaten over HY1 2013 middels een persbericht op 23 augustus 2013 voor opening van de Amsterdamse effectenbeurs bekend worden gemaakt.
Vooruitkijkend gelooft Vopak dat de voorspelde groei in het wereldwijde gebruik van energie en de toenemende geografische onbalans tussen productie en (industriële) consumptie blijven vragen om extra transport van energie, chemicaliën en plantaardige oliën. Hierdoor verwacht Vopak dat in de energie- en petrochemische sector de investeringen in infrastructuur aanzienlijk zullen stijgen in de komende decennia. Vopak gelooft dat zij goed gepositioneerd is om een belangrijke rol in deze ontwikkelingen te spelen en verwacht waarde te kunnen blijven creëren door haar diensten aan te bieden op
een veilige, duurzame en efficiënte wijze aan haar klanten. We blijven daarom vertrouwen houden in de lange termijn vooruitzichten voor onze onderneming.
Vopak zal in 2016 haar 400-jarig bestaan vieren. Op basis van de huidige projecten in aanbouw en potentiële mogelijkheden voor verdere uitbreiding van Vopaks terminalnetwerk is het onze ambitie in 2016 een EBITDA -exclusief bijzondere posten- van EUR 1 miljard te realiseren. Om deze ambitie te kunnen realiseren zijn naast andere factoren de identificatie, de goedkeuring en succesvolle en tijdige uitvoering van additionele winstgevende uitbreidingsprojecten vereist. Tevens zal dit vragen om ons continue vermogen om onze kostenbasis te blijven beheersen en de operationiële efficiëncy op onze bestaande terminals voort te zetten. Hoewel we een scala aan potentiële projecten bekijken, blijven wij streven naar een gedisciplineerde uitvoering van onze strategie voor wat het inzetten van kapitaal betreft.
Het is in deze context en volgend op de aankondigingen in het persbericht van 1 maart 2013 inzake haar resultaten over FY 2012 en onder verwijzing naar haar Q1 Trading Update in het persbericht van 24 april 2013, dat Vopak vandaag bekend maakt dat zij haar onderzoek naar verscheidene alternatieven voor het verwerven van equity-like kapitaal ter ondersteuning van haar toekomstige groeiplannen heeft afgerond. Vopak zal aan haar aandeelhouders voorstellen een stem uit te brengen tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (“BAVA”) ten aanzien van de creatie van en autorisatie voor de uitgifte van een nieuwe klasse beursgenoteerde preferente aandelen die een vast jaarlijks dividend zullen bieden (de “C-aandelen”). Vopak gelooft dat de C-aandelen een aantrekkelijke nieuwe bron van groeikapitaal zullen vormen, die zal bijdragen aan de financiering van geselecteerde groei- en investeringsmogelijkheden op een tijdige, effectieve en kapitaalgedisciplineerde wijze.
De BAVA zal plaatsvinden op 17 september 2013, waarbij de goedkeuring van aandeelhouders zal worden gevraagd voor een aantal voorstellen ter effectuering van de introductie van de C-aandelen. Meer informatie over de BAVA en de C-aandelen is vanaf vandaag beschikbaar op onze website www.vopak.com.

1 Herzien vanwege toepassing met terugwerkende kracht van herziene standaard IAS 19 ‘Employee Benefits’.
2 Bij gelijkblijvende valutakoersen voor het resterende deel van het jaar.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL