Vopak cijfers 2012

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 01/03/2013 07:03
Kernpunten voor 2012 -exclusief bijzondere posten-:
 Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) steeg met 20% tot EUR 763,6 miljoen
(2011: EUR 636,0 miljoen). Dit heeft ertoe geleid dat Vopak de eerder afgegeven indicatie voor 2013 van EUR 725-800 miljoen EBITDA reeds in 2012 heeft gerealiseerd.
 Het bedrijfsresultaat (EBIT) nam toe met 19% tot EUR 560,9 miljoen (2011: EUR 469,4 miljoen).
 Het nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen steeg met 25% tot EUR 343,6 miljoen (2011: EUR 275,4 miljoen) en de winst per gewoon aandeel (WpA) nam toe met 25% tot EUR 2,70 (2011: EUR 2,16).
 De wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak steeg in 2012 met 2,1 miljoen cbm tot 29,9 miljoen cbm.

In miljoenen EUR 2012 2011Δ
Opbrengsten 1.313,9 1.171,9 12%
Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA)738,6 752,1 - 2%Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) -exclusief bijzondere posten-763,6 636,0 20%
Bedrijfsresultaat (EBIT)535,9 585,5 - 8%
Bedrijfsresultaat (EBIT) -exclusief bijzondere posten 560,9 469,4 19%Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 321,5 392,4 - 18%Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen -exclusief bijzondere posten 343,6 275,42 5%
Winst per gewoon aandeel (in EUR) 2,52 3,08 - 18%
Winst per gewoon aandeel -exclusief bijzondere posten- (in EUR)2,70 2,16 25%Dividend(voorstel) per gewoon aandeel (in EUR)0,88 0,80 10%
Bezettingsgraad 91% 93% - 2pp
Wereldwijde opslagcapaciteit (in miljoen kubieke meters - cbm)29,9 27,8 8%

Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal een dividend in contanten worden voorgesteld van EUR 0,88 (2011: EUR 0,80) per gewoon aandeel.

Vooruitzichten:
 Rekening houdend met de 20% EBITDA-groei in 2012, de bescheiden capaciteitsuitbreidingen die voor 2013 gepland staan, geen materiële veranderingen in de productvooruitzichten waardoor de gemiddelde bezettingsgraad naar verwachting rond 90% zal uitkomen, de hogere pensioenlasten en de tot op heden negatieve valutaontwikkelingen, verwacht Vopak een relatief beperkte EBITDA-groei voor 2013. De langetermijn financieringsactiviteiten die in 2012 werden afgerond, zullen drukken op de ontwikkeling van de WpA ten gevolge van hogere nettofinancieringslasten.
 Met de projecten in aanbouw zal 5,2 miljoen cbm opslagcapaciteit worden toegevoegd in de jaren tot en met 2015. De totale investering voor Vopak en haar partners in uitbreidingsprojecten bedraagt circa EUR 2,1 miljard, waarvan de nog uit te geven netto-investering voor Vopak circa EUR 0,6 miljard bedraagt.

Eelco Hoekstra, Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Koninklijke Vopak N.V.:
“In 2012 heeft Vopak een succesvolle groei doorgemaakt in zowel omvang als winst. Wij zijn hier trots op gezien de verminderde groei van de wereldeconomie. Op het gebied van duurzaamheid hebben wij in 2012 onze resultaten voor veiligheid van eigen medewerkers en procesveiligheid verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. Tot onze spijt hadden wij echter te maken met twee fatale ongelukken bij aannemers. Met een EBITDA-groei van 20%, resulterend in een EBITDA van EUR 763,6 miljoen, heeft Vopak haar afgegeven indicatie voor 2013 van EUR 725-800 miljoen EBITDA al in 2012 gerealiseerd. Dit was voornamelijk toe te schrijven aan de succesvolle uitvoering van winstgevende uitbreidingsprojecten, onze voortdurende nadruk op operationele efficiëntie- en dienstverleningsverbeteringen evenals een positief valutaomrekeningseffect.
Door de gedisciplineerde uitvoering van onze groeistrategie hebben wij in 2012 de tweede fase op Vopak Terminal Amsterdam Westpoort, de zesde fase op onze terminal in Fujairah (VAE), de eerste fase van de nieuwe Vopak Tianjin Lingang terminal (China), de nieuwe Vopak Eemshaven terminal en verscheidene andere uitbreidingsprojecten in gebruik genomen. Hiermee is 2,1 miljoen cbm toegevoegd aan ons wereldwijde netwerk van terminals. Tevens zijn wij verheugd met de strategische gezamenlijke overname van de activa van de voormalige Coryton raffinaderij in het Verenigd Koninkrijk, met als doel deze verder te ontwikkelen tot een state-of-the-art import- en distributieterminal voor olieproducten.
Hoewel de onzekerheid over het economisch herstel hoogstwaarschijnlijk de agenda voor het komende jaar zal blijven dicteren, hebben wij vertrouwen in de langetermijn vooruitzichten voor onze onderneming. De ontwikkeling van de wereldeconomie zal vragen om een additionele stroom van fossiele brandstoffen, chemicaliën en plantaardige oliën. Wij geloven dat wij goed gepositioneerd zijn om waarde te kunnen blijven creëren door onze diensten wereldwijd aan te bieden op de meest veilige, duurzame en efficiënte wijze. Tegelijkertijd realiseren wij ons dat wij op weg naar onze doelstellingen voor de lange termijn te maken zullen krijgen met verscheidene uitdagingen op de korte termijn, zoals de langdurige ‘backwardated’ markt voor olieproducten en de gevolgen van een sterkere euro. Wij zullen onze inspanningen richten op de gebieden die binnen onze invloedssfeer liggen om onze eigen toekomst te vormen.
Rekening houdend met de 20% EBITDA-groei in 2012, de bescheiden capaciteitsuitbreidingen die voor 2013 gepland staan, geen materiële veranderingen in de productvooruitzichten waardoor de gemiddelde bezettingsgraad naar verwachting rond 90% zal uitkomen, de hogere pensioenlasten en de tot op heden negatieve valutaontwikkelingen, verwacht Vopak een relatief beperkte EBITDA-groei voor 2013. De langetermijn financieringsactiviteiten die in 2012 werden afgerond, zullen drukken op de ontwikkeling van de WpA ten gevolge van hogere nettofinancieringslasten.
Vopak zal in 2016 haar 400-jarig bestaan vieren. Op grond van de huidige projecten in aanbouw en potentiële mogelijkheden voor verdere uitbreiding van Vopaks terminalnetwerk is het onze ambitie een EBITDA van EUR 1 miljard te realiseren in 2016. Om deze ambitie te kunnen realiseren, zijn de goedkeuring en succesvolle uitvoering van additionele winstgevende uitbreidingsprojecten vereist.”

Duurzaamheid
Voor Vopak betekent duurzaamheid het genereren van toegevoegde waarde voor al haar belanghebbenden zonder dat dit onaanvaardbare gevolgen heeft voor mens, maatschappij en milieu. Wij hebben ons gecommitteerd aan het verbeteren van onze persoonlijke en procesveiligheid, evenals aan het terugdringen van ons energie- en waterverbruik en de emissies naar bodem, lucht en oppervlaktewater. Wij zijn ook vastbesloten de gevolgen van onze activiteiten voor de plaatselijke bevolking tot een minimum beperken en tegelijkertijd, waar mogelijk, de positieve effecten optimaliseren. Het online Sustainability Report 2012 (alleen in het Engels) behandelt alle relevante doelstellingen en prestaties en is beschikbaar op http://www.vopak.com/sustainability.
Tot onze spijt waren er twee fatale ongelukken bij aannemers in 2012. Ten aanzien van de persoonlijke en procesveiligheid liet de veiligheid van eigen medewerkers, uitgedrukt in het aantal gevallen van letsel per miljoen gewerkte uren (‘Total Injury Rate’ - TIR) een verdere verbetering zien en kwam uit op 2,1 (2011: 3,0). De ‘Lost Time Injury Rate’ (LTIR) van medewerkers en aannemers verbeterde eveneens en kwam uit op 0,7 (2011: 1,1). Het bereiken van structurele verbeteringen in persoonlijke veiligheid is en blijft onze topprioriteit. Vopak blijft ook uitgebreid aandacht besteden aan het voortdurend verbeteren van de procesveiligheid op al haar terminals. Het aantal procesincidenten daalde van 154 in 2011 tot 127 in 2012.

Belangrijkste marktontwikkelingen
In 2012 continueerde Vopak haar focus op de structurele trends die de gezonde vraag naar opslag en overslag van vloeibare bulkproducten benadrukken. Onze uitdaging is om de belangrijkste marktontwikkelingen proactief te vertalen naar klantspecifieke oplossingen in strategisch gelegen zeehavens over de hele wereld. De geografische en productgerelateerde uitdagingen en overwegingen kunnen als volgt worden samengevat:
Olie
Ondanks enigszins lagere bezettingsgraden op bepaalde locaties bleef de algehele vraag naar opslagdiensten voor olieproducten in 2012 robuust. Ontwikkelingen in onconventionele bronnen, met name in Noord-Amerika, hervormen de raffinage- en chemiesector en daarmee handelsstromen. Naar verwachting zal de wereldwijde vraag naar olie in 2013 met 1,0% groeien tot 90,7 miljoen vaten per dag, waarbij OESO-landen een daling van 0,7% zullen laten zien en niet-OESO landen een stijging van 2,6%. Door de verwachte stijging van de vraag zullen niet-OESO landen afhankelijker worden van geïmporteerde ruwe olie en op zoek gaan naar meerdere bronnen. De invloed van Amerikaanse ‘tight oil’ heeft niet alleen de Amerikaanse handel en export versterkt, maar ook de importstromen van ruwe olie verlegd van locaties als West-Afrika naar andere markten.
Het veranderende mondiale raffinagelandschap zal naar verwachting de interregionale en intraregionale handel in ruwe olie en geraffineerde producten verder stuwen. Belangrijke factoren zijn onder meer de ontwikkeling van nieuwe exportraffinaderijen ten oosten van het Suezkanaal; onconventionele olie en de daaropvolgende versterking van de Amerikaanse raffinagesector aan de Golf van Mexico; en de consolidatie van de raffinagecapaciteit in OESO-landen, met aangekondigde sluitingen van raffinaderijen in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland en Italië.
De verwachte groei in de handel van ruwe olie en geraffineerde producten ondersteunt de vraag naar opslag op de lange termijn, waarbij klanten op dit moment te maken hebben met minder gunstige marktcondities als gevolg van de aanhoudende ‘backwardated’ markt. In de belangrijkste oliehubs wordt opslagcapaciteit verhuurd tegen gezonde tarieven en de langetermijncontracten weerspiegelen de structurele behoefte van onze klanten. De opslagcapaciteit op secundaire locaties staat echter onder druk.
De groei van Vopaks wereldwijde terminalnetwerk voor olieproducten zal in de komende twee jaar doorgaan met de ingebruikname van nieuwe hubterminals in Spanje (Algeciras, 2013), China (Hainan, 2014) en Maleisië (Pengerang, 2014). Deze terminals zullen onze klanten een concurrerende positie en flexibele marktmogelijkheden bieden. Bovendien blijven wij investeringsmogelijkheden verkennen voor potentiële nieuwe hublocaties in bijvoorbeeld Panama en West-Afrika evenals in structurele import- en exportgebieden.
Chemicaliën
Vopak is een marktleider in de wereldwijde, strategische havens. Al onze wereldwijde hublocaties hadden in 2012 gezonde bezettingsgraden en droegen bij aan de efficiëntiedoelstellingen voor de logistieke ketens van onze klanten. Onze industriële terminals presteerden goed en hoewel een aantal aan deze locaties verbonden klanten van ons te maken had met sluitingen, konden alle faciliteiten veilig functioneren en de chemiebedrijven bedienen op het klant-gewenst niveau. Gedurende het jaar hadden wij op een aantal van onze Europese distributieterminals te maken met kleinere volumes chemicaliën. Dit was met name het geval in de eerste helft van het jaar, hoofdzakelijk als gevolg van een afnemende vraag in de belangrijke automobiel- en bouwsectoren. Op onze Amerikaanse locaties nam het volume toe, terwijl op onze grootste Aziatische locaties het volume op een gezond niveau bleef.
De wereldwijde markt voor chemicaliën wordt gekenmerkt door een aantal ingrijpende ontwikkelingen. In Noord-Amerika bestaat een sterke drang om schaliegas te ontwikkelen en te gelde te maken. Dit heeft verscheidene grote spelers in de chemiemarkt er toe gezet te investeren in nieuwe krakers van wereldformaat. Deze petrochemische fabrieken zullen profiteren van een aanzienlijk concurrentievoordeel ten opzichte van de rest van de wereld, omdat – afgezien van het Midden-Oosten – grondstofkosten daar het laagst ter wereld zullen zijn. Naar verwachting zal de vraag naar chemieproducten in Azië op de lange termijn toenemen, waarmee de Aziatische markten hun positie als netto-importeurs zullen behouden. China zal haar niet-aflatende inspanningen om de productiecapaciteit uit te breiden en het importtekort te verkleinen, blijven voortzetten. Onder de huidige marktomstandigheden zal China echter voor de nabije toekomst afhankelijk blijven van import.
Met het volledig benutten van goedkope ethaan in het Midden-Oosten, zal deze regio naar verwachting nafta. Een sterke drang om banen te creëren in het Midden-Oosten zal naar verwachting leiden tot een specialisatie in de downstreamsector met nieuwe investeringen in gecompliceerdere chemiefabrieken. Vopak is goed gepositioneerd om nieuwe mogelijkheden op het gebied van industriële chemieterminals in deze regio verder te verkennen. In de afgelopen jaren heeft Europa geen aanzienlijke groei in productiecapaciteit gekend, maar in absolute zin is het na China nog altijd de grootste consumptiemarkt voor chemicaliën ter wereld. Aangezien kraken in Europa voornamelijk gebaseerd is op nafta als grondstof staat deze business onder druk, resulterend in verdere rationalisatie. Als gevolg zullen spelers op de Europese markt op zoek gaan naar derivaten met een hogere waarde om te voldoen aan de rendabiliteitscriteria of op zoek gaan naar mogelijkheden om efficiëntie te verbeteren.
Biobrandstoffen
Alhoewel wij in 2012 een aantal verbeteringen hebben gezien in de markt voor de opslag en overslag van biobrandstofproducten, blijft de markt voor biobrandstoffen erg dynamisch. De mondiale markt voor biobrandstoffen zal naar verwachting groeien. Brazilië zal haar ethanolmengsel in benzine verhogen van 20% naar 25% en de prognose is dat het aanbod van ethanol in 2013 zal verbeteren. De VS hebben aangekondigd dat het zal vasthouden aan de Renewable Fuels Standard (RFS 2) regelgeving, wat ertoe zal leiden dat de vraag naar geïmporteerde Braziliaanse ethanol zal toenemen. De prognose voor Europa is dat het aanbod van ethanol zal groeien, wat toenemende stromen binnen Europa tot gevolg zal hebben. Deze kunnen worden gefaciliteerd door het terminalnetwerk van Vopak. Onzekerheden in de markt zijn onder andere voorstellen om bestaande wetgeving aan te passen en landen die verschillende strategieën voeren ter ondersteuning van hun lokale industrieën.
Plantaardige oliën
Voornamelijk als gevolg van een groeiende bevolking en toegenomen welvaart in de niet-OESO landen zal de markt voor plantaardige oliën (18 belangrijke oliën en vetten) naar verwachting een groei laten zien. Van de totale markt is 40% bestemd voor export, wat mogelijkheden creëert voor Vopak. Het aanbod van olie verkregen uit zaden (soja, zonnebloem en raap) zal naar verwachting afnemen, wat van invloed zal zijn op exporterende landen als Argentinië (sojaolie), Rusland en de Oekraïne (zonnebloemolie). Deze afname wordt gecompenseerd door een sterke groei in palmolie, waardoor de exportposities van Maleisië en Indonesië, die verantwoordelijk zijn voor 90% van de wereldwijde export van palmolie, zullen worden versterkt. Internationale en regionale producenten, handelaren en verwerkingsbedrijven van plantaardige oliën vergroten hun aanwezigheid en sluiten goed aan bij de hoge kwaliteitsnormen en het wereldwijde terminalnetwerk van Vopak.
LNG
De nadruk op schone, veilige en betrouwbare energiebronnen heeft geleid tot een groei van 2,1% in de mondiale consumptie van aardgas – sneller dan elke andere fossiele brandstof. Bovendien heeft de groei van onconventionele bronnen als schaliegas geleid tot een scherpe toename in beschikbaarheid, met name in de VS, waardoor de gasprijs in de VS lager wordt en de vraag toeneemt.
Deze toenemende vraag en prijsverschillen op de markten heeft ook geleid tot meer handel in LNG. Het aandeel van LNG in aardgashandel is met 32% toegenomen. Ondanks de toegenomen volatiliteit op de markten, wordt de handel in LNG beperkt door het ontbreken van toereikende liquefactiecapaciteit, wat heeft geleid tot hoge prijzen in het Verre Oosten, waarbij de markt in Europa als ‘market of last resort’ wordt gezien. Naar verwachting zal de markt verbeteren met de aankondiging van verscheidene liquefactieprojecten op locaties in onder meer Australië (met een potentieel van 80 miljoen ton per jaar), in Afrika (Angola en Mozambique); en in de VS die een aanzienlijk exportpotentieel hebben vanwege de groei van schaliegas. Dit zal de vraag naar LNG positief beïnvloeden en de handel opdrijven.
Vopak bouwt voort op deze ontwikkelingen op twee manieren. Wij ontwikkelen nieuwe, onafhankelijke en vrij-toegankelijke importterminals voor LNG in markten die gunstig liggen ten opzichte van de handelsstromen van LNG en wij nemen bestaande LNG terminals over, die allemaal opereren als onafhankelijke en vrij-toegankelijke terminals. Onze joint venture project portfolio aanpak stelt ons in staat samen te werken met de meest geschikte partners, ondersteund met langetermijn commerciële contracten. Deze aanpak heeft Vopak een geloofwaardige partner in de LNG business gemaakt.

Ontwikkelingen opslagcapaciteit
In 2012 steeg onze wereldwijde opslagcapaciteit met 2,1 miljoen cbm tot een totaal van 29,9 miljoen cbm per eind 2012. In Tianjin (China) en Eemshaven werden nieuwe terminals in gebruik genomen. De terminal in Tianjin, die sinds 18 januari 2012 in bedrijf is, heeft een opslagcapaciteit van 95.300 cbm voor de opslag van chemicaliën. Deze terminal zal met 240.000 cbm worden uitgebreid ten behoeve van de opslag van LPG, wat naar verwachting in 2013 opgeleverd zal worden. De terminal in Eemshaven werd op 2 september 2012 in gebruik genomen en heeft een initiële opslagcapaciteit van 660.000 cbm voor de opslag van strategische voorraden vloeibare olieproducten voor Europese overheden. Naast de overname van ‘rock caverns’ in Gotenburg (Zweden) werd nieuwe capaciteit in gebruik genomen op bestaande terminals in onder meer Fujairah (VAE) en Amsterdam Westpoort.
Alle op dit moment in aanbouw zijnde projecten zullen in totaal 5,2 miljoen cbm aan opslagcapaciteit toevoegen in de periode tot en met 2015. In 2013 zal met projecten in aanbouw 1,4 miljoen cbm worden toegevoegd ten opzichte van 2,1 miljoen cbm in 2012. Met betrekking tot de joint ventures is 100% van de opslagcapaciteit meegeteld.
Vopak richt zich op groei in geselecteerde strategische locaties. Vopaks geschatte totale marktaandeel in de wereldwijde onafhankelijke tankopslag nam af van 10,6% in 2011 tot 10,2% in 2012. Vopak houdt de ontwikkeling van de in aanbouw zijnde opslagcapaciteit bij onze concurrentie nauwlettend in de gaten. Om onze concurrentiepositie te versterken, blijven wij ons richten op het aanbieden van betrouwbare diensten aan onze klanten op basis van een op veiligheid geënte cultuur en efficiënte bedrijfsvoering. Door de aangekondigde uitbreidingen blijft Vopak goed gepositioneerd op strategisch belangrijke locaties.
Gebeurtenis na balansdatum
- Op 1 februari 2013 bereikte Vopak overeenstemming met al haar leningverstrekkers van de doorlopende kredietfaciliteit in diverse valuta ter waarde van EUR 1,2 miljard met betrekking tot verlenging van de faciliteit. Met deze overeenkomst is het bedrag van de faciliteit verlaagd tot EUR 1,0 miljard en de looptijd verlengd tot 2 februari 2018. Per eind 2012 was de faciliteit volledig beschikbaar voor opname.
Vooruitkijkend
Met projecten in aanbouw zal in de jaren tot en met 2015 in totaal 5,2 miljoen cbm aan opslagcapaciteit worden toegevoegd, waarmee de totale opslagcapaciteit zal uitkomen op 35,1 miljoen cbm. Een aantal projecten zal in 2013 in gebruik worden genomen, zoals de nieuwe terminal in Algeciras (Spanje) voor de opslag van olieproducten (403.000 cbm), Thames Oilport (Verenigd Koninkrijk) voor de opslag van olieproducten (500.000 cbm), de uitbreiding in Tianjin (China) voor de opslag van LPG (240.000 cbm), en de uitbreiding van Banyan (Singapore) met 100.200 cbm voor de opslag van chemicaliën. Het merendeel van de capaciteit in aanbouw zal echter in 2014 in gebruik worden genomen. De totale investering voor Vopak en haar partners in de projecten in aanbouw bedraagt circa EUR 2,1 miljard, waarvan de nog uit te geven netto-investering voor Vopak circa EUR 0,6 miljard zal bedragen.
Een solide kapitaalstructuur ondersteunt Vopaks doelstelling duurzaam waarde te creëren voor haar aandeelhouders, in lijn met de vereisten van haar andere kapitaalverschaffers. Vopak zorgt voor het behoud van een robuuste financiële positie middels gedisciplineerde investeringsbeslissingen, effectief beheer van het werkkapitaal, langetermijnfinanciering met variërende looptijden en een gebalanceerd dividendbeleid. Vopak bekijkt op dit moment additionele doelmatige ‘equity(-like)’ alternatieven ter ondersteuning van de bestendige, effectieve en efficiënte financiering van de toekomstige groei die wij ambiëren. De alternatieven omvatten onder meer (beursgenoteerde) vastrenderende ‘equity’, ‘equity-like’ en andere (schuld) kapitaalinstrumenten. De doelstelling voor de langetermijn is het behouden van een solide kapitaalstructuur en tegelijkertijd zorgen voor een voldoende flexibele toegang tot de kapitaalmarkten ter financiering van de groeistrategie.
Behalve voor Europa, waar wij wisselende ervaringen hebben met bepaalde product-markt-combinaties, verwacht Vopak dat de vraag naar opslagdiensten voor olieproducten robuust zal blijven en de vraag naar opslagdiensten voor chemieproducten stabiel. Alhoewel wij een aantal verbeteringen hebben waargenomen in de markt voor de opslag en overslag van biobrandstofproducten in 2012, blijft de markt voor biobrandstoffen zeer dynamisch. De wisselende ontwikkelingen in de markt voor de opslag en overslag van biobrandstoffen zullen daarom naar verwachting aanhouden in 2013. De markt voor de opslag en regassificatie van LNG blijft naar verwachting solide.
Rekening houdend met de 20% EBITDA-groei in 2012, de bescheiden capaciteitsuitbreidingen die voor 2013 gepland staan, geen materiële veranderingen in de productvooruitzichten waardoor de gemiddelde bezettingsgraad naar verwachting rond 90% zal uitkomen, de hogere pensioenlasten en de tot op heden negatieve valutaontwikkelingen, verwacht Vopak een relatief beperkte EBITDA-groei voor 2013. De langetermijn financieringsactiviteiten die in 2012 werden afgerond, zullen drukken op de ontwikkeling van de WpA ten gevolge van hogere nettofinancieringslasten.
Vopak zal in 2016 haar 400-jarig bestaan vieren. Op grond van de huidige projecten in aanbouw en potentiële mogelijkheden voor verdere uitbreiding van Vopaks terminalnetwerk is het onze ambitie een EBITDA van EUR 1 miljard te realiseren in 2016. Om deze ambitie te kunnen realiseren, zijn de goedkeuring en succesvolle uitvoering van additionele winstgevende uitbreidingsprojecten vereist.

tijd 09.10
Vopak EUR 51,68 -3,43 vol 150.000



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL