Optiehandelaar moet Océ dumpen (uit het FD)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 23/06/2009 11:28
23 juni 2009 | Het Financieele Dagblad
Door: Conijn, F.
Frits Conijn Amsterdam
Met een verlies van ruim 8% op euro 3,74 was Océ gisteren een van de grootste dalers in de Midkap-index. Optiehandelaren die na de expiratie van afgelopen vrijdag stukken moesten dumpen van de printerfabrikant, zijn de belangrijkste oorzaak van deze koersval.

Een call met een uitoefenkoers van euro 4 is vrijdagmiddag tijdens de expiratie 3000 keer niet uitgeoefend. Aangezien de koers van Océ die dag sloot op euro 4,06, liet de belegger die deze contracten had gekocht een winst liggen van euro 0,06 per aandeel. De 3000 contracten hadden betrekking op 300.000 stukken, zodat het totale verlies uitkomt op euro 18.000.

Op de optiebeurs werd gisteren druk gespeculeerd over de reden van deze strategie. 'Waarschijnlijk is hier sprake van een uiterst slimme belegger', zegt een handelaar. 'Hij heeft ons allemaal flink te grazen genomen.'

Wanneer optiehandelaren een call verkopen, lopen zij het gevaar op een gegeven moment aandelen te moeten leveren aan de kopers van de derivaten. Om dit gevaar te ondervangen, kopen zij de aandelen alvast tijdens de looptijd van het contract. Als het goed is, hebben zij bij de expiratie voldoende stukken in hun bezit om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.

Maar nu de contracten niet zijn uitgeoefend, zaten de verkopers van de opties opgescheept met 300.000 aandelen van Océ. Die moesten gisteren worden verkocht om de risicoposities weer op orde te krijgen.

Dit leidde tot een groot aanbod, waardoor de koers al sinds de ochtenduren snel wegzakte. Met als gevolg dat de belegger die de calls niet had uitgeoefend de aandelen voor een veel lagere prijs kon bemachtigen dan de uitoefenprijs van de opties van euro 4. Pas tegen het slot van de beurs was dit spel gespeeld en kon de koers van Océ weer een beetje opkrabbelen.

Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad

reactie XEA.nl
Zo kun je als slimmerik de producten/systemen/modellen misbruiken op een legale manier.
Maar zijn ze daarvoor in het leven geroepen?
De fabrikant krijgt zijn order en gaat zich met deze producten etc. indekken voor de tussentijdse gevaren tijden het productie proces. Daar waren die producten etc toch voor bestemd!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL