Nutreco rapporteert hogere resultaten in het eerste halfjaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 24/07/2014 07:26
- Omzet van € 2.460,0 miljoen; een stijging van 2,6% vergeleken met H1 2013; het autonome volume-effect bedroeg 5,2%
- Eerste halfjaar EBITA voor bijzondere posten van € 108,2 miljoen; 15,0% hoger dan vorig jaar (H1 2013: € 94,1 miljoen)
- De EBITA van Diervoeding steeg met 4,7% tot € 59,6 miljoen (H1 2013: € 56,9 miljoen), voornamelijk dankzij goede resultaten in volwassen markten en onze blijvende focus op voeroplossingen met een hogere toegevoegde waarde
- De EBITA van Visvoer steeg met 23,9% tot € 43,5 miljoen (H1 2013: € 35,1 miljoen), voornamelijk door hogere zalmvoervolumes in Noorwegen als gevolg van buitengewone marktomstandigheden en de bijdrage van de activiteiten in Ecuador en Egypte, die in 2013 zijn aangekocht
- De EBITA van Mengvoer & Vlees Iberia bedroeg € 18,1 miljoen en was 31,2% hoger dan vorig jaar (H1 2013: € 13,8 miljoen), voornamelijk dankzij lagere grondstofprijzen en gunstige marktomstandigheden voor pluimvee- en varkensvlees
- Nutreco zal een aanvullend inkoop programma voor eigen aandelen uitvoeren van € 100 miljoen
- Het interim-dividend is vastgesteld op € 0,30 per gewoon aandeel (H1 2013: € 0,30)

Op basis van de huidige conjunctuur en onvoorziene omstandigheden daargelaten, verwacht Nutreco dat de EBITA voor bijzondere posten voor 'continuing operations' voor het hele jaar 2014 ten minste gelijk zal zijn aan 2013 (€ 256,3 miljoen)

Knut Nesse, CEO Nutreco: "We zijn tevreden dat we een bevredigend bedrijfsresultaat kunnen melden van € 108,2 miljoen in het eerste halfjaar dankzij betere resultaten in alle segmenten.

Het operationele resultaat van Diervoeding steeg hoofdzakelijk door betere resultaten in volwassen markten. Ook onze focus op voeroplossingen met een hogere toegevoegde waarde die de duurzaamheid en het rendement van onze klanten ondersteunen, droeg bij aan het resultaat. Onze vier R&D kernthema's bij diervoeding zijn jongdiervoeders, diergezondheid en -welzijn, voerefficiency en toepassingsoplossingen. In combinatie met onze toponderzoekscentra in Nederland, Canada en Spanje en onze regionale Application & Solution Centres, spelen deze thema's een belangrijke rol bij de realisatie van resultaten en marges.

Bij Visvoer was het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar duidelijk hoger dan in dezelfde periode van 2013. Dit is voornamelijk te danken aan hogere zalmvoervolumes in Noorwegen als gevolg van buitengewone marktomstandigheden in de eerste zes maanden van het jaar. Een belangrijk strategische doel is het behoud van ons wereldwijde marktaandeel in zalmvoer, alsmede de diversificatie naar voer voor andere vissoorten gegeven het groeipotentieel daarvoor. Volumegroei van voer voor andere vissoorten vermindert de impact van marktontwikkelingen in de Noorse zalmvoermarkt. Om die reden stemt het tot tevredenheid dat onze garnalen- en tilapiavoer activiteiten in Ecuador en Egypte in sterke mate bijdragen aan het resultaat. We kochten deze bedrijven in 2013 aan als onderdeel van onze strategie om te groeien in voer voor niet-zalmachtige soorten en in groeiregio's.

In juni organiseerden we onze 10de tweejaarlijkse conferentie AquaVision in Stavanger, Noorwegen. Deze conferentie wordt georganiseerd voor stakeholders in de monidale aquacultuur waardeketen en er namen meer dan 400 afgevaardigden uit 45 landen deel. Ik geloof dat dit evenement opnieuw overtuigend heeft aangetoond dat aquacultuur een belangrijke rol gaat spelen in de voedselzekerheid voor een groeiende wereldbevolking. Daarom zal Nutreco op alle continenten een leidende rol blijven spelen bij het vergroten van de productie van duurzaam vis- en garnalenvoer van hoge kwaliteit. We produceren momenteel al een veelzijdig assortiment voor meer dan 60 soorten vis en garnalen in 16 landen en we verkopen onze producten in meer dan 40 landen. We streven naar behoud en uitbreiding van onze posities als marktleider in vis- en garnalenvoer in alle regio's en voor alle vissoorten. Om dit te bewerkstelligen blijven we op basis van innovatie werken aan unieke en duurzame voeroplossingen.

We zijn blij met de hogere resultaten in de business unit Mengvoer & Vlees Iberia, waarvoor we een verkennend onderzoek naar een mogelijke desinvestering waren gestart. Voor ons stond van meet af aan vast dat een waardering van de bedrijven hun positie als marktleider, de solide financiële resultaten en het toekomstig potentieel zou moeten weerspiegelen. Gedurende de gesprekken werd evenwel duidelijk dat er op dit moment geen redelijke waardering bereikt kan worden. En dus heeft Nutreco, zoals we op 11 juni hebben meegedeeld, in het beste belang van alle stakeholders, besloten om het desinvesteringsproces stop te zetten. Het segment staat nu weer gerapporteerd als 'continuing operations'. De Spaanse en Portugese activiteiten worden goed aangestuurd en combineren marktleiderschap met operationele excellence.

Nutreco is een onderneming met een positieve cashflow en we zullen onze sterke financiële positie aanwenden voor autonome groei en doelgerichte overnames. Omdat we voortdurend overnamekansen onderzoeken, verwachten we nog steeds een of twee strategische overnames per jaar te realiseren. We hebben momenteel voldoende financiële ruimte om onze groeidoelstellingen te verwezenlijken. Om de efficiency van onze balans te optimaliseren en in de toekomst meer winst per aandeel te kunnen genereren, zullen we in het tweede halfjaar een aanvullend inkoopprogramma voor aandelen ter waarde van € 100 miljoen uitvoeren."

Kerncijfers
(€ x miljoen)
H1 2014 H1 2013 delta%
Omzet aan derden 2.460,0 2.398,7 2,6
EBITA voor bijzondere posten 138,4 123,6 12,0

EBITA
Diervoeding 59,6 56,9 4,7
Visvoer 43,5 35,1 23,9
Mengvoer & Vlees Iberia 18,1 13,8 31,2
Corporate -13,0 -11,7
EBITA voor bijzondere posten 108,2 94,1 15,0
Winst over de periode 57,6 53,5 7,7
Gewone winst per aandeel uit 'continuing operations' (€) 0,82 0,78 5,1
Dividend per gewoon aandeel (€) 0,30 0,30

Financiële doelstellingen

Door de toevoeging van de nieuwe segment Mengvoer & Vlees Iberia gelden de volgende aanvullende doelstellingen:

EBITA operationele marge Mengvoer & Vlees Iberia: 2-3% (2013: 2,9%)
EBITA operationele marge Nutreco: 5-6% (eerder 5,5-6,5%) (2013: 4,9%)


Alle andere bestaande financiële doelstellingen blijven onveranderd.








Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL