IT en ICT heeft het weer, maar veel beleggers blijven nog aan de zijlijn.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 30/08/2008 13:03
Voor en rond de eeuwwisseling was de IT&ICT een hype en de bedrijfjes kwamen als paddestoelen de grond uit, namen als Sj. Banken, Gereard Sanderink, Willen Smith, Ton Risseeuw e.a. doen ons nog denken aan die tijd, sommige hebben het stokje aan andere overgegeven en andere zijn weer voor zichzelf begonnen.
IBM, Microsoft, Linux, SAP en andere systemen hebben een groot markt aandeel verworven, na de ineenstorting van de markt begin deze eeuw. Toch is de markt al enige tijd aan het verbeteren en wij van de redactie schreven al zo vaak, "er moet nog zoveel geautomatiseerd worden"!
Ook worden steeds meer producten en machines computer gestuurd. Kijk in de Grafische industrie, de auto industrie, maar ook in de betalingswereld, banken laten de klanten steeds meer diensten zelf doen, en waar eigenlijk niet?
De techniek kan niet meer buiten de computer gestuurde diensten, Supermarkten, winkels alles draait om de computer en dan hebben we het over het internet nog maar niet.
Maar wat wij ook deze week weer te horen en lezen kregen, de "student" kiest steeds meer voor het IT&ICT vak. Dus zal de toevoer van nieuw bloed weer uit eigen geledingen komen t.z.t.
In Computable lazen we, dat volgens gegevens van de Inf. Beheer Group dit jaar zich 4.854 studenten zich voor een ICT opleiding hadden in geschreven.
Dat is een mooie hoeveelheid, maar dat duurt nog wel 4 tot 6 jaar voor de echte instroom gaat komen en er is nu volop werk in deze sector.
Dat hoorden we ook bij Ctac, lazen we ‘t in de Couranten en halfjaar berichten van verschillende bedrijven.
Allemaal zitten ze te springen om goed en kwalitatief IT&ICT personeel.
Sommige bedrijven zijn handig in het oplossen van het probleem of een deel ervan.
Neem Imtech, die trekt weer "oud" en gepensioneerden aan voor enkele dagen per week, die kunnen de instromers hun handigheden en ervaringen in het vak bijbrengen en dat blijkt succesvol te zijn, met een positieve uitwerking.
Andere doen het weer met bijzondere wervingscampagnes, berg beklimmen of andere acties. Zo doet elk bedrijf het op zijn eigen manier.
Want er is werk en (nog) geen voldoende personeel. Niet elk bedrijf heeft er last van, maar het begint wel te dringen.
Dus slaagt je als bedrijf voldoende personeel te werven, dan zullen de verdiensten ook toenemen. Want omzet ligt in de markt van IT&ICT en moet alleen nog verdeeld worden.
Bij de grote IT&ICT bedrijven ,daarvoor is de koek aardig verdeeld, maar de kleinere die in het MKB en zelfstandige werk zitten, hebben veel werk te doen en veel kleine en middelgrootte hebben hun eigen specialiteit(en).
Deze groep bedrijven willen we (red.XEA.nl) wat meer belichten.
Veel MKB ‘ers waren voor een 3 jaar geleden nog huiverig meer op de computer te zetten (lees automatisering) en die "watervrees" is nu voor een groot deel geheel vertrokken.
De gewenningsperiode heeft haar werk gedaan en nu willen ze allemaal tegelijk.
Daarom is het "druk" in de business van de IT&ICT industrie.
Gelukkig hebben veel bedrijven hun eigen specialiteit. Daarom is de misluk kans aanzienlijk kleiner geworden, maar we lezen het nog wel in de Couranten o.a. UVW en Free Record Shops, bij de laatste is alles door SAP specialist CTAc alles weer opgelost, die werden te hulp geroepen door CEO Hans van Breukhoven, toen hem de narigheid als valse muziek in de oren klonk. Kostte Free Record Shops wel enkele miljoen euro’s. Maar de specialisten van CTAc hebben hem (Free Shops) uit de narigheid geholpen, sliepen daar zelf bij FRee Shops op de banken en gingen daarna weer snel door met hun werk. Nu draait het bij van Breukhoven (Free Record Shops) weer als muziek in de oren. En CTAc heeft er een klant en vriend bij gekregen.
Ook gaan bedrijven steeds meer over naar projecten en onderhoud bij MKB en middelgrootte bedrijven, maar ook bij zelfstandige (artsen, advocaten, architecten e.a.).
Kijk eens na de scholen, het bijhouden van de aanwezigheidsplicht, beveiligingen, stadions, bedrijven e.a..
Daar hebben veel IT&ICT ‘ers veel werk aan en in, o.a. het bouwen van speciale systemen op verzoek. Zo heeft CTAC met het binnenhalen van GrossVerge een specialiteit op Retail gebied binnengehaald. Kan deze systemen met weinig meer kosten elders in het buitenland ook gebruiken en levert extra inkomsten op tegen weinig kosten.
Simac doet veel op scholen , parkeerbeheer en garages e.a. zaken.
De kleine IT&ICT nichespelers zitten allen met hun specialiteiten op en dicht bij de klanten en kunnen dan bij opkomende problemen direct bijsturen en dan is er weinig verloren qua tijd, kennis en geld. Laten we over teleurstellingen maar te spreken.

Wat hebben beleggers met deze ontwikkeling in deze sector de laatste jaren gedaan?
Niet veel, het ja maar en weet je nog van toen, dat horen we (red.) maar al te vaak.
De gewenningsperiode loopt nog, maar nu begint toch het besef te komen, er zitten weer mooie kansrijke IT&ICT bedrijven in deze sector.
Het is nog niet te laat, want voor redelijke prijzen kan er nog worden ingestapt, maar niet elk bedrijf is een kansrijke. Let daar wel op.
Laat je voorlichten e/o gaat zelf ook op onderzoek uit.
Dat doen wij van de redactie XEA.nl ook en enkele hebben we in de modelportefeuille opgenomen. Wij kunnen ook niet alles in de IT&ICT sector stoppen, want denk als belegger ook om Uw spreiding!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL