Maatschappij der Koninklijke/Shell Groep: 3e kwartaal 2004 resultaten

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 28/10/2004 08:39
Op basis van het nettoresultaat was de gewone winst per aandeel Koninklijke Eur 1,31 ($ 1,60) en per aandeel Shell Transport 12,5 pence, en op basis van geschatte actuele kosten Eur 1,07 ($ 1,31) respectievelijk 10,2 pence.

In het resultaat over het derde kwartaal van 2004 waren de volgende posten met een omvang van meer dan $ 50 miljoen begrepen.

Het resultaat bij Exploratie en Productie omvatte lasten van $ 183 miljoen in verband met de waardering tegen marktwaarde van bepaalde gascontracten in het Verenigd Koninkrijk.
Bij Olieproducten werd het effect van baten uit afstotingen van ongeveer $ 131 miljoen gedeeltelijk tenietgedaan door overige nettolasten, wat resulteerde in een totale bate van $ 50 miljoen.
Belangrijke kenmerken van het derde kwartaal 2004 en stand van zaken met betrekking tot reserves

Een record-nettoresultaat, een hoog resultaat op basis van geschatte actuele kosten en een sterke kasstroom weerspiegelen hoge gerealiseerde prijzen van koolwaterstoffen en goede marges en een hoge bezettingsgraad van activa bij Olieproducten en Chemie. De olie- en gasprijzen stegen, maar de gerealiseerde prijzen en de prijsnoteringen van ruwe olie liepen dit kwartaal verder uiteen. Exclusief het effect van afstotingen was de productie van koolwaterstoffen onveranderd vergeleken met een jaar geleden; de LNG-volumes namen verder toe. De bruto-opbrengsten uit afstotingen voor 2004 zullen naar verwachting meer dan $ 4,8 miljard bedragen.

De verwachtingen ten aanzien van de productie voor 2004 (3,7-3,8 miljoen vaten olie-equivalent per dag) en bruto-opbrengsten uit afstotingen voor 2004-2006 ($ 10-$ 12 miljard) zijn ongewijzigd. De verwachtingen voor de investeringen en exploratiekosten zijn neerwaarts bijgesteld naar ongeveer $ 14 miljard.

Tevens heeft de onderneming informatie gegeven over de laatste stand van zaken met betrekking tot reserves.

Jeroen van der Veer, Chief Executive: "Dit zijn wederom bevredigende resultaten en ik ben tevreden met de vooruitgang die wij boeken. Uiteraard ben ik teleurgesteld dat de stringentere beoordelings- en auditprocessen die wij hebben ingevoerd mogelijke reducties van bewezen reserves hebben geïdentificeerd. In deze tijd van ingrijpende veranderingen ben ik vastberaden om concurrerende prestaties te leveren en onze Executive Directors richten zich nadrukkelijk op de vele uitdagingen die voor ons liggen."

Het gerapporteerde nettoresultaat van $ 5.397 miljoen was meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.
Het nettoresultaat van de Groep op basis van geschatte actuele kosten (nettoresultaat op basis van geschatte actuele aankoopkosten van de verkopen voor het segmentresultaat van Olieproducten) voor het kwartaal van $ 4.407 miljoen was 70% hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het resultaat weerspiegelde hogere gerealiseerde prijzen van koolwaterstoffen, goede resultaten bij LNG en de vervaardiging van vloeibare producten uit aardgas (GTL) – waarvan het effect werd tenietgedaan door lagere overige resultaten bij Gas en Elektriciteit – alsmede hogere Downstream-resultaten bij Olieproducten en Chemie.
Het segmentresultaat bij Exploratie en Productie van $ 2.405 miljoen was 18% hoger dan een jaar geleden. In het resultaat was een last begrepen van $ 183 miljoen in verband met de waardering tegen marktwaarde van bepaalde langetermijngascontracten in het Verenigd Koninkrijk. Het effect van hogere gerealiseerde olieprijzen (39%) en gasprijzen (7%) werd gedeeltelijk tenietgedaan door de gevolgen van orkanen in de Golf van Mexico en gestegen kosten.
De productie van koolwaterstoffen was 3.608 duizend vaten olie-equivalent per dag. Exclusief het effect van afstotingen van 63 duizend vaten olie-equivalent per dag, was de totale productie onveranderd ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Naar verwachting zal de productie in 2004 3,7 tot 3,8 miljoen vaten olie-equivalent per dag bedragen, afhankelijk van prijseffecten op hoeveelheden in het kader van productiedelingscontracten en hervatting van stilgelegde productie in de Golf van Mexico.
De Groep heeft er nog steeds redelijk vertrouwen in dat het percentage voor de nettotoevoegingen aan volgens de SEC-regels bewezen reserves over de volgende vijf jaar (2004 tot 2008) gemiddeld 100% van de geproduceerde hoeveelheden zal halen.
Na voltooiing van de Verslagen over 2003 en zoals eerder bekendgemaakt, heeft de Groep gevolg gegeven aan haar plannen om een uitgebreid en gedetailleerd audit- en assurance-programma met betrekking tot volgens de SEC-regels bewezen reserves te starten. Dit omvat onder meer bijscholing van de betreffende professionals (hetgeen betrekking heeft op circa 3000 werknemers van Shell en joint ventures) en gebruikmaking van externe specialisten op het gebied van reserves in het auditproces voor reserves. Tevens heeft de Groep haar functie voor de audit van bewezen reserves en de diepgang van de audit van reserves zeer aanzienlijk uitgebreid.
De implementatie van deze versterkte procedures voor de audit van reserves is onderhanden ter voorbereiding van de publicatie van de Verslagen over 2004 en in dat kader heeft de Groep thans audits op circa 8 miljard vaten olie-equivalent uitgevoerd van haar gerapporteerde bewezen reserves van 14,35 miljard vaten olie-equivalent per 31 december 2003. De initiële rapportages uit het veld en van de audit teams suggereren dat reducties van de bewezen reserves per 31 december 2003 waarschijnlijk passend zouden zijn. Op dit moment is de omvang en timing van de aanpassingen onderwerp van het continue evaluatieproces dat via verdere beoordeling en kritische checks door relevante operationele teams, de Reserves Committee, de Executive Committee en de Group Audit Committee tot een conclusie zal leiden. De aanpassing van de volumes die thans wordt overwogen is circa 900 miljoen vaten olie-equivalent. De definitieve cijfers, inclusief het effect hiervan op de percentages voor de nettotoevoegingen aan de reserves, de contante waarde van volgens een standaardmethode bepaalde kasstromen en de financiële overzichten, zullen na afronding van het jaarlijkse proces vroeg in 2005 bekend worden gemaakt.
Het segmentresultaat bij Gas en Elektriciteit was $ 272 miljoen, tegen $ 65 miljoen een jaar geleden, toen in het resultaat nettolasten waren begrepen van ongeveer $ 230 miljoen. Het resultaat weerspiegelde gestegen LNG-prijzen en -volumes en hogere GTL-resultaten, waarvan het effect werd tenietgedaan door gedaalde verkoop- en handelsresultaten.
Het segmentresultaat bij Olieproducten op basis van geschatte actuele kosten was $ 1.555 miljoen, tegen $ 880 miljoen een jaar geleden. De resultaatstijging weerspiegelde een gestegen doorzet van raffinaderijen en wereldwijd hogere raffinagemarges, waarvan het effect gedeeltelijk werd tenietgedaan door lagere verkoopresultaten, hoofdzakelijk als gevolg van slechtere marktomstandigheden in de Verenigde Staten.
Het segmentresultaat bij Chemie was $ 577 miljoen, vergeleken met $ 30 miljoen in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Het resultaat profiteerde van volumegroei, een verbeterd activiteitenniveau en hogere marges.
De door bedrijfsactiviteiten gegenereerde kasstroom over het kwartaal was $ 6,2 miljard, bij een toename van het werkkapitaal met bijna $ 1,3 miljard. Deze kasstroom en opbrengsten uit afstotingen ($ 0,8 miljard) werden voornamelijk aangewend voor investeringen van $ 3,0 miljard en uitkeringen aan moedermaatschappijen van $ 3,9 miljard ter financiering van dividenden en de inkoop van eigen aandelen. De liquide middelen stegen met $ 0,2 miljard en de schulden met $ 0,3 miljard.
Per 30 september was de verhouding van het totaal van de leningen tot het totaal geïnvesteerd vermogen 16,3%, tegen 22,1% een jaar geleden; de liquide middelen bedroegen $ 2,6 miljard.
De investeringen en exploratiekosten over het kwartaal bedroegen $ 3,1 miljard, exclusief het minderheidsbelang in Sakhalin van $ 0,4 miljard, tegen $ 3,4 miljard een jaar geleden. De investeringen en exploratiekosten over de eerste negen maanden bedroegen $ 8,7 miljard, exclusief het minderheidsbelang in Sakhalin van $ 1,1 miljard.
De bruto-opbrengsten uit afstotingen over het kwartaal van $ 0,8 miljard kwamen onder meer voort uit de afstoting van downstream-activa in Japan en Maleisië. Het totaal voor de eerste negen maanden was $ 2,8 miljard. Later dit jaar zal naar verwachting nog eens ongeveer $ 2 miljard aan opbrengsten worden ontvangen, afhankelijk van het tijdstip van goedkeuring door toezichthoudende instanties.
Gedurende het kwartaal werden dividenden van $ 3,0 miljard aan de aandeelhouders uitgekeerd. De Koninklijke en Shell Transport hebben hun programma’s voor de inkoop van eigen aandelen voor 2004 voortgezet. Er is in het kwartaal voor in totaal $ 1,0 miljard aan aandelen voor intrekking en ter dekking van aandelenoptieplannen voor werknemers ingekocht, waarmee het totaal voor de eerste negen maanden op $ 1,7 miljard komt.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL