Koninklijke Shell Groep

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 10/02/2001 00:00
Wij schreven d.d. 25-01-01 al over de Kon. Shell en de resultaten waren prima. De cijfers zijn al uitgebreid in het nieuws geweest en daar zullen wij het niet over hebben.
Shell gaat de komende jaren per jaar voor minimaal 0,5% en maximaal 3% van de uitstaande aandelen inkopen (5 jaar lang). Ook wil Shell het dividend jaarlijks blijven verhogen, want Shell heeft een te ruime kas van ca.$ 11 miljard. Dat laatste is een goed idee en het inkopen van eigen aandelen lijkt een leuke opsteker voor de aandeelhouder op de korte termijn, maar fiscaal pakt het vaak slecht uit. De fiscus is meestal de lachende derde.
Wij zouden een grotere spreiding van het bedrijfsbeleid voor ogen hebben. Inkoop van eigen aandelen is vaak een teken van 'geen strategie' (zwakte). Als aandeelhouder steek je geld in een onderneming en dan verlang je het niet terug te krijgen van die onderneming. Nu moet je het weer zelf gaan beleggen. Het motto is investeren, zowel voor de aandeelhouder als voor de onderneming.
Het zou dus beter zijn voor Shell om naar andere sectoren te kijken voor het investeren van de te grote "kas", indien zij bijvoorbeeld door de NMA's wordt belemmerd in haar uitbreiding in de olie-sector. Je wordt dan minder kwetsbaar voor andere tijden (denk eens aan de olie-crisis) en je krijgt een betere verdeling van je inkomsten-bronnen.

Wij hebben ons verkoop advies in houden gewijzigd. Shell blijft een prima bedrijf.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL