Ahold resultaten vierde kwartaal en jaar 2013

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 27/02/2014 06:53
Hoofdpunten
Vierde kwartaal 2013
- Omzet € 7,5 miljard, 1,1% lager tegen constante wisselkoersen
- Onderliggend bedrijfsresultaat € 320 miljoen, een daling van 7,5% tegen constante wisselkoersen
- Onderliggende operationele marge 4,3% (K4 2012: 4,6%)
- Bedrijfsresultaat € 311 miljoen, 3,8% hoger tegen constante wisselkoersen
Heel 2013

Omzet € 32,6 miljard, 2,0% hoger tegen constante wisselkoersen
Online netto-omzet ruim € 1 miljard, een toename van 16,9% op identieke basis
Onderliggend bedrijfsresultaat € 1.379 miljoen, 0,5% lager tegen constante wisselkoersen
Nettoresultaat € 2.537 miljoen, waarvan € 1.751 miljoen in verband met ICA
Vrije kasstroom € 1.109 miljoen, 5,5% hoger
Dividend met 7% verhoogd naar € 0,47 per aandeel
Zaandam - Ahold heeft vandaag haar bericht over het vierde kwartaal en het gehele jaar 2013 gepubliceerd.

CEO Dick Boer: "Onze omzet is het vierde kwartaal min of meer hetzelfde gebleven tegen constante wisselkoersen (gecorrigeerd voor het effect van de orkaan Sandy in 2012 en van btw op de tabaksverkopen in Nederland in 2013). Het lage inflatieniveau en de druk op de volumes waren daar debet aan. Onze onderliggende operationele marge stond enigszins onder druk, terwijl de vrije kasstroom sterk bleef op € 0,5 miljard.

We zagen ons geconfronteerd met een lastig klimaat waarin de klant op de prijzen bleef letten en terughoudend was bij de bestedingen, in het bijzonder in het tweede halfjaar. Bezien over het hele jaar is de omzet met 2,0% gegroeid tegen constante wisselkoersen en hebben we ons marktaandeel licht kunnen verhogen in al onze belangrijke markten. Dankzij de goede vooruitgang met de kostenbesparingen was het onderliggende bedrijfsresultaat vrijwel onveranderd tegen constante wisselkoersen. De vrije kasstroom van € 1,1 miljard overtrof het recordbedrag van vorig jaar. De Raad van Commissarissen heeft daarom een dividendverhoging van 7% voorgesteld tot € 0,47 per aandeel. De payout bedraagt daarmee 51% en ligt iets boven de bandbreedte van ons dividendbeleid.

We zijn in 2013 verdergegaan met de implementatie van onze Reshaping Retail-strategie, waarmee we inspelen op de veranderde klantbehoeften en op groeikansen in zowel bestaande als in nieuwe markten. We hebben onze online activiteiten verder uitgebouwd en daarmee omzetgroei in de dubbele cijfers weten te realiseren.

Na de succesvolle verkoop van ons belang in ICA hebben onze aandeelhouders bij de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van 21 januari 2014 ingestemd met een kapitaalterugstorting van € 1 miljard en met een omgekeerde aandelensplitsing. De transactie wordt naar verwachting aan het einde van het eerste kwartaal afgerond. Dit komt boven op de terugkoop van aandelen ter waarde van € 2 miljard; dat programma wordt in december 2014 afgerond.

We houden onverminderd vast aan onze financiële richtlijnen voor de verhouding vreemd vermogen/eigen vermogen ('leverage'), liquiditeit en kredietbeoordeling. Ons streven is en blijft om het evenwicht te bewaren tussen het investeren in winstgevende groei, het laten terugvloeien van liquiditeiten naar onze aandeelhouders en het verminderen van onze schulden. We blijven toewerken naar een efficiëntere kapitaalstructuur.

We gaan uit van een geleidelijke verbetering van de economische omstandigheden maar blijven voorzichtig over de vooruitzichten voor de voedingsmiddelendetailhandel in 2014. Onze voortgaande nadruk op de uitbreiding van onze online activiteiten zal naar verwachting een sterke omzetgroei blijven opleveren. We blijven verder zoeken naar manieren om onze activiteiten te vereenvoudigen en zo de kosten te verminderen. Op die manier kunnen we blijven investeren in onze waardepropositie en zo onze klanten een betere winkelbeleving bezorgen, iedere dag weer."

Vierde kwartaal 2013 (in vergelijking met vierde kwartaal 2012)
De netto-omzet bedroeg € 7,5 miljard, een daling van 1,1% tegen constante wisselkoersen. Zonder het effect van de gewijzigde btw-heffing op tabak in Nederland daalde de netto-omzet met 0,8%.
Ahold USA realiseerde dit kwartaal een omzetdaling van 2,1% in dollars; Nederland noteerde een groei van 0,7%, oftewel 1,6% zonder het negatieve btw-effect op tabak. De omzet in Tsjechië daalde met 1,9% in lokale valuta.
Het onderliggende bedrijfsresultaat was € 35 miljoen lager op € 320 miljoen, 7,5% lager tegen constante wisselkoersen. De toename van de pensioenkosten met € 10 miljoen en het effect van een lagere Amerikaanse dollar van zo’n € 10 miljoen droegen bij aan deze daling. De onderliggende operationele marge bedroeg 4,3% tegen 4,6% vorig jaar.

Het bedrijfsresultaat bedroeg € 311 miljoen, respectievelijk 1,6% en 3,8% hoger tegen feitelijke en constante wisselkoersen. Dit bedrag is inclusief een netto terugneming van € 3 miljoen aan herstructurerings- en verwante kosten (K4 2012: een last van € 43 miljoen) en een bijzondere waardevermindering van € 25 miljoen (K4 2012: € 9 miljoen). Dit werd gecompenseerd door een positief resultaat uit de verkoop van activa van € 3 miljoen (K4 2012: € 3 miljoen) en een vrijval van een voorziening van € 10 miljoen ($ 14 miljoen) voor de afwikkeling van een verplichting in verband met de terugtrekking uit een multi-employer pensioenregeling.

Het resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg € 225 miljoen, € 24 miljoen meer dan vorig jaar. Dit was hoofdzakelijk het gevolg van een toename van het saldo financiële lasten van € 15 miljoen en een lagere winstbelasting van € 40 miljoen. De toename van het saldo financiële lasten ten opzichte van vorig jaar bevat € 9 miljoen aan hogere rente in verband met onze defined benefit pensioenregelingen en herwaarderingen van obligatieleningen en derivaten ter waarde van € 11 miljoen. De lagere winstbelasting had vooral te maken met eenmalige transacties en veranderingen in de belastingvoorzieningen.

Het nettoresultaat bedroeg € 215 miljoen, € 25 miljoen lager. De daling was het gevolg van een lager resultaat uit beëindigde activiteiten, hoofdzakelijk in verband met de voormalige joint venture ICA, waarvan we in K4 2012 een positief resultaat van € 59 miljoen boekten.

De vrije kasstroom bedroeg € 485 miljoen, een toename van € 142 miljoen ten opzichte van 2012.
Deze toename hield hoofdzakelijk verband met de betaling van € 100 miljoen vorig jaar voor de afwikkeling van de Amerikaanse bevroren pensioenregeling.

De nettoschuld is het vierde kwartaal met € 168 miljoen gedaald naar een negatief bedrag van € 942 miljoen.

Dividend per aandeel
Wij stellen een dividend op gewone aandelen voor van € 0,47 per aandeel voor boekjaar 2013, een stijging ten opzichte van 2012 van 7%. Op basis van een verwachte dividenduitkering op het gecorrigeerde resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedraagt de payout daarmee 51%.

De desinvestering van ICA in 2013 zorgde voor een lager resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten. Zoals we al eerder aangaven, wordt de opbrengst van de verkoop van ICA aan de aandeelhouders teruggegeven. Door de kapitaalterugstorting en omgekeerde aandelensplitsing nemen het aantal uitstaande aandelen en de dividenduitkering af. De payout van 51% ligt door het tijdelijke effect van de verkoop van ICA iets boven de bandbreedte van 40-50% van het gecorrigeerde resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten.

Verwachtingen rentelast, pensioenkosten, belastingdruk en
investeringen
De nettorentelast (exclusief de rente op defined benefit pensioenregelingen) bedroeg in 2013 € 218 miljoen. Dat viel binnen de door ons voor 2013 aangegeven bandbreedte van € 200 miljoen tot € 220 miljoen. Op basis van de huidige wisselkoersen verwachten wij dat over 2014 de nettorentelast tussen de € 200 miljoen en € 220 miljoen zal blijven liggen, exclusief pensioenrente.

De pensioenlast in het onderliggende bedrijfsresultaat zal naar verwachting in 2014 € 114 miljoen bedragen, € 13 miljoen minder dan in 2013. De totale bijdragen in contanten aan pensioenregelingen zullen in 2014 naar verwachting met € 22 miljoen afnemen naar € 161 miljoen.

Ahold voorziet voor 2014 een belastingdruk in het midden van de 20%-range.

De kapitaalinvesteringen, exclusief acquisities, kwamen in 2013 uit op € 830 miljoen; wij hadden € 900 miljoen aangegeven. De kapitaalinvesteringen, exclusief acquisities, zullen in 2014 naar verwachting ongeveer € 0,9 miljard bedragen.

Schuldpositie en liquiditeit
De nettoschuld van Ahold was per 29 december 2013 € 942 miljoen negatief; dat is € 2.302 miljoen minder dan op 30 december 2012. De verbetering is te danken aan dividendinkomsten en de opbrengst van de verkoop van ICA (€ 2.507 miljoen) en de sterke instroom van liquiditeiten (vrije kasstroom € 1.109 miljoen), en werd deels tenietgedaan door het terugkoopprogramma eigen aandelen (€ 768 miljoen) en uitgekeerd dividend (€ 457 miljoen).

Deze mutaties hebben geleid tot een toename van de liquiditeit per jaarultimo 2013 tot € 5,0 miljard, van € 2,9 miljard in 2012. Liquiditeit definiëren we als geldmiddelen (inclusief kasequivalenten, kortlopende deposito’s en vergelijkbare instrumenten) van € 4,0 miljard en het niet opgenomen deel van onze toegezegde kredietfaciliteit van € 1,0 miljard. Onder normale omstandigheden verwachten wij te werken met een liquiditeit van rond de € 2 miljard, gelijkelijk verdeeld tussen geldmiddelen en de niet opgenomen toegezegde kredietfaciliteit.

De opbrengst van de verkoop van ICA zal feitelijk zijn teruggegeven aan onze aandeelhouders na de afronding van de kapitaalterugstorting van € 1 miljard, de omgekeerde aandelensplitsing waaraan de aandeelhouders op 21 januari 2014 in een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders hun goedkeuring hebben gegeven, en het terugkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van € 2 miljard, dat in december 2014 zal worden afgerond. Wij verwachten dat de kapitaalterugstorting en omgekeerde aandelensplitsing aan het eind van het eerste kwartaal van 2014 zijn afgerond; definitieve details worden op 14 maart bekendgemaakt.

De omvangrijke liquiditeitspositie aan het eind van 2013 beïnvloedde ook de verhouding van de voor nettoleaseverplichtingen gecorrigeerde schuld ten opzichte van EBITDAR. Deze leverage bedroeg eind 2013 0,9 tegen 1,8 in 2012. Onder normale omstandigheden verwachten wij te werken met een verhouding van ongeveer 2,0.

Wij streven naar een genormaliseerde verhouding vreemd vermogen/eigen vermogen en het liquiditeitsniveau. Daarbij bewaren wij het evenwicht tussen het investeren in de operationele activiteiten, het laten terugvloeien van liquiditeiten naar onze aandeelhouders en het verminderen van onze schulden. We blijven toewerken naar een efficiëntere kapitaalstructuur.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL