ABN AMRO verkoopt LaSalle aan Bank of America voor USD 21 mrd

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 23/04/2007 07:50
Naast de aankondiging vandaag van de voorgestelde fusie van ABN AMRO Holding N.V. ("ABN AMRO") met Barclays PLC ("Barclays"), maken de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van ABN AMRO Holding N.V. vandaag tevens de verkoop bekend van ABN AMRO North America Holding Company, die voornamelijk bestaat uit het particuliere en zakelijke bankbedrijf van LaSalle Bank Corporation ("LaSalle"), aan Bank of America voor USD 21 mrd contant. ABN AMRO Asset Management en bepaalde onderdelen binnen ABN AMRO's North American Global Markets en Global Clients activiteiten maken geen deel uit van de transactie.

LaSalle, met het hoofdkwartier in Chicago, is sinds de acquisitie bijna dertig jaar geleden steeds het middelpunt geweest van ABN AMRO's activiteiten in de VS. Door zowel organische groei als acquisities is LaSalle een van de twintig grootste banken geworden in de VS. Met de twee belangrijkste werkmaatschappijen, LaSalle Bank N.A. en LaSalle Bank Midwest N.A., exploiteert LaSalle een netwerk van meer dan 400 kantoren en meer dan 1500 geldautomaten in Illinois, Michigan en Indiana alsmede meer dan 25 regionale kredietkantoren door het land.

Per 31 december 2006 bedroegen de materiële activa van LaSalle ruim USD 113 mrd en de materiële boekwaarde USD 9,7 mrd. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de activiteiten die achterblijven bij
ABN AMRO en voor de eerder aangekondigde verkoop van de hypotheekgroep en zijn vastgesteld op basis van US GAAP. Op dezelfde basis berekend, bedroeg het nettoresultaat van LaSalle over 2006 USD 1.035 mln. De acquisitieprijs van USD 21 mrd is eveneens op deze basis vastgesteld en betekent een koers-winstverhouding van 20,3 en voor 2006 een verhouding van prijs tot materiële boekwaarde van 2,2.

De verkoop van LaSalle zal naar verwachting een zeer aanzienlijke bate opleveren. Surplus kapitaal als gevolg van de verkoop van LaSalle in acht genomen, verwacht het management van de uit de voorgestelde fusie tussen ABN AMRO en Barclays voortkomende gecombineerde groep, ongeveer
EUR 12 miljard op een fiscaal efficiënte wijze terug te geven aan de aandeelhouders van de nieuwe combinatie, voornamelijk door aandeleninkoop na voltooiing van het bod. De waarde van de verkoop van LaSalle voor ABN AMRO-aandeelhouders is weerspiegeld in de aandelenruilverhouding die met Barclays is overeengekomen.

De overeenkomst zal naar verwachting eind 2007 afgerond worden en is afhankelijk van de wettelijk vereiste goedkeuringen en andere gebruikelijke voorwaarden. Volgens de overeenkomst kan ABN AMRO een soortgelijke overeenkomst sluiten met een hogere verkoopprijs voor LaSalle gedurende een periode van veertien kalenderdagen gerekend vanaf de datum dat de in dit persbericht bekendgemaakte overeenkomst is getekend. Bank of America op haar beurt kan dit hogere bod dan desgewenst overnemen. Verder voorziet de overeenkomst in een boeteclausule van USD 200 mln aan de Bank of America indien de overeenkomst onder bepaalde en beperkte voorwaarden wordt beëindigd. De overeenkomst voorziet ook in een aanpassing van de acquisitieprijs afhankelijk van de financiële resultaten van LaSalle in de periode voordat de transactie wordt voltooid.

LaSalle biedt een unieke en belangrijke strategische mogelijkheid aan Bank of America om haar ongeëvenaarde basis in de VS te vergroten.

"LaSalle is voor ABN AMRO een uitstekend platform in de Verenigde Staten geweest, dankzij zijn sterke focus op klanten service, toegewijde medewerkers, maatschappelijke betrokkenheid en leiderschap," aldus Joost Kuiper, lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO en verantwoordelijk voor de Business Unit Noord Amerika.

"LaSalle is een voortreffelijk bedrijf en heeft een indrukwekkende groei en winstgevendheid laten zien. Met het oog op deze verdiensten, heeft de Raad van Bestuur besloten dat meer aandeelhouderswaarde kan worden bereikt door het vinden van de juiste koper" aldus Rijkman Groenink, Voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO. "Dat we dit vandaag kunnen aankondigen is het duidelijke bewijs van de geweldige waarde die voor onze aandeelhouders is gecreëerd. Graag wil ik het management en de medewerkers van LaSalle persoonlijk dank zeggen voor de vele jaren dat zij zo loyaal hebben gewerkt en voor het succes dat zij als onderdeel van ABN AMRO bereikt hebben. Ik wens hen voor de toekomst een voortzetting van dit succes toe."

ABN AMRO werd door UBS Limited als eerste financieel adviseur bijgestaan en door Morgan Stanley & Co. Limited en Lehman Brothers als financieel adviseur. De Raad van Commissarissen van ABN AMRO werd geadviseerd door Goldman Sachs International. Juridisch advies werd aan ABN AMRO verleend door Davis Polk & Wardwell samen met Vedder, Price, Kaufman & Kammholz, P.C. voor wat betreft de Amerikaanse wet- en regelgeving en door Nauta Dutilh N.V. en Allen & Overy LLP voor wat betreft de Nederlandse wet- en regelgeving.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL