Galapagos presenteert superieure potentiators voor taaislijmziekte

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 17/10/2013 17:42
• Nieuwe potentiator gaat klinische studies in eind 2014
• Superieur herstel van CFTR functie aangetoond in cellen van patiënten met taaislijmziekte
• Goed ADME/PK profiel en selectiviteit
Mechelen, België; 17 oktober 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) heeft nieuwe potentiators ontwikkeld in haar taaislijmziekte (mucoviscidose) programma. De resultaten zullen gepresenteerd worden tijdens de North American Cystic Fibrosis Conferentie die plaatsvindt van 17 tot 19 oktober in Salt Lake City, Utah.
In haar CF programma heeft Galapagos nieuwe potentiators ontwikkeld die zeer veelbelovend zijn en een beter herstel van de functie van het defecte CFTR laten zien in vergelijking met Kalydeco®. Dit heeft Galapagos aangetoond in cellen met verschillende CF mutaties, inclusief F508del en G551D. Naast de goede werkzaamheid laten de potentiators uitstekende farmacologische eigenschappen zien. In vergelijking met Kalydeco® tonen de nieuwe potentiators een superieur veiligheidsprofiel. Op basis van deze resultaten verwacht Galapagos eind dit jaar een preklinische kandidaat te nomineren, en de eerste klinische studie te starten eind 2014. Galapagos heeft patenten op deze nieuwe potentiators aangevraagd.
Galapagos is in 2005 gestart met onderzoek naar taaislijmziekte als onderdeel van een samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation. In 2010 heeft Galapagos besloten om in deze indicatie verder te gaan en zelfstanding medicijnen te ontdekken, te ontwikkelen en te commercialiseren. In september 2013 tekende Galapagos een overeenkomst met AbbVie om samen medicijnen te ontwikkelen en te commercialiseren. Deze medicijnen zullen de belangrijkste mutaties in CF patiënten aanpakken, waaronder F508del en G551D. Galapagos zal zijn nieuwe potentiators presenteren tijdens een poster sessie (abstract #41) op NACFC op 17 oktober om 11:50 en op 18 oktober om 16:00 en is online beschikbaar op www.glpg.com.
Over taaislijmziekte
Cystische fibrose (CF) of taaislijmziekte is een erfelijke ziekte die kan leiden tot ernstige invaliditeit en in vele gevallen tot een vroegtijdig overlijden. De symptomen bestaan onder andere uit veelvuldige luchtweg-infecties, infecties van de bijholten, achterblijvende groei en diarree. De oorzaak van de ziekte is een defect in het gen voor CFTR, dat de samenstelling van zweet en slijm en de spijsvertering reguleert. Wereldwijd lijden ongeveer 70.000 mensen aan CF. Symptomen worden behandeld met antibiotica en andere medicijnen. Op dit moment is er geen genezing van deze ziekte mogelijk en is de levensverwachting tussen de 30 en 40 jaar.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL