Aanbevelingen voor een gezond eetpatroon

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 15/11/2019 07:30
Gevarieerd en evenwichtig eten is belangrijk. Voor volwassenen zijn daarom vijf voedingsprioriteiten gesteld. Volkoren graanproducten, groenten & fruit, noten & zaden worden te weinig geconsumeerd. Zout daarentegen wordt te veel geconsumeerd.

Op 1 oktober heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in België praktische voedingsaanbevelingen uitgebracht om de bevolking te helpen een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan te nemen. De focus van dit wetenschappelijk adviesorgaan ligt daarbij op voedingsmiddelen. Wil een voedingspatroon vast onderdeel worden van een levensstijl, dan is het belangrijk dat dit voedingspatroon is aangepast aan de smaak en de voorkeuren van het individu.

Speerpunten
Het advies bevat vijf speerpunten voor de Belgische volwassen bevolking waar de meeste aandacht aan gegeven moet worden om de gezondheid te bevorderen. Bij een te lage of hoge inname hiervan wordt de kans op ziektes groter. Deze vijf speerpunten zijn:
1.Volkoren graanproducten
De aanbeveling is minstens 125 g per dag volkoren graanproducten te eten. Vervang zo vaak mogelijk geraffineerde producten door volle granen. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood ipv wit brood.
2.Fruit & Groenten
Het advies voor fruit is minstens 250 gram per dag, liefst vers fruit. Dat komt overeen met gemiddeld 2 stuks fruit. Fruitsap wordt niet meegerekend. En eet dagelijks minstens 300 gram groenten (vers of bereid). Een half bord groenten is gemiddeld 200 gram. Varieer in soorten en eet groenten van het seizoen. Diepvriesgroeten kunnen ook gegeten worden maar dan zonder toevoeging van zout of vet.
3.Peulvruchten
Minstens 1 keer per week peulvruchten wordt aangeraden. Peulvruchten vormen een goede vleesvervanger. Bij het vervangen van peulvruchten door vlees wordt het klimaat minder belast. Voorbeelden van peulvruchten zijn bonen, kikkererwten, linzen of sojabonen.
4.Noten en zaden
15 tot 25 gram per dag, zonder zoute of zoete omhulsels noten en zaden is de aanbeveling. Een hand vol komt ongeveer neer op 30 gram.
5.Zout
Beperk het zoutgebruik in de keuken en voeg zelf geen extra zout toe aan tafel. Dit heeft een gunstig effect op de bloeddruk. De voornaamste bronnen in de Belgische voeding van de aanbreng van zout zijn vlees- en vleesproducten, brood en ontbijtgranen, kaas, sauzen, zoutrijke kruiden en specerijen, gebakjes en zoete koeken. Kruiden en specerijen kunnen als alternatief gebruikt worden voor zout.

Overige voedingsmiddelen
Naast bovenstaande adviezen is het van belang aandacht te geven aan andere voedingsmiddelen. Melk en melkproducten (zoals kaas en yoghurt) zijn een belangrijke bron van eiwit, calcium en vitaminen. Geadviseerd wordt tussen de 250 en 500 ml melk of melkproducten per dag te nuttigen. Verder wordt aangeraden om een tot tweemaal per week vis of schaal- en schelpdieren te eten. Liefst vette vis vanwege de gezonde omega-3-vetzuren. Ook wordt aanbevolen om de consumptie van rood vlees te beperken (maximaal 300 gram per week) en te vervangen door o.a. peulvruchten, vis, ei of gevogelte. Rood vlees is afkomstig van runderen, varkens, kalveren, geiten, schapen of paarden.

Wat betreft drank wordt water geadviseerd. Drink zo weinig mogelijk dranken met toegevoegde suiker.

Duurzaamheid en sociale aspecten
Naast de voedingsinname zijn er hoofdstukken gewijd aan duurzaamheid en sociale aspecten. De focus in het rapport ligt op ziektepreventie en gezondheidsbevordering. In het rapport staat dat duurzaamheid een belangrijk nieuw maatschappelijk thema is. Lokale producten en vormen van vegetarisme en veganisme worden steeds belangrijker. Door voedingsaanbevelingen te ontwikkelen met het oog op duurzaamheid kan een belangrijke stap worden gezet in de richting van een geïntegreerd duurzaam beleid, aldus het rapport. Wat betreft sociale aspecten is te lezen dat het belangrijk is samen te eten met anderen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL