Onderwijsmateriaal over groenbemesters beschikbaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 17/07/2019 08:08
Groenbemesters leveren een waardevolle bijdrage aan de kwaliteit van de bodem. Voor het onderwijs geeft het nieuwe dossier ‘Groenbemesters’ informatie in de vorm van een handboek, factsheets, powerpointpresentaties en opdrachten.

De belangstelling vaoor de teelt van groenbemesters is sterk gegroeid. Naast bemesting en beheersing van bodemziekten is spelen nu ook biodiversiteit, klimaatadaptatie, organische stof en de daarmee samenhangende Europese regelgeving een belangrijke rol.

Keuze voor groenbemesters
Groenbemesters kun je voor verschillende doelen telen zoals het in stand houden van de biologische bodemvruchtbaarheid, voor de beheersing van ziekten en plagen of voor versterking van de biodiversiteit. Daarnaast is de teelt voor een groenbemester of vanggewas soms verplicht als gevolg van regelgeving. Er zijn diverse gewassen die je als groenbemester kunt telen.

Elke groenbemester heeft andere eigenschappen. Zo kunnen vlinderbloemigen een belangrijke rol spelen bij de stikstofvoorziening. En voor onderdrukking van het wortellesieaaltje kun je Japanse haver of afrikaantjes gebruiken. Het is voor telers belangrijk dat ze voor elk perceel de juiste afwegingen maken bij de keuze voor een groenbemester.

Casussen voor onderwijs
Om de actuele kennis over groenbemester voor het onderwijs te ontsluiten is in een WURKS-project lesmateriaal ontwikkeld in de vorm van een handboek, factsheets, powerpointpresentatie voor het onderwijs en opdrachten. Dit materiaal is beschikbaar via het nieuwe dossier 'Groenbemesters' van Groen Kennisnet.

Verschillende groepen groenbemesters wordt uitvoerig belicht zoals kruisbloemigen, grasachtigen en vlinderbloemigen. Daarnaast is er aandacht voor mengsels, voor regelgeving, voor vanggewassen na de teelt van maïs en het onderwerken van groenbemesters. Naast het handboek en factsheets, bevat het dossier ook zes cassussen of opdrachten die in het onderwijs gebruikt kunnen worden.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL