Verantwoord konijnenmenu

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/03/2019 10:11
De meeste voedingsproducten voor konijnen bevatten niet alle benodigde voedingsstoffen. Een gezond dieet bestaat vooral uit hooi en groente, aangevuld met brokjes en fruit.

Nee, geen konijn op het menu. We hebben het over een verantwoord dieet voor konijnen. Wat kun je deze gezelschapsdieren het beste voeren? En in welke mate? Tijdschrift Boerenvee licht een aantal bevindingen toe.

Van alle 127 onderzochte voedingsproducten blijkt minder dan tien procent de benodigde voedingsstoffen te bevatten. Het is daarom van groot belang om voedingsproducten, zoals brokjes of pellets, te combineren met producten zoals hooi en groente.

Belang van hooi of vers gras
Een maaltijd van een konijn moet voor minimaal 80% bestaan uit hooi of vers gras. Zowel hooi als vers gras bevatten kort- en langvezelige elementen die van belang zijn voor de gezondheid van het konijn. De kortvezelige elementen zorgen voor een betere vertering van het voedsel en de langvezelige elementen zorgen voor de bewegelijkheid van het darmstelsel. Hooi en gras bevatten relatief weinig calorie├źn vergeleken met andere voedingsproducten, wat overgewicht helpt te voorkomen. Daarnaast voorkomt het kauwen van hooi of vers gras dat de tanden van een konijn te lang worden.

Afwisseling en weinig suikers
Groente en fruit zijn gezond voor een konijn, maar in beperkte mate. Het hoge suikergehalte (vooral in fruit) kan namelijk de darmbacteri├źn uit balans brengen. Daarnaast is het van belang om de juiste groenten af te wisselen.

Meer weten?
Wil je meer informatie over konijnenvoer, verschillende soorten hooi of over het voeren op streefgewicht met de juiste hoeveelheid voeding? Lees dan het hele artikel in Boerenvee. Hier geeft Yvonne van Zeeland, dierenarts-specialist en universitair docent, meer uitleg over een verantwoord konijnendieet. In het dossier Welzijn Gezelschapskonijnen vind je informatie over verschillende thema's gerelateerd aan konijnenwelzijn.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL