Betere aanpak voedselveiligheid

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 20/02/2019 11:42
De overheid zal actie ondernemen om de voedselveiligheid verder te verbeteren, zeggen ministers Bruins en Schouten als reactie op het Actieplan Voedselveiligheid. Dat plan bevat maatregelen om de voedselveiligheid verder te verbeteren en volgt in reactie op de aanbevelingen van de Commissie Sorgdrager.

Naar aanleiding van de fipronilcrisis bracht de Commissie Sorgdrager in juni 2018 het advies ‘fipronil in eieren’ uit. In dat advies kwam de commissie met een aantal aanbevelingen voor de eiersector, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV). Het in december 2018 uitgebrachte Actieplan Voedselveiligheid gaat in op die aanbevelingen. Welke activiteiten zijn ondernomen? Wat zijn de resultaten? Of wat gaat er nog gebeuren?

Eiersector
Uit het actieplan blijkt dat de eiersector de aanbevelingen van de Commissie Sorgdrager voortvarend heeft opgepakt. Zo is de besluitvorming binnen IKB Ei gewijzigd door een onafhankelijke Raad van Beheer IKB in te stellen. Er is een aanpak voor alle plaagdieren opgesteld en is er een laagdrempelig meldpunt ingericht voor signalen, meldingen van fraude en/of gevaar voor volksgezondheid en dierenwelzijn. IKB Ei is ook begonnen met het uitwerken van een programma voor monitoring van kritische stoffen in de eierketen. Hierbij worden eieren gemonitord op een breed spectrum van residuen van kritische stoffen.

NVWA
Ook de werkwijze binnen de NVWA is aangepast, zo is te lezen in het actieplan. De NVWA moet nu snel en slagvaardig kunnen handelen zodra signalen over onveilig voedsel binnenkomen. Die signalen komen zoveel mogelijk binnen op één plaats binnen, en die signalen worden vervolgens zorgvuldig gevolgd, net als de afhandeling ervan.

Toch kan er zich in de toekomst weer een incident of crisis voordoen op het gebied van voedselveiligheid. Om snel en slagvaardig te handelen is er een crisisdraaiboek voedselveiligheid opgesteld en zijn de afspraken over de crisiscommunicatie verduidelijkt.

Voedselveiligheid
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport, VWS) en minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, LNV) hebben het actieplan Voedselveiligheid aan de Tweede Kamer aangeboden. Minister Bruins constateert dat er veel verbeteringen in gang zijn gezet. Minister Schouten vindt dat de aanpak met de eierketen navolging verdient. In een bericht van de Rijksoverheid zegt ze dat beide ministeries alle dierlijke en plantaardige sectoren zullen vragen het voorbeeld van de eiersector te volgen en de borging van de voedselveiligheid in hun sectoren te toetsen en zo nodig aan te scherpen.

EN

Biodiversiteitsherstel met boeren
Gepubliceerd op 19 februari 2019
Negentien partijen presenteerden december 2018 het Deltaplan voor Biodiversiteitsherstel. In 2030 moet Nederland weer een rijke biodiversiteit hebben. Bij het herstel spelen boeren een belangrijk rol, maar ze kunnen het niet alleen.

De opstellers van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel zien Nederland in 2030 voor zich als een rijk florerende delta voor mens en natuur. Het land moet dan een rijke biodiversiteit hebben aan onder andere bodemleven, planten, insecten en boerenlandvogels. Het plan is opgesteld door een samenwerkingsverband van diverse kennisinstituten, landbouwvertegenwoordigers, bedrijven, natuur- en milieuorganisaties en een bank.

Omdat in het plan voor herstel van de biodiversiteit boeren een belangrijke rol spelen, besteedt vakblad Veeteelt aandacht aan het plan in het artikel 'Samenleving heeft boeren nodig voor biodiversiteit'. Vertegenwoordigers van de partijen die het plan hebben opgesteld, geven hun visie op de rol van boeren.

Verdienmodel
Zo maakt Natasja Oerlemans, hoofd voedsel en landbouw bij het Wereld Natuur Fonds in het artikel duidelijk dat niet alleen boeren, maar iedereen in de Nederlandse samenleving een bijdrage zal moeten leveren om de doelen te halen. Inge van Schie, vertegenwoordiger van de Duurzame Zuivelketen, geeft aan dat er gewerkt moet worden aan een verdienmodel. De Duurzame Zuivelketen is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Zuivelorganisatie en LTO Nederland die werkt aan verduurzaming van de zuivelsector.

Melkprijs
Van Schie denkt dat er meer moet gebeuren dan een verhoging van de melkprijs, want die mogelijkheden zijn beperkt. Ze ziet andere mogelijkheden om te stimuleren dat ondernemers hun bedrijfsvoering aanpassen. Zo kunnen natuurbeheerders sturen via pachtgronden. Provincies en waterschappen hebben verschillende instrumenten die ze kunnen gebruiken als stimulans. Daarnaast ziet Van Schie mogelijkheden binnen het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid.

Erkenning
Dat de landbouwsector het initiatief ondersteunt, maakt Ben Haarman duidelijk. Hij is als portefeuillehouder Landschap en Natuur bij LTO Nederland betrokken bij de opstelling van het deltaplan. Haarman zegt dat boeren al heel veel doen aan behoud en herstel van biodiversiteit. Ze hebben bijvoorbeeld belang bij functionele biodiversiteit of een bodem die gezond is. Het Deltaplan geeft boeren erkenning voor hun rol, zegt Haarman, maar hij erkent ook dat de agrarische sector het niet alleen kan. Dat biedt kansen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL