Ander eetpatroon en duurzamere voedselproductie nodig

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 13/02/2019 16:07
Een ander eetpatroon is noodzakelijk en doorslaggevend om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te kunnen voeden. Efficiënte voedselproductie en het verminderen van voedselverspilling spelen ook een rol.

Een bekende uitdaging van deze tijd: hoe voeden we de groeiende wereldbevolking, die rond 2050 naar 10 miljard zal stijgen? Zonder de aarde verder uit te putten en het milieu zwaarder te belasten? Een ander eetpatroon is noodzakelijk en doorslaggevend, maar op meerdere vlakken valt een slag te slaan.

Ander eetpatroon
De keuzes die we maken voor ons huidige voedselpatroon kunnen niet alleen gezonder, maar ook duurzamer, stellen onderzoekers in het tijdschrift The Lancet. Om globale voedselpatronen te transformeren moet er minder suiker en rood vlees gegeten worden, en meer fruit, groente, noten en peulvruchten. Vooral de veehouderij staat bekend om haar zware milieulast. Om voldoende eiwitten, vitaminen en ijzer binnen te krijgen bieden peulvruchten een goed alternatief voor vlees.

Efficiënter en duurzamer produceren
De voedselproductie moet efficienter en duurzamer om aan de groeiende vraag naar gezond voedsel te kunnen voldoen. De onderzoekers van het artikel in The Lancet omschrijven hoe efficiënter gebruik van water en kunstmest de voedselproductie op duurzame wijze kan verhogen. Beleid om land- en watergebruik op duurzame wijze te intensifiseren is nodig voor een transformatie van ons voedselsysteem. De onderzoers benadrukken dan ook het belang van internationale akkoorden en het nastreven van Development Goals.

Minder voedselverspilling
Een belangrijke bijdrage om de wereldbevolking op een duurzame wijze te kunnen voeden is het reduceren van voedselverspilling. In de gehele voedselketen gaat wereldwijd een derde van het voedsel verloren door verlies of verspilling. Wil je meer weten over voedselverspilling en een internationale aanpak voor dit probleem? Ga dan naar ons dossier over voedselverspilling.

zie meer op
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/dossier/dossier-voedselverspilling-2.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL