Walnoot in de openbare ruimte

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 25/01/2019 13:40
De walnoot is een multifunctionele boom. De boom levert niet alleen noten, maar ook het hout is waardevol. En er zijn sierrassen met prachtig ingesneden blad. In de openbare ruimte zijn voldoende plaatsen waar je de walnoot kunt planten.

Walnotenspecialist Anne Oosterbaan houdt in het artikel 'Toepassingsmogelijkheden voor de walnoot' een warm pleidooi voor een bredere toepassing van de walnoot of okkernoot (Juglans regia). Die boom wordt niet vaak aangeplant omdat vallende noten schade aan auto's kunnen veroorzaken, maar dat is allemaal koudwatervrees aldus Oosterbaan in het artikel dat in vakblad Boomzorg verscheen.

Voedselbos
Dat je walnoten heel goed kunt toepassen bewijst ervaring in bijvoorbeeld Zeeland en de Betuwe. Daar zijn dijken beplant met walnoten, of zijn de noten toegepast als wegbeplanting. Maar je kunt walnoten op meer plekken toepassen. Met de opkomst van voedselbossen, groeit ook de belangstelling voor de aanplant van walnoot in een gemengde beplanting.

Rassen
In Nederland worden zo'n 70 rassen van de walnoot gekweekt. Er zijn sierrassen meet prachtige roodgekleurd blad, rassen met heel grote noten, of juist met heel kleine noten. Dat maakt de soort breed toepasbaar. In Italiƫ en Frankrijk walnoot vaak gecombineerd met hazelaar. Maar je kunt de soort ook mengen met andere boom- of struiksoorten.

Het artikel eindigt met enkele praktische tips. Zo groeien de bomen het best op kleigrond tot goed vochthoudende nieet te zure zandgrond. Enkele boomkwekers geven hun advies.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL