Neospora terugdringen door strikt beleid

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 18/01/2019 09:41
Na een bedrijfsovername ontdekte het ondernemersechtpaar Hoogenraad dat 70% van hun veestapel besmet was met Neospora. Door een strikt aankoopbeleid konden ze de besmetting terugdringen.

Nadat Oscar en Petra Hoogenraad tien jaar geleden na hun emigratie naar Arsimont, in het Belgische Walloniƫ, een bedrijf overnamen, ontdekten ze dat de overgenomen veestapel een zware neosporabesmetting had. Nadat ook de melkprijs daalde, waren de eerste jaren voor het jonge ondernemerspaar tropenjaren. Uit een bedrijfsreportage in vakblad Veeteelt blijkt dat ze de aanloopproblemen inmiddels achter de rug hebben.

Abortus
Neospora caninum is een eencellige parasiet die nauwelijks ziekteverschijnselen veroorzaakt bij rundvee, maar wel de oorzaak kan zijn van abortus. Bij de verspreiding van Neospora spelen honden een belangrijke rol. Zij kunnen drager zijn van de parasiet. Een besmette hond kan eitjes via de ontlasting uitscheiden en zo op gras terechtkomen. Als een koe dat gras eet, raakt ze besmet.

Strikt beleid
Omdat op het bedrijf van de familie Hoogenraad 70% van de veestapel besmet was, Hebben ze een streng beleid toegepast. Jongvee tot twaalf maanden dat besmet was hebben ze verkocht. En vanuit Nederland hebben ze gezonde vaarzen aangekocht, vaarzen die vrij zijn van ibr, bvd en vanzelfsprekend neospora. Dankzij dat strikte beleid konden ze de besmetting terugbrengen en langzamerhand de productie opvoeren.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL