Drie systemen om een peenrug op te bouwen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 05/01/2019 07:20
Voor de teelt van peen moet je een goede rug opbouwen. De grond moet goed verkruimeld zijn, maar niet te fijn. Omdat veel peentelers zich afvragen wat de beste manier is om zo'n rug op te bouwen, is een demonstratieproject uitgevoerd met drie systemen.

Peen teel je in ruggen van grond. Een goede peen rug zorgt ervoor dat de wortel ongestoord kan groeien. De grond moet redelijk goed verkruimeld zijn, maar mag weer niet te fijn zijn, want dat komt de bewaarkwaliteit niet ten goede. Voor de kieming moet de vochtvoorziening goed zijn. Daarom wordt een rug soms licht aangedrukt.

Drie systemen
Om te laten zien op welke manieren je een peenrug op kunt bouwen, voerde onderzoeks- en adviesbureau Delphy op de Broekemahoeve bij Lelystad een demonstratieproject uit met drie systemen om een peenrug op te bouwen. Er werd gebruik gemaakt van een rotorkopeg met een ruggenvormer, de Twin Rotor en de Grimme ruggenfrees met wortelset. Vakblad LandbouwMechanisatie doet verslag van dit project in het artikel 'Peenrug opbouwen'.

Frees
De rotorkopeg zorgt ervoor dat de rug niet te fijn van opbouw is. Die kopeg met rugvormer is geschikt voor wat zwaardere en stuggere klei. Je krijgt er voldoende losse grond mee. De Twin Rotor is een nieuw concept met een extra frees met kleine haken die het bovenste laagje van de rug nog eens freest. Je krijgt zo een fijnere bovenlaag terwijl de rug van binnen niet te fijn is.

zie & lees meer op
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Drie-systemen-om-een-peenrug-op-te-bouwen.htmBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL