Zoeken naar duurzame oplossing voor eikenprocessierups

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/12/2018 08:42
In 2019 kan de populatie van eikenprocessierupsen wel drie keer zo groot worden, meld het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Groenbeheerders maken zich zorgen. Bestrijding is gericht op korte termijn. Mogelijk dat het stimuleren van natuurlijke vijanden een duurzamere oplossing is.

Het Kenniscentrum eikenprocessierups meldde in september op Nature Today dat de kans groot is dat de de populatie van de eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) in 2019 drie keer zo groot is als in 2018. Dat stemt tot zorg. Groenbeheerders hebben hun handen vol aan de bestrijding van de rups. In een artikel in Boomzorg zegt Erik Punt,van De Eijk Groep dat 2018 al extreem druk was. Zijn personeel is tot half oktober bezig geweest met naruimen van de nesten.

Brandharen

Hij verwacht met name problemen omdat er krapte op de arbeidsmarkt is. En groenwerkers doen liever niet deze rotklus. Veelvuldige blootstelling aan de brandharen van de rups kan immers leiden tot uitmonden in een beroepsziekte: een chronische allergie voor brandharen van de rups. Die brandharen ontstaan bij rupsen na de vierde vervelling. In het artikel 'Hoe bestrijd je de eikenprocessierups (en waarom)?' gaat de Vlinderstichting dieper in op de problematiek die door deze rups wordt veroorzaakt.

Bestrijdingsmethoden

De Vlinderstichting zet in het artikel de verschillende mogelijkheden op een rij om de rups aan te pakken. Zo kun je de rupsen bespuiten met met Bacillus thuringiensis (BT). Dat is een bacterie die een gif vormt waardoor rupsen gedood worden. Maar nadeel van dit middel is dat het waarschijnlijk ook effect heeft op andere vlindersoorten, aldus de Vlinderstichting.

Een andere methode is een bespuiting met nematoden (Steinernema feltiae). Maar deze methode werkt niet altijd goed. Daarnaast kun je branden, maar deze methode levert ook nadelen op zoals de kans op bermbrandjes en beschadiging van bomen. Bovendien blijven de brandharen van de rupsen in tact. Het wegzuigen van nesten kan ook, maar dat is arbeidsintensief.

Lange termijn

Henry Kuppen, van adviesbureau Terra Nostra en mede-initiator van het Kenniscentrum Eikenprocessierups zegt in het artikel in Boomzorg dat het beheer van de eikenprocessierups te veel gericht op de korte termijn. 'Spuiten en nesten wegnemen, dat blijft dweilen met de kraan open.' Hij vindt dat groenbeheerders zich meer moeten richten op de lange termijn om de plaagdruk te verminderen. Hij denkt aan het stimuleren van natuurlijke vijanden en een extensief bermbeheer.

Bloemrijke bermen

De Vlinderstichting is daarom bezig met een proef om te kijken wat het effect is van bloemrijke bermen op de eikenprocessierups. Er zijn proefvlakken aangelegd in Renkum Heerde en Rheden. En in Wapserveen voert de Boermarke Wapserveen een vergelijkbare driejarige praktijkproef uit. Uit een bericht van NatureToday blijkt dat stimulering van natuurlijke vijanden effect lijkt te hebben. Er zijn minder eikenprocessierupsennesten gevonden in de proefstrook.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL