Piepschuim van plantaardige grondstoffen voorziet in groeiende vraag

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 06/07/2017 16:00
Biologisch afbreekbaar piepschuim. Met de ontwikkeling daarvan startte Synprodo uit Wijchen als eerste ter wereld. Een mooie stap naar een economie zonder fossiele grondstoffen. Walter van Casteren, general production manager: “Dankzij MIA\Vamil drukken we de prijs, waardoor we beter kunnen concurreren met standaard schuimproducten.”

In 2006 merkten Van Casteren en zijn collega Peter de Bruijn, general sales manager, dat klanten interesse kregen in milieuvriendelijke verpakkingen. “Klanten vroegen steeds vaker of we de CO2-uitstoot konden beperken. Ons standaardproduct EPS, piepschuim dus, is weliswaar recyclebaar maar blijft gebaseerd op fossiele bronnen. Bij Biofoam is dat niet het geval en kunnen we CO2-neutraliteit bereiken in het proces”, aldus de Bruijn. “Om dat voor elkaar te krijgen zijn we polymelkzuur (PLA) als basis gaan gebruiken.”
Afval van suikerriet
PLA wordt gemaakt van het afval van suikerriet. Groot voordeel is dat het voor veel minder CO2-uitstoot zorgt, zowel bij de productie als bij de afvalverwerking. Ook legt het geen beslag op eindige grondstoffen. Verder is het 100% composteerbaar en kan het via recycling dienen als grondstof voor nieuwe producten. PLA wordt al gebruikt als folie, maar nog niet in schuimvorm. De Bruijn: “Samen met de Universiteit van Wageningen en met collega-bedrijf Synbra uit Etten-Leur zijn we aan de slag gegaan. Synbra levert de PLA en wij verwerken het in producten als witgoedverpakkingen en transporttrays.”
Biologisch afbreekbaar piepschuim. Met de ontwikkeling daarvan startte Synprodo uit Wijchen als eerste ter wereld. Een mooie stap naar een economie zonder fossiele grondstoffen. Walter van Casteren, general production manager: “Dankzij MIA\Vamil drukken we de prijs, waardoor we beter kunnen concurreren met standaard schuimproducten.” In 2006 merkten Van Casteren en zijn collega Peter de Bruijn, general sales manager, dat klanten interesse kregen in milieuvriendelijke verpakkingen. “Klanten vroegen steeds vaker of we de CO2-uitstoot konden beperken. Ons standaardproduct EPS, piepschuim dus, is weliswaar recyclebaar maar blijft gebaseerd op fossiele bronnen. Bij Biofoam is dat niet het geval en kunnen we CO2-neutraliteit bereiken in het proces”, aldus de Bruijn. “Om dat voor elkaar te krijgen zijn we polymelkzuur (PLA) als basis gaan gebruiken.” Afval van suikerriet PLA wordt gemaakt van het afval van suikerriet. Groot voordeel is dat het voor veel minder CO2-uitstoot zorgt, zowel bij de productie als bij de afvalverwerking. Ook legt het geen beslag op eindige grondstoffen. Verder is het 100% composteerbaar en kan het via recycling dienen als grondstof voor nieuwe producten. PLA wordt al gebruikt als folie, maar nog niet in schuimvorm. De Bruijn: “Samen met de Universiteit van Wageningen en met collega-bedrijf Synbra uit Etten-Leur zijn we aan de slag gegaan. Synbra levert de PLA en wij verwerken het in producten als witgoedverpakkingen en transporttrays.”

lees verder op
https://www.jaarverslagenrvo.nl/miavamil/2017/01/praktijkverhalen-synprodo



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL