Bacterie maakt biovergister lucratiever

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 10/06/2017 10:09
Uit een proef in Waalwijk is gebleken dat met een speciale bacterie biovergistingsinstallaties veel goedkoper en milieuvriendelijker geëxploiteerd kunnen worden. Dankzij de Anammox-bacterie kan de dunne fractie van het digestaat gezuiverd worden tot loosbaar water. Dat scheelt hoge kosten voor het verwijderen van het digestaat als afval, maar is ook nog eens beter voor het milieu.

Vergistingsinstallaties die reststromen uit onder andere de voedingsindustrie vergisten, produceren naast biogas ook digestaat. Dit restproduct van deze zogeheten industriële vergistingsinstallaties heeft anders dan bij co-vergistingsinstallaties geen landbouwkundige status. Daardoor mag deze ook niet worden uitgereden als mest over landbouwgrond. Het industriële digestaat wordt beschouwd als afvalstroom, waardoor de kosten voor de afzet zeer sterk oplopen. Om dat probleem te tackelen, is twee jaar geleden een proef gestart op het Ecopark in Waalwijk met de oprichting van de Waalwijkse Biomassa Combinatie (Wabico). Het gaat om een vergistingsinstallatie die industrieel afval vergist, afkomstig uit de voedingsindustrie. HoSt heeft de vergister gebouwd, die sinds 2015 jaarlijks 4 miljoen m3 biogas aan het landelijke net levert. Het gaat om een installatie met een input van maximaal 50.000 ton industrieel afval, zonder mest.

Goede scheiding
In Waalwijk is een van de uitdagingen in deze vorm van vergisting aangepakt. Want de dunne fractie die overblijft na vergisting, kan met deze technologie worden ‘weggevreten’ door bacteriën. Waardoor het kan worden geloosd als water en niet meer te hoeven worden aangeboden als afvalproduct. De methode, die is overgewaaid uit de slibwereld, valt of staat met een goede scheiding. Uit bijvoorbeeld slachthuizen wordt na het schoonmaken de vergistbare resten opgevangen en naar de vergistingsinstallatie gebracht. Daar wordt de dunne van de dikke fractie gescheiden. In de tweede fase wordt de zogeheten DEMON-technologie toegepast. DEMON staat voor DEamMONficatie. Hierbij wordt de Anammox-bacterie toegevoegd. Het bijzondere van dit organisme is dat het geen koolstofbron nodig heeft om nitriet en ammonium in het afvalwater om te zetten in stikstof. ‘Meestal wordt als koolstofbron door waterzuiveringsinstallaties methanol gebruikt, en dat is behoorlijk duur. En daarnaast vraagt dit proces de helft minder aan elektriciteit. Dat samen is een flink financieel voordeel in het zuiveren van het afvalwater’, aldus Tjeerd Smit van HoSt.

Lees ook het uitgebreide artikel: Bacterie maakt biovergister lucratiever
zie op
http://www.agro-chemie.nl/artikelen/bacterie-maakt-biovergister-lucratiever/



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL