Koninklijke Ten Cate NV : TenCate en Kringlan Composites gaan samenwerking aan voor automobiel-industrie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 17/09/2013 08:31
TenCate Advanced Composites en Kringlan Composites AG (Otelfingen, Zwitserland) hebben een samenwerkingsovereenkomst (MoU) ondertekend om oplossingen te ontwikkelen voor het fabriceren van onderdelen op basis van thermoplastisch composiettechnologie.

De belangrijkste ontwikkeling die Kringlan Composites op dit moment heeft geïnitieerd, is het ontwerp en de ontwikkeling van een volledig koolstofvezelversterkt composiet wiel voor auto's in het hogere segment. TenCate is betrokken bij de ontwikkeling van het thermoplastisch composietmateriaal dat voor dit doel is gekwalificeerd. Deze ontwikkeling komt nu in de laatste fase voor serieproductie.

Know-how opgebouwd in luchtvaartindustrie
Nauwe samenwerking tussen een onderneming die materialen produceert en een producent van onderdelen voor de automobielindustrie is een voorwaarde voor een succesvolle implementatie van vezelversterkte thermoplastentechnologie. TenCate zet haar know-how in op het gebied van thermoplasten. De ontwikkeling hiervan is ruim 25 jaar geleden in de luchtvaartindustrie gestart. Dit heeft geresulteerd in een leidende positie op basis van de portfolio van TenCate Cetex® materialen. TenCate verwacht deze technologie de komende jaren naar de automotivesector uit te bouwen.

Verhoogde veiligheid en lager gewicht
De nadruk zal liggen op hoogwaardige onderdelen die de veiligheid vergroten en het gewicht verminderen. Composiet wielen zijn zeer effectief bij het verminderen van het gewicht en het verlagen van het brandstofverbruik. Versnelling van lichtgewicht wielen zal minder energie kosten en verlaagt de CO2-uitstoot van het voertuig. De gewichtsafname per wiel is 30 tot 40 procent.

Het gebruik van thermoplastisch composiet maakt serieproductie mogelijk vanwege de veel kortere productietijd. Een wiel is een complex en technisch onderdeel, waar-bij ook lastechnologie een rol speelt. Het wiel moet een hoge slagvastheid hebben en is soms deel van de veiligheidsstructuur. Dit vraagt om geavanceerd en hoog-waardig composietmateriaal. Kringlan Composites heeft in de afgelopen jaren een gepatenteerde technologie ontwikkeld die in de toekomst kan worden gebruikt voor de serieproductie van composiet wielen die voldoen aan de hoogste prestatie-eisen.


TenCate Advanced Composites Europe




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL