Rijkswaterstaat rijkt prijs uit aan Strukton Civiel voor duurzaam asfalt

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 18/01/2019 13:17
Rijkswaterstaat heeft op de vakbeurs InfraTech in Rotterdam zes cheques uitgereikt aan Dura Vermeer, Heijmans, BAM (twee inzendingen), KWS en Strukton Civiel West. De bouwbedrijven ontvingen de prijzen voor de door hen ingediende oplossingen voor duurzaam asfalt. De prijsvraag voor nieuwe duurzame asfaltmengsels is uitgeschreven om circulaire innovaties te stimuleren en CO2-uitstoot terug te dringen.

Toepassing van de winnende asfaltmengsels zorgen ervoor dat Rijkswaterstaat op korte termijn tot 57% CO2 kan reduceren en meer dan 50% hergebruik van asfalt kan realiseren. Hiermee zet Rijkswaterstaat samen met de markt een belangrijke stap om de klimaatdoelstellingen van het kabinet voor 2030 te realiseren en kan Nederland mondiaal koploper worden op het gebied van duurzaam asfalt.

Verschillende fasen van marktrijpheid

De prijsvraag kende twee categorieën: categorie 1 betreft bijna marktrijpe innovaties voor nieuwe asfaltmengsels die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria. In deze categorie ontvingen Dura Vermeer, Heijmans en BAM elk een cheque van 150.000 euro. Categorie 2 betreft innovaties die zich nog in de fase van lab naar proefvak bevinden en ook aan strengere duurzaamheidseisen moeten voldoen. BAM, KWS en Strukton Civiel West ontvingen elk een cheque van 30.000 euro in deze categorie.

Proefvak
De winnende inzendingen in categorie 1 krijgen dit jaar elk een proefvak op het rijkswegennet. Als blijkt dat de opgegeven reducties ook in de praktijk worden behaald, staat de weg open om deze producten in de komende jaren op het gehele wegennet van Rijkswaterstaat uit te rollen. De drie winnende producten in categorie 2 zullen dit jaar nog verder getest worden. Als de testen in 2019 positief zijn, zullen deze vanaf 2020 ook in aanmerking komen voor aanleg op het wegennet van Rijkswaterstaat. Alle zes producten zijn niet duurder dan het huidige asfalt. Wel zijn komende jaren investeringskosten nodig bij de bedrijven om de transitie naar duurzaam asfalt te realiseren.

Klimaatafspraken

De prijsvraag is onderdeel van de Klimaatenvelop 2018, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), die door het kabinet is ingesteld om invulling te geven aan de klimaatafspraken van Parijs. EZK heeft met deze enveloppe Rijkswaterstaat de opdracht gegeven om reductie van CO2 te stimuleren in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) via asfalt en beton. Rijkswaterstaat zal ook in 2019 vanuit de klimaatenvelop budget beschikbaar blijven stellen aan de markt om innovaties voor CO2-reductie in de GWW-sector te stimuleren. Deze stimuleringsmaatregelen passen binnen het programma Asfalt Impuls. Dit programma voor en door de sector heeft als doel de gemiddelde levensduur van onze asfaltwegen te verdubbelen, de spreiding in levensduur te halveren en de CO2-productie te halveren tegen gelijke of lagere kosten.

Launching customer en samenwerking

Rijkswaterstaat heeft de ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair te werken zowel in de eigen bedrijfsvoering als in de projecten en inkoop. Door op te treden als launching customer (het inzetten van onze eigen inkoopkracht) stimuleren ze de ontwikkeling en opschaling van innovaties. Door het gebruik van bijvoorbeeld de CO2-prestatieladder en het meewegen van duurzaamheidseisen in de aanbestedingen, belonen ze de koplopers. Door steeds strengere eisen te stellen aan de maximale milieu-impact nemen ze ook het peloton mee. Ze doen dit samen met de markt en andere overheden. Zo dagen we elkaar uit om de circulaire- en klimaatdoelstellingen versneld te bereiken.

Onderdeel van Oranjewoud.
Dit aandeel is in de macht van de grootaandeelhouders. Die bepaalt de prijsvorming. (red.).

en
Circulair bij Alliander
In de nationale week van de circulariteit geven we een kijkje achter de schermen bij Alliander Bellevue in Arnhem. Bij deze verbouwing is Strukton Worksphere betrokken bij het maken van een circulair ontwerp, om na de renovatie het prestatiegerichte bouwkundig beheer op zich te kunnen nemen. Maar liefst 81% van de gesloopte materialen uit het oude pand kregen een herbestemming in het kantoor. Het gebouw is een van de eerste gebouwen die voorzien is van een grondstoffen paspoort, die nauwkeurig wordt bijgehouden.

Ter inspiratie:
Gebruik voor panelen geperst stro. Bouw er een handige pantry van, met een coffeecorner aan de ene kant en een kopieerhoek aan de andere kant. Alliander schonk de oude keukenblokken aan een bioscoop.
Maak van oud plafond een nieuwe werkvloer, ook bruikbaar in de gangen en trappenhuizen.
Gebruik verwijderd staal zoveel mogelijk opnieuw, zeker als het om 170 duizend kilo gaat. Alliander gebruikte oude deuren tijdens de verbouwing onder andere om de roestvrijstalen trapleuning mee te beschermen, maar ook als timmerwerkplaats en als bekisting om beton te storten. Van vrijgekomen staal werd onder andere een geleiderail in de parkeergarage gemaakt.
Wees creatief met het hergebruik van eigen specifiek bedrijfsafval.
Alliander vroeg Arpalight om van ‘isolatoren’ uit elektriciteitsmasten unieke sfeerverlichting te maken.
Houd alle opties open om de kantoorvloer later anders in te richten. Mobiele flexcabines zijn eenvoudig te verplaatsen. Alliander kan de open werkruimtes in de toekomst eenvoudig verbouwen.
Gooi oude bureaus niet weg. Bekleed de bladen met vilt. Gebruik ze als geluiddempende tussenschoten.
Koop geen armaturen, maar betaal licht als service. Koop ook geen bureaustoelen, maar betaal voor het zitten.

Meer weten? Lees het artikel 'Baanbrekend Bellevue', verschenen in magezine Facto, nog eens terug.
zie meer op
https://www.struktonworksphere.nl/nieuws/2017/baanbrekend-bellevue/

tijd 15.55
Oranjewoud EUR 5,80 -30ct vol. 10 stukjes.
Zo blijven ze aan het rommelen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL