Heijmans, jaarcijfers 2018: positief resultaat over gehele linie.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 21/02/2019 07:47
Kernpunten
Alle bedrijfsstromen dragen bij aan positief resultaat;
Omzet gegroeid met 13% naar € 1.579 miljoen;
Onderliggende EBITDA met 43% toegenomen tot € 43 miljoen;
Netto resultaat 2018 € 20 miljoen (2017: € 9 miljoen negatief
excl. beëindigde activiteiten*);
Orderportefeuille blijft met circa € 2 miljard op goed niveau;
Solvabiliteit 25% (27% vóór IFRS15);
Het aantal verkochte woningen bedraagt 2.237.

Ton Hillen, CEO Heijmans:
“Voor het eerst sinds een aantal jaren leveren alle bedrijfsstromen een positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat. De grote vraag naar woningen vertaalde zich in een sterke winstverbetering voor onze vastgoed- en woningbouwactiviteiten. Om ook in de toekomst aan de grote woningbehoefte te kunnen blijven voldoen, is er landelijke regie nodig en daarbij moeten nieuwe ontwikkellocaties binnen- en buitenstedelijk worden aangewezen. Bij onze utilitaire activiteiten kunnen we concluderen dat de ingezette koerswijziging haar vruchten begint af te werpen. Het selectieve aannamebeleid, in combinatie met een aantrekkende markt, leidt tot groei bij een beheersbaar risicoprofiel. Bij Infra ontwikkelde het merendeel van de activiteiten zich volgens verwachting.

Voorspelbaarheid van projecten en een selectief aannamebeleid blijven echter van het grootste belang en daar zetten we ook in 2019 vol op in. Voor een gezonde infrasector met succesvolle projecten is een evenwichtigere verdeling van de risico’s tussen opdrachtgever en opdrachtnemer nodig, waarover we op diverse fronten in gesprek zijn.”

Ontwikkelingen per segment
Vastgoed
Vastgoed ontwikkelde zich positief in 2018 en wist zijn positie in de woningmarkt te versterken, zowel in binnenstedelijke gebiedsontwikkeling als in ontwikkeling aan de randen van steden en buitengebieden. Dit vertaalde zich in een verdere toename van omzet en resultaat. De omzet van Vastgoed steeg naar € 503 miljoen (2017: € 391 miljoen), de onderliggende EBITDA kwam uit op € 28 miljoen (2017: € 20 miljoen). Naast een aanzienlijke nieuwbouwopgave zien we ook een steeds grotere opgave in de transformatie van verouderde buurten in steden. Het uitblijven van voldoende nieuwe ontwikkellocaties, stijgende kosten en beschikbaarheid van resources leidde ertoe dat het aanbod in de woningmarkt achterblijft bij de enorme vraag en dat betaalbaarheid van woningen verder onder druk komt te staan. Heijmans heeft in totaal 2.237 woningen verkocht (in 2017: 2.192 woningen), waarvan iets meer dan de helft aan particulieren en veelal woningen in het hogere segment, wat zich vertaalt in hogere vrij-op-naam prijzen.


In 2018 boekte Heijmans voortgang bij een groot aantal lopende ontwikkelingen, zoals De Schoone Ley in Den Haag, Parijsch in Culemborg, Noorderhaven in Zutphen en Spaarndammerhart in Amsterdam. Ook startten nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals Nieuw Kralingen in Rotterdam en Koningsoord in Berkel-Enschot. Aan het einde van het jaar ondertekenden Heijmans en woningcorporatie Staedion een overeenkomst om met de gemeente Den Haag een stedenbouwkundige visie te maken voor Den Haag Zuidwest.

De orderportefeuille is eind 2018 met € 435 miljoen op goed niveau (eind 2017: € 420 miljoen) en ook de verdere pijplijn ziet er goed uit. Zo sloot Heijmans zich aan bij het consortium dat het gebied rondom Feyenoord City gaat ontwikkelen. In 2018 verwierf en startte Heijmans diverse nieuwe vastgoedprojecten, zoals Vestibule in Leidsche Rijn en PUUR op de Heide in Ede. Bij een deel van deze projecten werd de woningverkoop opgestart. Recentelijk maakte Heijmans bekend het voormalige sportpark Vijfsluizen in Vlaardingen te gaan transformeren tot nieuwe woonwijk met 300 tot 400 woningen binnen die gemeente. De grond van dit gebied was al in eigendom van Heijmans.

zie & lees meer op
https://www.heijmans.nl/nl/nieuws/nieuwsbericht-jaarcijfers-2018/

tijd 09.20
De Smallcap 966,83 -4,17 -0,43% Heijmans EUR 10,76 -76ct vol. 170.125



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL