BAM rapporteert € 46,2 miljoen nettoresultaat; verwacht voor 2014 een jaar van stabilisatie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 20/02/2014 08:56
 Nederlandse activiteiten: lagere resultaten in moeizaam jaar, € 25 miljoen reorganisatiekosten in vierde kwartaal
 Vastgoed: non-cash bijzondere waardevermindering van € 30 miljoen op voornamelijk Nederlands winkelvastgoed
 Pps: goed jaarresultaat
 BAM International: opnieuw een jaar met sterke groei
 Capital ratio 19,8% ultimo 2013 na uitgifte aandelen
 Belangrijke de-risking van Nederlandse pensioenen gerealiseerd, eenmalig effect € 24,6 miljoen
 Dividendvoorstel van 5 eurocent in contanten of in aandelen; op basis van pay-out ratio van 30%
(x € miljoen, tenzij anders aangegeven, cijfers 2012 herzien)
Boekjaar 2013 Boekjaar 2012
Opbrengsten 7.042 7.225
Resultaat vóór belastingen* 49,8 108,8
Marge vóór belastingen* 0,7% 1,5%
Bijzondere waardeverminderingen -30,0 -398,1
Pensioeneffect 24,6 -
Nettoresultaat 46,2 -183,8
Orderportefeuille (ultimo) 10.000 10.700
* Vóór bijzonder waardeverminderingen en pensioeneffect uit voortgezette activiteiten.
Nico de Vries, voorzitter raad van bestuur van Koninklijke BAM Groep:
‘Nederlandse markten waren in 2013 veel moeizamer dan verwacht, waardoor veel van onze Nederlandse operationele en vastgoedactiviteiten onder grote druk stonden. Buiten Nederland zijn onze sectoren Bouw en techniek en Infra beïnvloed door omvangrijke verliezen op vijf grote projecten in het eerste halfjaar. Pps kende opnieuw een goed jaar. Na een teleurstellend eerste halfjaar werd het resultaat voor het gehele jaar gedragen door het tweede halfjaar en met name door het vierde kwartaal.
Ik ben enthousiast over de geboekte voortgang ten aanzien van de strategische prioriteiten in 2013. Onze internationale activiteiten zijn sterk gegroeid met goede projecten, in services breiden we onze assetmanagementdiensten uit. Tevens blijft het aantal multidisciplinaire projecten waarbij twee of meer Groepsmaatschappijen samenwerken, toenemen. Wij blijven eveneens onze procedures en risicomanagement verscherpen. De leden van de raad van bestuur zijn nauwer betrokken bij de directies van de werkmaatschappijen en de reacties op initiatieven om in het bijzonder de aanbestedingsprocedure en cashflow te verbeteren, zijn positief.
Wij hebben onze financiële positie in het vierde kwartaal aanzienlijk versterkt door plaatsing van 24,2 miljoen nieuwe aandelen en de overeenstemming over aanpassing van Nederlandse pensioenregelingen. Deze sterke financiële positie biedt voordelen om in aanmerking te komen voor omvangrijke aanbestedingen en te concurreren met grote, multinationale bouwondernemingen.
Wij verwachten - behoudens onvoorziene verslechtering van de marktomstandigheden - dat in 2013 de bodem van de markt in Nederland werd bereikt en dat 2014 een jaar van stabilisatie wordt voor de Groep. Ondanks dat de meeste van onze activiteiten laat-cyclisch zijn en de concurrentie fel blijft, zien wij positieve marktontwikkelingen, voornamelijk buiten Nederland. Op basis hiervan verwachten wij dat marges in de sectoren Bouw en techniek en Infra onder druk blijven staan. Wij blijven de kwaliteit van onze nieuw verworven projecten verbeteren.’

Resultaten en orderportefeuille boekjaar 2013
De opbrengsten van € 7.042 miljoen daalden met € 183 miljoen (-3%) in vergelijking met 2012. Dit is toe te schrijven aan de lagere omzet in de sectoren Bouw en techniek en Vastgoed en een hogere omzet in Infra. In Nederland namen de opbrengsten significant af en in het Verenigd Koninkrijk was sprake van enigszins lagere opbrengsten, vooral door koersverschil. De overige thuislanden realiseerden hogere opbrengsten. BAM International zette de succesvolle ontwikkeling voort met een jaar van sterke groei.
Het resultaat van de sectoren bedroeg € 56,8 miljoen, ongeveer de helft van het sectorresultaat in 2012. Die afname komt met name door Bouw en techniek. Het resultaat bevat € 25 miljoen reorganisatiekosten in Nederland (2012: € 35 miljoen), waarvan het merendeel in Bouw en techniek.
Het totale orderboek sloot per 31 december 2013 op € 10 miljard, waarmee het lager ligt dan de € 10,7 miljard ultimo 2012. Deze afname is vooral zichtbaar in Bouw en techniek en Infra, hoofdzakelijk in Nederland.

Prestaties sectoren boekjaar 2013
In de sector Bouw en techniek daalden de opbrengsten met € 256 miljoen (-8%) tot € 3.078 miljoen.
Deze daling is grotendeels veroorzaakt door verdere verslechtering van de marktomstandigheden in zowel de Nederlandse utiliteitsbouw- als de woningbouwmarkt. De opbrengsten namen licht af in het Verenigd Koninkrijk, in België en Duitsland lag de omzet hoger dan in 2012.
Het sectorresultaat van € 7,2 miljoen was lager dan in 2012 (€ 50,4 miljoen). Het resultaat bevat voor beide jaren een gelijk niveau aan reorganisatiekosten. De belangrijkste redenen voor de resultaatafname waren de geringere dekking van overheadkosten op basis van de afgenomen opbrengsten en een gedeelte van de grote projectverliezen op omvangrijke projecten in het eerste halfjaar.
De orderportefeuille van € 4.013 miljoen ligt 9% lager dan jaareinde 2012. Dit valt vooral toe te schrijven aan de afname in Nederland en in mindere mate in België. De orderportefeuilles in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren hoger door een goede orderverwerving.

lees meer op
http://www.bam.nl/pers/persberichten/bam-rapporteert-eu-462-miljoen-nettoresultaat-verwacht-voor-2014-een-jaar-van



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL