BAM: nettoverlies door bijzondere waardevermindering Nederlands vastgoed en goodwill

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 23/08/2012 07:37
Nettoverlies inclusief bijzondere waardeverminderingen voor eerste halfjaar: € 251 miljoen (eerste halfjaar 2011: winst € 66 miljoen)
Resultaten sectoren Bouw en techniek en Infra in lijn met verwachtingen, onder zeer moeilijke marktomstandigheden
Lagere opbrengsten sector Vastgoed; verdere verslechtering van Nederlandse vastgoedmarkt heeft geleid tot bijzondere waardeverminderingen van vastgoedportefeuille met € 247 miljoen en van goodwill met € 150 miljoen
Solide resultaat sector Pps met gezond aanbod van nieuwe projecten
Orderportefeuille ultimo eerste halfjaar: € 10,8 miljard (ultimo 2011: € 10,4 miljard)
Verkoop Tebodin in april afgerond; nettowinstbijdrage van € 65 miljoen
Ruim binnen grenzen bankconvenanten.

(x € miljoen, tenzij anders aangegeven) 1e halfjaar 2012 1e halfjaar 2011
Boekjaar 2011
Opbrengsten uit voortgezette activiteiten 3.460 3.557 7.697
Resultaat vóór belastingen en bijzondere
waardeverminderingen uit voortgezette activiteiten 44,5 83,2 143,5
Marge vóór belastingen en bijzondere
waardeverminderingen uit voortgezette activiteiten 1,3% 2,3% 1,9%
Bijzondere waardeverminderingen -397,8 - -
Nettoresultaat -250,6 65,8 126,0
Orderportefeuille uit voortgezette activiteiten (ultimo) 10.800 11.300 10.400

Nico de Vries, voorzitter raad van bestuur van Koninklijke BAM Groep:
‘Onze werkmaatschappijen hebben over het algemeen bevredigende resultaten geboekt in de eerste helft van 2012 rekening houdend met de verslechterende vooruitzichten in Nederland en de uitdagende omstandigheden in onze andere Europese thuismarkten. Onze pps-activiteiten staan op het juiste spoor met een gezond aanbod van nieuwe projecten. Gezien de verslechtering van de vastgoedmarkt in Nederland zijn wij tot de conclusie gekomen dat onze toekomstige Nederlandse vastgoedontwikkelingen later (in tijd), minder (in aantal) en lager (in gemiddelde verkoopprijs) tot stand zullen komen. Dit heeft geleid tot een operationeel verlies van € 10 miljoen in de sector Vastgoed en bijzondere waardeverminderingen van in totaal € 398 miljoen, inclusief een afwaardering van onze grondbank met een kwart.
Wat de toekomst betreft, blijven wij nadruk leggen op het versterken van onze financiële positie en het terugdringen van het geïnvesteerd vermogen in Vastgoed zodra de marktomstandigheden dit toelaten, het realiseren van synergie binnen de Groep en het verwerven van nieuwe multidisciplinaire projecten, alsook het benutten van kansen op de internationale markten. Wij blijven zorgvuldig de risico's en kansen bij nieuwe aanbestedingen afwegen. Wij verwachten een resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen uit voortgezette operationele activiteiten voor het gehele jaar 2012 van minstens € 100 miljoen te behalen, gebaseerd op een verwachte marge van ongeveer 2% voor de sectoren Bouw en techniek en Infra.’

Verwachting 2012
Koninklijke BAM Groep heeft vertrouwen in de toekomst op basis van de duidelijke focus op de kernactiviteiten, de aandacht voor synergie tussen groepsonderdelen en mogelijkheden voor groei in nieuwe markten. BAM verwacht een resultaat voor belastingen en bijzondere waardeverminderingen uit voortgezette operationele activiteiten voor het gehele jaar 2012 van minstens € 100 miljoen te behalen, gebaseerd op een verwachte marge van ongeveer 2% voor de sectoren Bouw en techniek en Infra.

Risico’s en onzekerheden
Zoals aangegeven in het jaarverslag over het boekjaar 2011, is versterking van het risicobeheer een essentieel onderdeel van de strategie van BAM voor winstgevende groei tot 2015. Het risicomanagementsysteem van de Groep is niet gericht op het vermijden van alle risico's. In plaats daarvan richt het risicomanagementsysteem zich op het identificeren van kansen en bedreigingen en het beheer ervan. Effectief risicomanagement stelt BAM in staat om grotere verplichtingen in een goed gecontroleerde omgeving aan te gaan.
In het jaarrapport over het boekjaar 2011 zijn de risico’s die een materiële invloed kunnen hebben op de resultaten en financiële positie van de Groep, uitgebreid beschreven. In aansluiting hierop ziet BAM
voor het resterende deel van het boekjaar 2012 met name de volgende risico’s en onzekerheden:
• Het risico dat de markten waar de Groep werkzaam is verder verslechteren. Verslechtering van onze markten, kan van invloed zijn op de omzet en resultaat en op de waardering van goodwill, voorraad onverkocht vastgoed (in ontwikkeling, in aanbouw en opgeleverd) en onderhanden werk.
Voorts kunnen de gevolgen van een verslechtering van de markten de ontwikkeling van de orderportefeuille beïnvloeden.

Het risico dat relaties met toeleveranciers, partners en opdrachtgevers, die niet tot de Groep behoren en die actief zijn in de keten van het bouwproces, niet meer kunnen worden voortgezet waardoor de uitvoering van projecten stagneert en vorderingen mogelijk oninbaar worden, kan van invloed zijn op omzet en resultaat en de waardering van debiteuren.
• Het risico dat de beschikbaarheid van krediet op de financiële markten verder afneemt, waardoor het moeilijker wordt (vooruit)betalingen te ontvangen of investeringen in grondposities of vastgoedontwikkeling te (her)financieren, kan van invloed zijn op de beschikbare financieringsmiddelen en/of de operationele cashflow.
Andere, niet bekende of momenteel als niet-materieel beschouwde risico’s kunnen later een (materiële) invloed blijken te hebben op de markten, doelen, omzetten, resultaten, activa, liquiditeiten of financiering van de Groep.

Wft-verklaring
Ter voldoening aan zijn wettelijke verplichting van artikel 5:25d lid 2 sub c van de Wet op het financieel toezicht (Wft) verklaart ieder lid van de raad van bestuur dat voor zover hem bekend:
• het halfjaarlijks financieel rapport een getrouw beeld geeft van de activa en passiva, de financiële positie en het resultaat van de vennootschap en van de in de gezamenlijke consolidatie opgenomen ondernemingen; en
• het halfjaarbericht van de raad van bestuur een getrouw overzicht geeft van de informatie vereist ingevolge artikel 5:25d leden 8 en 9 van de wet op het financieel toezicht.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL