Arcadis helpt waterschappen met dijkbeoordelingen, klimaatmaatregelen en Omgevingswet

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 02/06/2017 09:44
Arcadis, de leidende wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving, heeft van verschillende waterschappen opdrachten verworven op het gebied van dijkbeoordelingen, klimaatmaatregelen en de naderende Omgevingswet. Met deze opdrachten werkt Arcadis aan opgaven op gebied van ruimtelijke adaptatie en waterveiligheid en zorgt dat de waterschappen met goede informatievoorziening en implementatie klaar staan voor de Omgevingswet. Onderstaande opdrachten hebben een omzet van ongeveer 1 miljoen euro. Dat maakte Arcadis vrijdag bekend.

Voor het Waterschap Rivierenland doet Arcadis twee klussen. De eerste is om de komende 5 jaar een veiligheidsbeoordeling uit te voeren voor 170 kilometer aan dijktrajecten in het beheergebied van het waterschap. Op 1 januari 2017 is de Waterwet gewijzigd. De belangrijkste wijziging gaat over de overgang van ‘overschrijdingskans’ naar ‘overstromingskans’ en daarmee samenhangend een nieuwe normering. Arcadis beoordeelt of deze dijktrajecten voldoen aan de nieuwe norm.

De tweede opdracht is de klimaataanpak voor de stedelijke wateropgave helpen uitvoeren voor Waterschap Rivierenland. Gemeenten krijgen door de klimaatveranderingen vaker te maken met extreme neerslagpieken. Voor de gemeenten Geldermalsen, Giessenlanden en Maasdriel maakt Arcadis inzichtelijk waar de kansen liggen om wateroverlast te verminderen. Arcadis zet kennis in op onder meer de gebieden hydrologie, klimaatadaptatie en stedelijk watermanagement om tot robuuste en klimaatbestendige maatregelen te komen.

De laatste klus betreft de implementatie van de Omgevingswet die in 2019 in werking treedt. Iedere burger of bedrijf moet tegen die tijd het Digitaal Stelsel Omgevingswet kunnen benaderen, waarin informatie over de fysieke leefomgeving en de geldende regels op een laagdrempelige manier ontsloten zijn Vorig jaar begeleidde Arcadis de waterschappen bij het inzichtelijk maken van de benodigde veranderingen op het gebied van informatievoorziening. Nu wordt dat verder uitgewerkt in het project ‘Uitwerking Informatie Voorziening Omgevingswet’ waarmee de veranderopgave voor de bedrijfsprocessen beleidsontwikkeling, planvorming, vergunningverlening en melding verder in beeld wordt gebracht.

,,We zijn er erg trots op deze opdrachten te mogen doen’’, zegt Katja Portegies, bij Arcadis verantwoordelijk voor de waterschappen. ,,Het zijn projecten in de frontlinie van de aangepaste Waterwet en naderende Omgevingswet. Misschien wel de moeilijkste opgave is het werk aan de klimaatbestendigheid van steden. Waterschappen en steden werken steeds intensiever samen om wateroverlast te voorkomen. Daarbij moeten ze rekening houden met de extremen van het weer om ook de pieken te kunnen verwerken.’’



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL