Implantaten komen straks uit de 3D printer

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 02/01/2019 11:56
PLA is goed bruikbaar materiaal voor het printen van medische scaffolds: tijdelijke implantaten waarop in het menselijk lichaam stamcellen worden aangebracht, zodat daaruit diverse nieuwe weefsels kunnen groeien.

Daar doet Jules Harings, assistant professor bij het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM), momenteel onderzoek naar in samenwerking met Zuyd Hogeschool en het MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicin in Maastricht.

De additieve productiemethode 3D printen wordt gekenmerkt doordat objecten laagje voor laagje worden opgebouwd, met variaties in de homogeniteit van het object tot gevolg. De snelheid en temperatuur van de printkop, maar ook de samenstelling van het filament (de ‘inkt’) beïnvloeden de mechanische eigenschappen van het eindresultaat. Voor objecten die zwaar moeten worden belast, is dat een nadeel. Als deze variaties controleerbaar zijn aan te brengen, kan dat voor het maken van medische scaffolds echter ook een pluspunt zijn. Onderzoek suggereert namelijk dat de manier waarop stamcellen zich ontwikkelen na het aanhechten, afhankelijk is van de plaatselijke porositeit en oppervlaktestijfheid van de scaffold.

Jules Harings: ‘We zijn nu dus aan het kijken of we op basis van deze technologie de intrinsieke differentiatie structuur van 3D-printen kunnen gebruiken om scaffolds zodanig te ontwerpen, dat we de daarmee de celinteractie en celontwikkeling kunnen sturen, voor een verbeterd genezingsproces, zonder met composieten te werken.’

Lees het volledige artikel in Agro&ChemieBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL