Waarom je je niet een breuk moet sparen voor later

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 13/01/2017 08:58
Nederland lijdt aan collectieve spaarwaanzin. We sparen ons een slag in de rondte voor later. Met als gevolg: gezinnen die de eindjes aan elkaar knopen, omdat ze zoveel pensioenpremie betalen. Wat we ermee creëren? Pensionado’s die verre reizen maken.

Zuid-Afrika, Indonesië, Thailand, mijn schoonouders zijn er na hun pensioen al allemaal geweest. Om het jaar maken ze zo’n trip.

Ik misgun het hen absoluut niet, maar hoe anders is hun leven nu als ik dit vergelijk met vroeger: een gezin uit de onderkant van de middenklasse dat zeer zorgvuldig met zijn geld moest omgaan. Een gezin dat:

regelmatig rood stond aan het einde van de maand
stress had als de wasmachine kapot ging
ging kamperen omdat andere vakanties te duur waren
De pensioennorm zet ons op het verkeerde spoor
Nederlanders mikken op 70% van hun gemiddelde bruto-inkomen als pensioennorm. Dat is 85% van hun netto-inkomen. Voor de meeste mensen echt veel te hoog.

Waarom?

Mensen hebben niet zo veel nodig na hun pensioen. De kinderen zijn het huis uit. De woonlasten zijn lager, want het huis is vaak al afbetaald. Reizen is een paar jaar leuk, maar dan vergaat de meesten de reislust wel weer.

Ja, makkelijk gezegd als je een koophuis hebt, hoor ik je denken.

Mijn schoonouders wonen al hun hele leven in een huurhuis. Hun woonlasten zijn weliswaar hoger omdat ze geen afbetaald huis hebben, maar desondanks houden ze iedere maand geld over. Nu wel.

Vroeger niet.

Hadden ze toen maar wat meer geld te besteden gehad. Zodat ze minder rood stonden en zonder stress de wasmachine konden vervangen…

Maar voor de jongere generaties gaat dit verhaal toch niet op?
Ook! Zij die een huis kopen, zijn verplicht om ‘m in 30 jaar volledig af te lossen. Als ze met pensioen gaan, zijn hun woonlasten dus nihil.

Recente berekeningen tonen aan dat de generatie tussen 35 en 45 later juist goed zal kunnen rondkomen als zij hun hele leven werken en gebruikmaken van de pensioenregeling van hun werkgever.

Niet alleen de huiseigenaren, ook de huurders.

Met uitzondering van de zzp’ers die in een huurhuis wonen. Of zij die later op de arbeidsmarkt zijn ingestroomd, zoals bijvoorbeeld immigranten (zij missen volledige pensioenopbouw).

Spaarwaanzin geeft onnodige stress
Ongemerkt sparen de meeste Nederlanders nu iedere maand een bak geld voor later, via pensioenpremie en door af te lossen.

Minder sparen geeft ruimte om nú te consumeren. Ik bedoel niet je broodnodige buffer erdoorheen jagen. Gewoon iets meer consumeren.

Daar hou je een sterkere economie en gelukkiger gezinnen aan over.

Valt er als pensionado nog iets te doen?
Geef wat aan de (klein)kinderen of neem ze mee op vakantie. Help je en passant de economie. Belastingexpert Bram van Eijndthoven vertelt hoe je daar nog fiscaal wijzer van wordt ook.

door
Marieke Blom
ING | Hoofdeconoom
Marieke is als hoofdeconoom van het Economisch Bureau een bekende spreker op congressen en in de media. In haar blogs deelt zij haar visie op de Nederlandse economie.

reactie XEA.nl
Als dit een econoom is en deze gedachte heeft, dan heeft zij haar lesboek niet begrepen.
Wij, onze generatie heeft na de WO II wel anders geleerd en mede door HUN instelling is Nederland er weer bovenop gekomen. Niet met deze instelling en als dank, pak die gasten nu maar, zij zijn RIJK!
Wij lezen afgunst uit dit verhaal en wij moeten alles maar weggeven en als dank word je in een TEHUIS gestopt.
Toen hadden we weinig of geen schulden en NU hebben wij de grootste particulieren schuld van de wereld. Ca. EUR 750/760 miljard.
DE huidige generatie leeft op de POF.
Gezinnen hebben te dure woning gekocht en MOETEN beiden werken voor het HUIS. Voor 't gezin is nauwelijks tijd.
Financiële lasten te hoog. In het verleden moest jezelf 40% van de aankoop van het huis hebben.
Nu kan alles, financieringen tot boven de aankoopprijs van het huis. En zo hebben wij een lijst van gemakken waar deze generatie mee thuis komt.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL