Akzo, omzet eerste half jaar stijgt 4%; sterke voortgang strategie voor groeiversnelling en waarde creatie. + Ander nieuws

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 25/07/2017 07:05
Akzo Nobel N.V. (AKZA.AS; AKZOY)
Voortgang van strategie voor groeiversnelling en waarde creatie
Capaciteitsuitbreidingen in Brazilië, Mexico, Zweden en Thailand
Twee overnames aangekondigd ter versterking van de Performance Coatings business
Productlanceringen bij Decorative Paints, waaronder Levis in China en EasyCare in Brazilië
Proces van afsplitsing Specialty Chemicals verloopt volgens plan
Plannen voor versterken relatie met aandeelhouders aangekondigd, waaronder een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) op 8 september 2017
Nieuwe structuur voor de Executive Committee

Eerste half jaar:
Volumes stegen 2% door Decorative Paints en Specialty Chemicals
Omzetstijging in alle bedrijfsonderdelen en 4% algeheel, voornamelijk door volumegroei en overnames
EBIT1 steeg 1% tot €837 miljoen (2016: €825 miljoen), voornamelijk door volumegroei en prestatieverbetering, deels geneutraliseerd door hogere grondstoffenprijzen en aanhoudend zwakke vraag bij Marine & Protective Coatings

2e kwartaal:
Volumegroei bij Decorative Paints en Specialty Chemicals; volumes algeheel vlak
Omzet steeg 2% door Performance Coatings en Specialty Chemicals
EBIT is €461 miljoen (2016: €491 miljoen), beïnvloed door aanhoudend zwakke vraag bij Marine & Protective Coatings, hogere grondstofprijzen en doorlooptijden voor gepland onderhoud bij Industrial Chemicals
Aangepaste EPS steeg 2% tot €1,35 (2016: €1,32)
Programma voor aandeleninkoop van €160 miljoen voltooid

Vooruitzichten: AkzoNobel verwacht verdere positieve ontwikkelingen voor EMEA (m.u.v. het Verenigd Koninkrijk), Noord-Amerika en Azië, met verbetering gedurende het jaar, terwijl Latijns-Amerika naar verwachting zal stabiliseren. Markttrends in de scheepvaart en olie- en gasindustrie blijven uitdagend.

AkzoNobel heeft haar vermogen om in te spelen op marktontwikkelingen verbeterd en neemt verdere gerichte maatregelen, waaronder het stimuleren van operationele uitmuntendheid en aanvullende kostenbeheersing, om het hoofd te bieden aan hogere grondstofprijzen in een inflatoire omgeving.

De EBIT voor 2017 zal naar verwachting circa €100 miljoen meer bedragen dan in 2016 als gevolg van groeimomentum en continue verbetering, ervan uitgaande dat zich geen verdere belangrijke veranderingen voordoen in markten en economische ontwikkelingen, waaronder vreemde valuta's.

CEO Thierry Vanlancker:
"Ik voel mij bevoorrecht om leiding te mogen geven aan AkzoNobel, een onderneming vol geweldige mensen die elke dag streven om de wensen van onze klanten te vervullen.

"Ik was betrokken bij de ontwikkeling van onze strategie voor het versnellen van duurzame groei en waardecreatie voor al onze belanghebbenden. We gaan verder met het uitwerken van de plannen voor het creëren van twee doelgerichte en goed presterende ondernemingen, te weten Paints & Coatings en Specialty Chemicals. Het proces rondom de afsplitsing verloopt volgens plan.

"In het eerste half jaar vonden investeringen plaats om onze wereldwijde productiecapaciteit aanzienlijk te vergroten en introduceerden we twee topmerken van Decorative Paints in belangrijke markten. Ook maakten we twee overnames bekend ter versterking van onze Performance Coatings business.

"We zijn bezig met de invoering van een nieuwe structuur voor de Executive Committee, ontworpen om de onderneming als geheel een impuls te geven, terwijl we ons blijven richten op operationele uitmuntendheid.

"Na een recordresultaat voor AkzoNobel in het eerste kwartaal was sprake van aanhoudende groei bij alle onderdelen, met uitzondering van enkele uitdagende marktomstandigheden in de scheepvaart en olie- en gasindustrie en inflatoire druk bij enkele van onze activiteiten. Er zijn compensatieplannen opgesteld die later dit jaar vruchten zullen afwerpen.

"In het kader van ons doorlopende programma voor versterking van de relatie met onze aandeelhouders vindt een reeks nieuwe activiteiten plaats, waaronder een BAVA op 8 september.

"We blijven ons richten op het uitvoeren van onze nieuwe strategie en we verwachten dat de EBIT voor 2017 als gevolg van groei en prestatieverbeteringen circa €100 miljoen meer zal bedragen dan in 2016. Dit is behoudens verdere belangrijke veranderingen in de markten en in de economische dynamiek, waaronder vreemde valuta's".

Eerste half jaar 2017 in € miljoen
H1 2016 H1 2017 Delta %
Omzet 7.141 7.446 4
EBIT1 825 837 1
Rendement op verkopen (ROS) %2 11,6 11,2
Rendement op investeringen (ROI) %3 15,1 14,8
Nettoresultaat voor aandeelhouders 552 541 (2)

2e kwartaal 2017 in € miljoen
Q2 2016 Q2 2017 Delta%
Omzet 3.711 3.785 2
EBIT1 491 461 (6)
Rendement op verkopen (ROS) %2 13,2 12,2
Rendement op investeringen (ROI) %3 15,1 14,8
Nettoresultaat voor aandeelhouders 312 301 (4)

Decorative Paints:
De omzet in het eerste half jaar steeg als gevolg van sterke volumegroei. Positieve volumeontwikkelingen werden deels geneutraliseerd door negatieve prijs/mix. De volumes stegen 6% met volumegroei in Azië en Latijns-Amerika. De gunstige invloed van de Braziliaanse real werd geneutraliseerd door de verzwakking van het Britse pond. De EBIT steeg 8%, voornamelijk als gevolg van verbeterde volumes en kostenbeheersing.

Het bedrijf lanceerde een reeks producten in belangrijke markten, waaronder het topmerk Levis coating in het professionele marktsegment in China en het merk EasyCare in Brazilië.

Performance Coatings:
De omzet in het eerste half jaar steeg 4% door de overname van Industrial Coatings. Positieve volumeontwikkelingen voor Industrial & Powder Coatings werden meer dan geneutraliseerd door aanhoudende zwakke vraag bij Marine & Protective Coatings. De volumes waren hoger, met uitzondering van Marine & Protective Coatings. De EBIT daalde als gevolg van aanhoudende zwakte in de scheepvaart en de olie- en gasindustrie. De EBIT steeg, met uitzondering van Marine & Protective Coatings. Rendement op verkopen en rendement op investeringen werden beïnvloed door Marine & Protective Coatings en de overname van Industrial Coatings.

Klanten zullen profiteren van het opstarten van een ultramoderne productiefaciliteit in Chonburi, Thailand ter waarde van € 31 miljoen, alsmede van de uitbreiding van een bestaande faciliteit in Santo André, Brazilië. AkzoNobel kondigde recent ook twee overnames aan ter versterking van het onderdeel Performance Coatings: Flexcrete Technologies Ltd., een Britse fabrikant van producten voor de bescherming en reparatie van betonsubstraten; en Disa Technology, een Franse leverancier van kleeffolies voor de sectoren luchtvaart, transport en industriële apparatuur.

Specialty Chemicals: De omzet in het eerste half jaar steeg 6%, met groei in alle sectoren en regio's. Verschillende ondernemingen profiteerden van verbeterde marktomstandigheden in de segmenten oliewinning, agrochemie en bouw en constructie. De sterke groei in China was het gevolg van de nieuwe fabriek voor organische peroxiden in Ningbo en fabriekssluitingen bij concurrenten door een verhoogde aandacht voor de implementatie van normen op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. De EBIT steeg met 3% als gevolg van hogere volumes die deels werden geneutraliseerd door gestegen grondstofprijzen die nog niet volledig worden teruggewonnen door hogere verkoopprijzen en door de gevolgen van doorlooptijden voor gepland onderhoud bij Industrial Chemicals. Zonder het effect van de doorlooptijden voor gepland onderhoud bij Industrial Chemicals, die de EBIT in het 2e kwartaal met € 13 miljoen negatief hebben beïnvloed, zou het rendement op verkopen hoger zijn geweest dan in 2016.

Een investering van €10 miljoen in Zweden vergroot de levering van gechelateerde micronutriënten voor landbouwmarkten, terwijl een uitbreiding in Los Reyos, Mexico de toonaangevende positie van AkzoNobel in organische peroxiden voor de polymeerindustrie verstevigt.

Innovatie: De innovatieve ideeën van tien startups voor een duurzamere chemische industrie komen een stap dichter bij realisatie nadat ze waren verkozen tot winnaars van de Imagine Chemistry challenge die eerder dit jaar werd geïntroduceerd. AkzoNobel voltooide ook een uitbreiding van de R&D-faciliteiten ter waarde van €2,6 miljoen in Houston, Texas ter ondersteuning van Performance Coatings. Na de introductie van een nieuwe digitale app van Powder Coatings kunnen architecten, ontwerpers en ontwikkelaars nu een volledige coatingsspecificatie opzoeken en creëren op een mobiel apparaat.

Duurzaamheid: Een contract met energiebedrijf Vattenfall stelt AkzoNobel in staat om de levering van hernieuwbare elektriciteit aan de faciliteiten in Zweden en Finland op te voeren. De onderneming bundelde de krachten met The Ocean Cleanup voor de levering van geavanceerde, biocidevrije coatingstechnologie voor apparatuur die wordt gebruikt bij de schoonmaakacties. AkzoNobel wordt een officiële duurzaamheidspartner van de Volvo Ocean Race 2017/2018, die zich ook richt op bescherming van de oceanen.

Human Cities: AkzoNobel introduceerde de Human Cities Coalition, een publiek-private samenwerking waarin meer dan 150 stakeholders en 20 partners zich richten op verbetering van het leven in megasteden. Argentijnse en Belgische muurschilders toverden grijze gevels om tot een kleurrijke openluchtgalerie in Saldías, een sloppenwijk van Buenos Aires met verf gedoneerd door het merk Alba van AkzoNobel. Maleisische kunstenaars toonden met Dulux-verf van AkzoNobel hun creativiteit in muurschilderingen bij Starbucks-vestigingen in Maleisië.

Bedrijfsresultaat exclusief incidentele posten.
ROS% is EBIT gedeeld door omzet.
Voortschrijdend gemiddelde ROI% is 12 maanden EBIT gedeeld door 12 maanden gemiddeld geïnvesteerd vermogen.


Meer informatie over onze nieuwe strategie vindt u hier en het rapport over het eerste half jaar en het 2e kwartaal kunt u lezen en downloaden op www.akzonobel.com/quarterlyresults

AkzoNobel kondigt vandaag een nieuwe structuur voor haar Executive Committee aan. Deze verandering is erop gericht om de operationele prestaties te blijven verbeteren, meer klantgericht te kunnen opereren en om de snelheid en het bestaande momentum in de organisatie te waarborgen.



In de nieuwe Executive Committee zullen de volgende functies gelijk blijven:

Chief Executive Officer (Thierry Vanlancker)
Chief Financial Officer (Maëlys Castella)
General Counsel (Sven Dumoulin)
Chief Human Resources Officer (Marten Booisma)


Veranderingen in de Executive Committee volgend uit de nieuwe structuur:

Chief Operating Officer (Ruud Joosten, voorheen verantwoordelijk voor Decorative Paints)
Integrated Supply Chain Leader (David Allen, treedt toe tot de Executive Committee)
Daarbij keert Werner Fuhrmann terug bij AkzoNobel als hoofd van Specialty Chemicals

Ruud Joosten is per direct benoemd tot Chief Operating Officer (COO) Paints & Coatings. De COO zal de bedrijfsonderdelen Performance Coatings en Decorative Paints leiden in nauwe samenwerking met CEO ThierryVanlancker. Hij wordt verantwoordelijk voor het versnellen van groei, de uitvoering van de bedrijfsstrategie en voor de prestaties met betrekking tot het behalen van de afgesproken doelen.

Daarnaast valt de directe verantwoordelijkheid voor de operationele activiteiten van Paints & Coatings - waaronder alle productie, supply chain en logistiek, site management, health & safety (HSE&S) en inkoop vanaf nu onder de verantwoordelijkheid van de Integrated Supply Chain Leader, David Allen.

Thierry Vanlancker, CEO:
"Wij richten ons op het uitbouwen van de succesvolle basis van operationale uitmuntendheid die AkzoNobel heeft gelegd gedurende de laatste jaren. Met Ruud Joosten als onze nieuwe COO en met David Allen als Integrated Supply Chain Leader zal deze Executive Committee sneller zijn in het ontwikkelen van geïntegreerde bedrijfsplannen en vlugger tot besluiten kunnen komen. Het zorgt daarnaast voor de optimale afstemming tussen de behoeften van het bedrijf enerzijds en de operationele en supply chain prestaties anderzijds."

"Daarnaast ik ben verheugd om Werner Fuhrmann te verwelkomen bij zijn terugkeer als hoofd van Specialty Chemicals en om de afsplitsing te leiden. Zijn unieke kennis van het bedrijf en zijn ervaring in de industrie, na bijna 40 jaar bij AkzoNobel, inclusief het runnen van Specialty Chemicals vóór mijn eigen aantreden vorig jaar, maken van hem een ideale kandidaat om de splitsing te leiden. Het is geweldig om hem weer aan boord te hebben."

De Raad van Commissarissen heeft de heer Vanlancker aangewezen als CEO/Voorzitter van de Raad van Bestuur, met volledige macht en authoriteit als lid van de Raad van Bestuur, overeenkomstig met de statuten van Akzo Nobel N.V. welke voorzien in een dergelijke aanwijzing tot de formele benoeming tot CEO door de aandeelhouders.


AkzoNobel belegt BAVA en kondigt acties aan om relatie aandeelhouders te verbeteren





25 juli 2017



Vandaag maakt AkzoNobel bekend een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van Akzo Nobel N.V. bijeen te roepen welke plaats zal vinden in het Hilton Hotel, Apollolaan 138, 1077 BG Amsterdam, Nederland op vrijdag 8 september 2017 om 14.00 uur CET.



De agendapunten zijn als volgt:



Benoeming van dhr. Mr. T.F.J. Vanlancker als lid van de Raad van Bestuur (stempunt)
Nadere uitleg en discussie over AkzoNobels reactie op de ongevraagde en niet-bindende voorstellen gedaan door PPG in maart/april 2017 (discussiepunt)


Naast de BAVA kondigt AkzoNobel ook een reeks maatregelen aan om een constructieve dialoog met haar aandeelhouders te versterken en te handhaven, waaronder:

Het creëren van een Raad van Commissarissen-commissie voor aandeelhoudersrelaties
David Mayhew en zijn team van JP Morgan Cazenove benoemd tot adviseur voor aandeelhoudersrelaties
De renumeratie van Senior Executives wordt afgestemd op het nieuwe financiële plan
Programma van bijeenkomsten om de nieuwe CEO te introduceren
Uitbreiding van schema van roadshows en conferenties
Uitgebreid programma van webcasts en evenementen voor analisten en investeerders
Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen, zegt:

"AkzoNobel waardeert haar relatie met aandeelhouders en neemt haar verantwoordelijkheid richting hen zeer serieus. In de afgelopen maanden is de relatie met een bepaalde groep aandeelhouders beïnvloed door gebeurtenissen die speelden rondom het bedrijf."

"We hebben actief contact gezocht met onze aandeelhouders om een plan op te stellen om onze relatie te versterken. De feedback uit 285 vergaderingen en telefoongesprekken met meer dan 200 investeerders die in de afgelopen zes maanden plaats hebben gevonden, is in dit plan meegenomen evenals een aandeelhoudersenquête die in juni afgenomen is onder investeerders met totaal een belang van ruim 42%.

"Als onderdeel van ons verbeterde aandeelhoudersrelatieplan zullen we een BAVA beleggen op 8 september. Ook hebben we David Mayhew en zijn team van JP Morgan Cazenove benoemd tot speciaal adviseur van de nieuwe opgerichte Raad van Commissarissen-commissie voor aandeelhoudersrelaties. We zullen ons programma van webcasts en evenementen voor analisten en investeerders uitbreiden, wat ons doorlopende schema van roadshows en managementvergaderingen zal vergroten. De renumeratie van Senior Executives zal afgestemd worden op het nieuwe financiële plan."

"Ik kan vandaag ook bevestigen dat ik voornemens ben om mijn positie als voorzitter van de Raad van Commissarissen van AkzoNobel, behoudens uitzonderlijke omstandigheden, na de voltooiing van mijn derde termijn in april 2018 neer te leggen zoals gepland en in overeenstemming met de Nederlandse corporate governance code. Een proces voor het bepalen van mijn opvolger is inmiddels gestart.

Al onze belanghebbenden zijn belangrijk en de Raad van Commissarissen en het managementteam kijken uit naar verdere samenwerking met onze aandeelhouders terwijl we onze strategie om groei en waardecreatie te versnellen realiseren."

Voor meer informatie over de BAVA en de agendapunten, verwijzen we naar de agenda met toelichting en de BAVA-aankondiging. AkzoNobel zal ook meer informatie verstrekken over de timing van de aandeelhoudersgoedkeuring van de afsplitsing van Specialty Chemicals. Deze documenten zijn te vinden op de website van AkzoNobel (www.akzonobel.com).





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL