Nieuwe tool volgt biobased materialen in chemie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 04/04/2017 17:03
AkzoNobel, Advanced Biochemical (Thailand) Co., Ltd. (ABT) en EY, hebben een nieuwe online tool gelanceerd, die biobased materialen in de chemische industrie monitort. Door middel van dit pilotproject willen de bedrijven zorgen voor een meer transparante en duurzame chemie.

De nieuwe online tool volgt het gebruik van biobased grondstoffen in producten. Het is de eerste tool ooit die gebruik maakt van e-certificatie om biobased content door de waardeketen te volgen.

Hoeveelheid

Veel chemicaliën kunnen gemaakt worden van zowel fossiele feedstock als van biobased grondstoffen, zoals olie gewonnen uit groenten of suikers. Maar het is lastig om te verifiëren hoeveel er exact is gebruikt. De nieuwe tool richt zicht erop dit probleem op te lossen, door precies weer te geven hoeveel van een product is gemaakt van biobased grondstoffen. Dit maakt het gemakkelijker voor producenten en consumenten om te kiezen voor duurzame producten. En om meer stappen te zetten naar een circulaire economie.

‘Chemicaliën zijn de bouwstenen van belangrijke producten in ons dagelijks leven’, vertelt Peter Nieuwenhuizen, RD&I Director of Specialty Chemicals bij AkzoNobel. ‘Maar ondanks de groeiende aandacht voor duurzaamheid, kunnen we nog steeds bio-based raw materials niet makkelijk traceren. Deze innovatieve aanpak maakt het mogelijk om ons doel om de chemische industrie duurzamer te maken verder te benaderen.’

Certificering

Biobased grondstoffen worden gecertificeerd aan het begin van de bevoorradingsketen. Bedrijven kunnen deze invoeren via een online platform, dat automatisch volgt welke producten van deze grondstoffen worden gemaakt. Deze benadering zorgt ervoor dat het niet meer nodig is om aparte, externe certificatie verder in de keten toe te passen. Het geeft producenten een snel inzicht in de biobased content in hun producten.

Epicerol®

Epicerol® is de eerste chemische stof die kan worden gevolgd door de keten. De biobased epichlorohydrin (ECH) wordt geproduceerd door ABT en wordt al gebruikt in AkzoNobel’s duurzame epoxy coatings. Na de pilot fase wordt gekeken om de tool verder uit te breiden met andere chemicaliën.


Producenten moeten stoppen met de productie van bio-plastic, want het leidt tot verwarring bij consumenten. Dat zegt het grootste afvalverwerking- en recyclingbedrijf van Nederland Attero, in een interview met Nieuwsuur.

Volgens Robert Corijn van Attero zorgt de verwarring met bio-plastic ervoor dat er veel gewoon plastic tussen het gft-afval terecht komt. Afbreekbaar plastic mag in de gft-bak, maar gewoon plastic moet apart worden ingezameld. Voor veel consumenten is dit absoluut niet duidelijk waardoor het recyclingsproces wordt vertraagd, zegt Corijn. ‘Het is voor ons een steeds grotere uitdaging om met al het plastic dat wij bij het gft binnenkrijgen een goede compost te maken. We worden er helemaal gek van.’

Een ander groot misverstand is volgens Corijn, dat bio-plastic vanzelf oplost als je het in de struiken of het water gooit. ‘Het moet minimaal twaalf dagen in een donkere ruimte blijven bij exact 65 graden. Want anders composteert het niet. Alleen composteerbedrijven kunnen ermee uit de voeten”, zegt Corijn tegen Nieuwsuur.

Er zijn twee soorten bio-plastics: de afbreekbare en de niet afbreekbare variant. De niet-afbreekbare bio-plastics zijn chemisch identiek aan olieplastic. Maar ook de composteerbare variant heeft een ingewikkeld afbreekproces. Corijn roept producenten op om alleen nog bio-plastic te maken dat gerecycled kan worden tot nieuw plastic.

Volgens Nieuwsuur komt het ministerie van Infrastructuur en Milieu binnenkort met een rapport, met daarin een antwoord op de vraag welke bioplastics in een circulaire economie passen. Op basis van de resultaten van dit rapport gaat het kabinet bepalen wel rol bioplastics krijgen in de transitie naar een circulaire economie.

Op de website van Nieuwsuur kunt u het complete artikel lezen en de reportage bekijken.

Lees ook:
•UNILEVER: ALLE VERPAKKINGEN AFBREEKBAAR IN 2025
•MICROPLASTICS IN HET MILIEU
Ga dan naar
http://www.agro-chemie.nl/nieuws/stop-bio-plastic-is-flauwekul/

Zie onder aan!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL