Delta Lloyd: Sterk commercieel en operationeel resultaat, solvabiliteit negatief beïnvloed door marktbewegingen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 11/08/2015 07:34
Operationele hoogtepunten
Sterke resultaten voor nieuwe productie Leven, NAPI € 224 miljoen (eerste helft 2014:
€ 229 miljoen), waarvan € 121 miljoen uit nieuwe Defined Contribution contracten
Bruto premie-inkomen Schade met 2% gestegen naar € 776 miljoen[1], combined ratio (COR) met 0,4 pp verbeterd naar 96,8%[2] (eerste helft 2014: 97,2%2)
Delta Lloyd legt zich neer bij uitspraak rechter in geschil met DNB
Strategische heroriëntatie op schema voor presentatie op Investor Day 2015
Financiële hoogtepunten
Bruto operationeel resultaat bijna verdubbeld tot € 527 miljoen (eerste helft 2014: € 269 miljoen[3])
Wettelijke (IGD) solvabiliteit groep 179%[4] (eind 2014: 183%[5]) vooral als gevolg van marktbewegingen
Eigen vermogen € 2.190 miljoen (eind 2014: € 2.468 miljoen) als gevolg van marktbewegingen en strategische desinvesteringen
Interim dividend onveranderd op € 0,42 per gewoon aandeel
Bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa:
"In de eerste helft van 2015 hebben zowel het segment Leven als het segment Schade een sterk commercieel resultaat neergezet en hebben we de niet-kernactiviteiten in België verkocht. Onze vermogenspositie en de beheersing van risico's en rendement blijven een topprioriteit. De wettelijke (IGD) solvabiliteit is negatief beïnvloed door de rente- en spreadbewegingen in het afgelopen kwartaal. Gezien het feit dat wij ons in een overgangsfase bevinden, is ons kapitaalbeheer steeds meer toegespitst op het nieuwe Solvency II-regime. Naast onze focus op kapitaalbeheer gaan we door met het leveren van de beste service aan onze klanten en blijven we onze kosten verlagen. Verder liggen we op schema voor de presentatie van de strategische heroriëntatie in december."

(in miljoenen euro, tenzij anders aangegeven)
Eerste helft 2015 Eerste helft 2014
IGD-solvabiliteit groep (ten opzichte van ultimo 2014) 179% 183%
Bruto operationeel resultaat 527 269
Operationele kosten 312 315
Score in Klantbelang Dashboard van AFM 3,5 3,6

Strategische en operationele ontwikkelingen
Op 31 juli 2015 heeft de bestuursrechter in Rotterdam uitspraak gedaan in het juridisch geschil tussen Delta Lloyd en De Nederlandsche Bank (DNB). Delta Lloyd heeft zich neergelegd bij de uitspraak van de rechter en ziet af van hoger beroep. De door DNB aan Delta Lloyd opgelegde boete is bepaald op € 22.680.000, onze CFO Emiel Roozen heeft besloten terug te treden en voorzitter Jean Frijns van de Raad van Commissarissen legt zijn functie per 1 oktober 2015 neer. Delta Lloyd heeft verbeteringen doorgevoerd op het gebied van risicobewustzijn, compliance en interne governance. In verband daarmee heeft de Raad van Commissarissen eerder dit jaar een Chief Risk Officer aangesteld. De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Delta Lloyd Asset Management als bevoegd toezichthouder een boete van € 750.000 opgelegd, zoals bekendgemaakt in het persbericht van maandag 3 augustus 2015.

Strategische heroriëntatie
Eerder dit jaar zijn wij van start gegaan met een strategische heroriëntatie. Trends die de verzekeringssector op de lange termijn kunnen beïnvloeden, zoals klantvoorkeuren, veranderende regelgeving, ontwikkelingen op het gebied van distributie, concurrentie, veranderende demografische factoren en technologie bieden voor Delta Lloyd zowel uitdagingen als kansen.

Delta Lloyd moet zich op deze nieuwe realiteit voorbereiden. Daarom, willen wij een beter inzicht krijgen in wat er leeft bij onze 4,1 miljoen klanten en welke behoefte zij hebben. Samen met onze business partners gaan wij onze klanten proactief benaderen, zodat wij relevante producten en diensten kunnen aanbieden. Samen willen wij werken aan een naadloze interactie via meerdere kanalen: klanten kunnen dan zelf bepalen hoe zij contact met ons onderhouden - op elk moment en via elk communicatiemiddel. Wij gaan onze front-officeprocessen verbeteren en stellen onze infrastructuur open voor onze partners in de distributieketen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit zich zal vertalen in meer tevreden klanten, in meer kansen en in betere resultaten. Tegelijkertijd hebben we een sterke vermogenspositie nodig die ons bedrijfsmodel ondersteunt en die een solide rendement oplevert.

Klanten
Delta Lloyd's inzet voor klanten is opnieuw onderstreept door de goede score in het Klantbelang Dashboard van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Voor 2014 scoorden we een 3,5 (op een schaal van 5), boven het sectorgemiddelde van 3,4.

Sinds de invoering (2010) van dit Dashboard heeft Delta Lloyd vanaf 2011 altijd beter gescoord dan de AFM-benchmark. Onze totaalscore over 2014 lag iets onder de 3,6 die wij in 2013 behaalden, maar de gemiddelde scores waren in de hele markt iets lager. Op twee terreinen - 'nazorg beleggingsverzekeringen' en 'klantcontact' - lag onze score ruim boven het marktgemiddelde. Op andere terreinen waren onze scores in lijn met de markt, behalve voor 'aflopende annuïteiten', waar wij klanten beter moeten informeren. Alle bedrijfsonderdelen besteden hieraan zorgvuldig aandacht.

Duurzaamheid
Delta Lloyd wil met haar kernactiviteiten een positieve duurzame impact realiseren, waarbij waarde wordt gecreëerd voor zowel de maatschappij als onze onderneming. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen hebben in de eerste helft van 2015 onze nieuwe duurzaamheidsstrategie vastgesteld en goedgekeurd. De strategie bestaat uit drie pijlers: verantwoord verzekeren, verantwoord beleggen en de Delta Lloyd Foundation. Wij hebben een ESG Board ingesteld onder voorzitterschap van een lid van de Raad van Bestuur. De ESG Board beslist of zaken zoals milieu, sociale en governance (ESG) aspecten volledig moeten worden meegewogen in onze beleggingsbeslissingen.

Presentatie van halfjaarcijfers 2015 op 11 augustus 2015

Op dinsdag 11 augustus om 11.00 uur (CET) geeft Delta Lloyd een presentatie voor analisten; de presentatie is ook te volgen als webcast op onze website.

tijd 09.07
De AEX 498.80 -1,24 -0,25% Delta Lloyd EUR 15,26 -1,25 vol. 606.000




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL