Galapagos start Fase 1 studie met CF medicijn GLPG3067

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 22/03/2017 17:43
? Mijlpaalbetaling van $7,5 miljoen van AbbVie
? Derde potentiator in groeiende portfolio van kandidaat medicijnen voor cystic fibrosis
Mechelen, België; 22 maart 2017 – Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) kondigt de start aan van een Fase 1 studie met nieuwe potentiator GLPG3067 voor cystic fibrosis (CF). Galapagos ontvangt hiervoor een mijlpaalbetaling van $7,5 miljoen van haar samenwerkingspartner AbbVie.
Het doel van de Fase 1 studie is het bestuderen van de veiligheid, verdraagbaarheid en medicijneigenschappen van orale enkelvoudige en meervoudige oplopende doseringen van GLPG3067. De veiligheid en verdraagbaarheid van de combinatie van GLPG3067 met GLPG2222 zal ook worden onderzocht. De gerandomiseerde, dubbelgeblindeerde, placebo-gecontroleerde studie wordt uitgevoerd in minimaal 48 gezonde vrijwilligers in België. In het eerste deel van de studie zullen de enkelvoudige oplopende doseringen van GLPG3067 worden onderzocht. In het tweede deel zullen meervoudige oplopende doseringen gedurende 14 dagen dagelijks worden toegediend. In het laatste deel van de studie zal de combinatie van GLPG3067 met GLPG2222 worden toegediend gedurende 14 dagen. De resultaten van deze Fase 1 studie zullen op een toekomstige medische conferentie worden gepresenteerd.

Galapagos en AbbVie werken samen aan een effectieve therapie voor de meerderheid van patiënten met cystic fibrosis. Hiervoor ontwikkelen de bedrijven een portfolio van kandidaat medicijnen waarbij wordt gezocht naar de meest optimale combinatie van drie verschillende componenten. Galapagos onderzoekt op dit moment een combinatie van potentiator GLPG2451 en corrector GLPG2222 in gezonde vrijwilligers. Doel is om hier corrector GLPG2737 aan toe te voegen, om er zo een drievoudige combinatie van te maken. Deze drievoudige combinatie zal eerst in gezonde vrijwilligers worden onderzocht; daarna in patiënten met de F508del mutatie.
Drievoudige combinaties van CF moleculen in de portfolio hebben consistent herstel laten zien van een gezond activiteitsniveau in in vitro testen met longcellen van patiënten met de F508del mutatie. Deze combinaties resulteren in een toename van chloridetransport in longcellen met een homozygote F508del mutatie vergeleken met Orkambi1.
“We gaan door met ons onderzoek naar aanvullende moleculen om onze groeiende portfolio van kandidaatmedicijnen voor CF breder te maken,” zei Dr. Piet Wigerinck, CSO van Galapagos. “Wij zijn van plan om in de loop van dit jaar meerdere studies in onze CF-portfolio te starten. Wij komen steeds dichter bij ons doel om medio 2017 te starten met het onderzoeken van een drievoudige combinatietherapie in patiënten.”
Over de Galapagos-AbbVie samenwerking in CF
In september 2013 zijn Galapagos en AbbVie een wereldwijde samenwerkingsovereenkomst aangegaan gericht op het ontdekken en wereldwijde ontwikkeling en commercialisering van potentiator en corrector moleculen voor de behandeling van CF. Volgens de overeenkomst heeft AbbVie destijds een upfront betaling gedaan aan Galapagos van $45 miljoen. Na een succesvolle
afronding door Galapagos van de klinische ontwikkeling tot en met Fase 2, zal AbbVie verantwoordelijk zijn voor Fase 3, met financiële bijdrage van Galapagos. Galapagos heeft tot op heden $57 miljoen aan mijlpaalbetalingen behaald en kan nog in totaal ongeveer $560 miljoen aan aanvullende betalingen ontvangen voor mijlpalen in ontwikkeling, registratie en omzet bij het bereiken van een minimale jaarlijkse netto verkoopdrempel, alsmede oplopende royalty’s van 15 tot 20% van de netto-omzet. Galapagos heeft commerciële rechten voor China en Zuid-Korea, en een optie op co-promotie in België, Nederland en Luxemburg.

1 Orkambi® is een medicijn op voorschrift dat verkocht wordt door Vertex Pharmaceuticals.

Galapagos gesloten op EUR 76,32 +1,67 vol. 457.418 tijd 17.35.28 d.d. 22 mrt. 2017



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL