Galapagos rapporteert vooruitgang in klinische ontwikkeling taaislijmziekte

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 19/01/2016 14:02
Start van Fase 1 studie met corrector GLPG2222, Galapagos ontvangt een mijlpaalbetaling van $10 miljoen van AbbVie
 Uitbreiding van de taaislijmziekteportfolio met drie nieuwe kandidaatmedicijnen
Mechelen, België; 19 januari 2016: Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) geeft een update over de voortgang van het taaislijmziekteprogramma (mucoviscidose). Galapagos en AbbVie (NYSE: ABBV) ontwikkelen een drievoudige CFTR combinatietherapie voor de behandeling van 90% van patiënten met taaislijmziekte. Om de meest effectieve combinatie te kunnen samenstellen, ontwikkelen de bedrijven meerdere kandidaten en back-ups voor elk van de drie componenten (first generation correctors, next generation correctors en potentiators) in de drievoudige combinatietherapie. Dit jaar kunnen naast de corrector en potentiator die al in de kliniek getest worden, er in totaal vier nieuwe compounds voor taaislijmziekte in klinische ontwikkeling genomen worden.
De drievoudige combinatie van compounds in de portfolio laat een consistent herstel zien van gezonde activiteitsniveaus in in vitro assays met menselijke bronchiale epitheelcellen (HBE) van patiënten met de F508del mutatie. Deze combinaties resulteren in een toename van chloridetransport ten opzichte van Orkambi1 in HBE cellen met de homozygote F509del mutatie.
Serie van first generation correctors
Toediening in mensen van GLPG2222, de eerste first generation corrector in de Galapagos portfolio, is eerder deze maand van start gegaan. Hiermee verkrijgt Galapagos een betaling van $10 miljoen als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst met AbbVie. Galapagos voert een dubbel geblindeerde, placebo-gecontroleerde studie uit met verschillende doseringen van GLPG2222 in gezonde vrijwilligers in België en verwacht de eerste resultaten hiervan in het tweede kwartaal van 2016. Ook kondigt Galapagos de selectie aan van preklinische kandidaat GLPG2851, een additionele first generation corrector, met als doel deze compound eind 2016 naar Fase 1 te brengen.
Serie van next generation correctors
Galapagos kondigde in oktober 2015 de selectie aan van de eerste next generation corrector GLPG2665, met een verwachte start Fase 1 medio 2016. Vandaag kondigt Galapagos de selectie aan van een additionele next generation corrector GLPG2737, waarvan de start van Fase 1 wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2016. Galapagos en AbbVie ontwikkelen ook een alternatieve serie van next generation correctoren met een ander werkingsmechanisme en verwachten eind 2016 kandidaat-medicijnen en additionele moleculen uit deze serie te kunnen selecteren.
1 Orkambi® is een medicijn van Vertex Pharmaceuticals, gebruikt voor de behandeling van taaislijmziekte bij patiënten vanaf 12 jaar met twee kopieën van de F508del mutatie (F508del/F508del) in het CFTR-gen.

Serie van potentiators
Galapagos heeft voor potentiator GLPG1837 een aanvraag voor een verkennende Fase 2 studie in patiënten met taaislijmziekte ingediend en inmiddels de eerste goedkeuringen ontvangen van een aantal landen. Deze explorerende onderzoeksfase 2 studie met GLPG1837 zal worden uitgevoerd in patiënten met mutatietype G551D en S1251N in Europa. Aanvullende potentiator GLPG2451 is in preklinische ontwikkeling genomen, de start van de Fase 1 studie wordt verwacht in tweede kwartaal van 2016.
“Galapagos en AbbVie blijven sterke vooruitgang maken in onze taaislijmziekteportfolio,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “Het taaislijmziekteprgramma is uitgegroeid tot een complete portfolio. De breedte, diepte en preklinische belofte van deze collectie modulatoren brengt ons weer dichter bij ons doel: het ontwikkelen van een superieure combinatietherapie voor taaislijmziektepatienten.”
Over de Galapagos – AbbVie samenwerking in taaislijmziekte
In september 2013 zijn Galapagos en AbbVie een wereldwijde samenwerkingsovereenkomst aangegaan gericht op het ontdekken en wereldwijde ontwikkeling en commercialisering van potentiator en corrector moleculen voor de behandeling van taaislijmziekte. AbbVie heeft destijds een upfront betaling gedaan aan Galapagos van $45 miljoen. Na een succesvolle afronding door Galapagos van de klinische ontwikkeling tot en met Fase 2, zal AbbVie verantwoordelijk zijn voor Fase 3, met financiële bijdrage van Galapagos. Galapagos heeft tot op heden $20 miljoen aan mijlpaalbetalingen ontvangen en kan in totaal $340 miljoen aan aanvullende betalingen ontvangen voor mijlpalen in ontwikkeling, registratie en omzet bij het bereiken van een minimale jaarlijkse netto verkoopdrempel, en aanvullende oplopende royalty’s op netto-omzet, variërend van 15 tot 20%.
Over taaislijmziekte (mucoviscidose, cystic fibrose)
Taaislijmziekte is een zeldzame, levensbedreigende, genetische ziekte waaraan wereldwijd ongeveer 80.000 patiënten lijden. Het is een chronische ziekte die voornamelijk de longen en het spijsverteringsstelsel aantast. Patiënten met taaislijmziekte hebben een ernstig verminderde kwaliteit van leven en een gemiddeld gehalveerde levensduur vergeleken met die van de gemiddelde bevolking. De mediaan leeftijd van overlijden is 40 jaar. Momenteel is er geen remedie voor deze ziekte. Patiënten ondergaan een levenslange behandeling met meerdere dagelijkse medicaties, frequente hospitalisaties en uiteindelijk longtransplantatie. Deze symptomatische behandelingen zijn levensverlengend maar niet curatief. Taaislijmziekte wordt veroorzaakt door een mutatie in het gen coderend voor het CFTR-eiwit, wat resulteert in abnormaal transport van chloride over het celmembraan. Het chloridetransport is vereist voor een effectieve hydratatie van de epitheliale oppervlakken in vele organen van het lichaam. Een normaal CFTR-kanaal zorgt voor de uitscheiding van chloride-ionen. Een gemuteerd CFTR-kanaal heeft geen chloride transport, waardoor kleverig slijm ophoopt op de buitenkant van de cel. CFTR-dysfunctie veroorzaakt dehydratatie van de epitheliale oppervlakken waardoor weefsels aangetast worden en leidt tot ziekte van de longen, slechte absorptie in het darmkanaal en alvleesklier insufficiëntie.

tijd 17.20 d.d. 19 jan.2016
Galapagos EUR 47,98 +1,445 vol. 302.000



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL