Ctac, Business Process Monitoring: waar staan de files in jouw organisatie?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 14/08/2018 16:18
Het is tegenwoordig best uitdagend om alle schakels van een bedrijfsproces te monitoren. Want processen doorlopen steeds vaker allerlei losse (best-of-breed) applicaties, die op uiteenlopende locaties draaien. Daarnaast wordt de integratie van al die applicaties ook steeds meer een bepalende factor voor succes. Kun je erop vertrouwen dat alle applicaties om processen te stroomlijnen met elkaar communiceren en in de juiste mate? Ja, met Business Process Monitoring kan dat zeker.

Het is vakantietijd, een periode dat we in grote getalen naar Frankrijk, Duitsland of andere bestemmingen trekken. Geen enkele vakantieganger zal zich op die autorit voorbereiden door voor slechts één snelweg te checken of daar files staan. Het gaat om de hele route die je aflegt, en de verschillende wegen en landen die je daarbij doorkruist. Welke verkeersslagaders staan bekend om hun slechte doorstroming? Waar zijn werkzaamheden? Zijn er alternatieve routes?

Bij zakelijke processen is dat net zo. Het heeft geen zin om per afzonderlijke schakel in het proces de ‘verkeersdrukte’ bij te houden, als het succes juist schuilt in de optelsom van al die schakels. Het wordt echter steeds moeilijker om die optelsom te maken, want de wegenkaart van een applicatielandschap krijgt er continu meer vertakkingen, grensovergangen en complexe knooppunten bij. Hoe monitor je de prestaties van een compleet bedrijfsproces dat tientallen losse applicaties doorloopt, die ook nog eens op uiteenlopende locaties draaien (IaaS, SaaS, PaaS en on-premise)? En hoe verkrijg je inzicht in de kritieke verkeersslagaders, ofwel: de knooppunten tussen applicaties? Business Process Monitoring biedt uitkomst.

Business Process Monitoring

Doordat we vaker werken in losse applicaties binnen multi-cloud omgevingen worden we steeds afhankelijker van integraties tussen applicaties. Want applicaties kunnen afzonderlijk nog zo goed werken, als ze niet goed samenwerken, kun je alsnog niet leveren wat je belooft. Business Process Monitoring helpt daarbij; het geeft organisaties inzicht in de berichtenuitwisselingen die er tussen applicaties plaatsvindt. Voldoen deze aan de vereisten die je als organisatie of afdeling stelt om succesvol te kunnen zijn? Dat zijn de kritieke knooppunten of verkeersslagaders waar ik het net over had.

Ik verduidelijk dat graag met een voorbeeld:

Bij organisaties met een webshop doorloopt het complete order-to-cash proces meerdere applicaties die op verschillende locaties draaien. Komen er in een uur vijftig orders binnen? Dan moet dat uiteindelijk resulteren in eenzelfde aantal orders dat moet worden gepickt, verzonden én gefactureerd. De orders moeten dus goed doorstromen van applicatie naar applicatie, en als er ergens iets misgaat, wil je weten wáár het dan misgaat.

Hoe werkt Business Process Monitoring?
Vaak heb je een monitoring dashboard dat inzicht geeft in de prestaties van afzonderlijke systemen of applicaties. Bij Ctac gaan we een stap verder en ontwerpen we dashboards die inzicht geven in de berichtenuitwisselingen (de integratielagen) in de complete keten, over alle clouds heen. Zo zie je in één oogopslag hoe processen functioneren en waar het beter kan. Niet op technisch niveau, maar qua impact voor de business. Denk bijvoorbeeld aan een app voor logistiek managers waarmee ze bepaalde KPI’s eenvoudig kunnen monitoren. Is het aantal geplaatste orders gelijk aan het aantal orders dat ze versturen? Kunnen ze voldoen aan de doelstelling om driehonderd orders per uur de deur uit te laten gaan? Als alle KPI’s in de app op groen staan, dan loopt alles gesmeerd. Staat er iets op rood, dan weten logistiek managers dat ze bijvoorbeeld meer vrachtwagens moeten inzetten of dat er wellicht iets niet goed gaat in de integratie tussen het magazijn en de externe logistieke partij.

Ga ook aan de slag met Business Process Monitoring
Als business owner wil je niet bezig zijn met integratielagen tussen applicaties, maar wél met jouw KPI’s en de tevredenheid van jouw klanten. Business Process Monitoring geeft je precies de informatie om daarop te sturen. Je hoeft niet meer te gokken wat er misgaat in een proces en waar, maar je ziet het in jouw dashboard over alle clouds heen.

Meer weten?

Verkrijg ook inzicht in het complexe wegennetwerk van jouw processen, en gebruik die kennis om mogelijke verkeersopstoppingen te voorkomen. Ctac helpt je hier graag bij. Hoe? Dat vertellen we op donderdag 27 september tijdens een informatief webinar over Business Process Monitoring.

Geschreven door Hans Gootjes

aanmelden via
https://www.ctac.nl/Over-Ctac/Blogs/2018/08/business-process-monitoring-files

onder aan bij Meld je nu aan.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL