Robotisering: bedreiging of kans?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 02/04/2017 07:40
Robotisering en automatisering spelen een steeds grotere rol in ons leven en de maatschappij. Mijn oudste zoon heeft onlangs gelukkig gekozen voor een school die veel aandacht heeft voor IT-onderwijs. Ik denk dat hij daarmee zo goed mogelijk is voorbereid op de arbeidsmarkt van de toekomst, waarin robotisering een prominente plek inneemt. Maar hoe zit het met huidige generatie? Hoe gaan we nu en straks om met de banen die mogelijk door robotisering verdwijnen?

Industriële revolutie

Het is niet eenvoudig om te zeggen of robotisering banen kost of juist oplevert. Onlangs kwam de SER met een uitgebreide analyse van de gevolgen van robotisering voor de arbeidsmarkt. Tot nu toe heeft technologische ontwikkeling, sinds de eerste industriële revolutie, steeds geleid tot nieuwe banen. Dat geldt zeker voor de derde revolutie, met de opkomst van ICT. De onderzoekers noemen bijvoorbeeld de opkomst van webshops, die voor veel nieuwe banen heeft gezorgd in de pakketbezorging.

Maar of deze stroom aan nieuwe banen ook voor de vierde revolutie – Industry 4.0 – geldt? Dat is volstrekt onzeker. Het is moeilijk te voorspellen welke producten of diensten de komende jaren voor nieuwe banen gaan zorgen, zoals ook het CBS constateert.

Werk verandert

Een ding is wél zeker: werk verandert. Door robotisering zullen bepaalde taken niet meer door mensen gedaan worden. De inhoud van functies zal daardoor verschuiven. Zo ben ik zelf regelmatig betrokken bij bedrijven die hun dataprocessen slimmer willen inrichten. Je ziet dat het ouderwets ‘inkloppen’ van data verdwijnt. Medewerkers met functies gericht op data entry gaan zich, in plaats daarvan, bezighouden met controle, advies en procesverbetering. Op korte termijn zorgt robotisering dus slechts voor een verschuiving in taken.

Bestaat jouw baan nog over 20 jaar?
lees verder op
https://blog.ctac.nl/robotisering-bedreiging-of-kans



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL