Voorkom diabetes met een plantaardig dieet

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 11/01/2020 16:08
Hoe meer plantaardige producten je eet, hoe groter de kans dat je type 2 diabetes mellitus voorkomt. Een plantaardig dieet dat uit 10% vet, 15% eiwitten en 75% koolhydraten bestaat, heeft zelfs een positief effect op behandeling van deze ziekte, blijkt uit een studentenverslag.

Diabetes is een aandoening die wereldwijd in omvang toeneemt. Nu zijn er wereldwijd meer dan 400 miljoen mensen met diabetes (type 1 en 2). In 85% van de gevallen is er sprake van type 2 diabetes mellitus (T2DM), de niet-afhankelijke insuline-variant van diabetes die ook wel volwassenen diabetes wordt genoemd.

De groei van het aantal patiënten is fors, zo blijkt uit het studentenverslag van Bas van den Berg, student aan Aeres Hogeschool. Zo waren er in de leeftijdscategorie 20-79 jaar in 1980 wereldwijd 108 miljoen mensen (4,7% van de wereldbevolking) die gediagnosticeerd waren als diabetespatiënt, in 2014 waren dat al 422 miljoen mensen (8,5%). En ook in Nederland groeit het probleem. In 2017 zijn er in ons land 1,13 miljoen mensen die aan T2DM lijden.

Download het afstudeerverslag

Risicofactoren
Er zijn verschillende risicofactoren die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van deze vorm van diabetes. Op sommige factoren heb je weinig invloed, zoals familiegeschiedenis, etniciteit en een laag geboortegewicht. Maar er zijn ook leefstijlfactoren die een rol kunnen spelen zoals fysieke inactiviteit, roken, alcoholconsumptie, hypertensie en slechte voeding. Een verhoogde BMI (Body Mass Index) is een belangrijke risicofactor.

Door je leefstijl aan te passen en over te stappen op een gezonder eetpatroon kun je het risico op T2DM verminderen. In de literatuur wordt gesuggereerd dat een plantaardig dieet er een belangrijke rol in kan spelen. Van den Berg wilde weten in hoeverre dit waar is en dook verder in de literatuur. Hij wilde weten welke rol een plantaardig dieet speelt in het voorkomen van diabetes type 2. Kan een plantaardig dieet ook bijdragen aan genezing? En welke richtlijnen zijn er dan?

Plantaardig dieet
Uit zijn onderzoek bleek dat meerdere bronnen schrijven dat de consumptie van producten die binnen een plantaardig dieet vallen een ‘negatief effect’ hebben op de ontwikkeling van T2DM. Hiermee wordt bedoeld dat de ontwikkeling van T2DM beperkt of zelfs voorkomen wordt.

Een verklaring hiervoor is dat een plantaardig dieet rijk is aan onder andere magnesium, vezels en antioxidanten en laag is aan verzadigde vetten en heem-ijzer. Bovendien blijkt uit meerdere onderzoeken dat een plantaardig dieet kan helpen tegen hart- en vaatziekten, hypertensie, nefropathie en diabetische neuropathie. Het is dus aannemelijk, schrijft de student, dat een plantaardig dieet kan helpen bij het terugdringen van T2DM gerelateerde complicaties.

Aanbevelingen
Van den Berg concludeert dat een plantaardig dieet een significant effect heeft op het tegengaan van insuline resistentie en het bevordert insuline secretie, de bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies. De kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes is 49% kleiner wanneer er een plantaardig dieet wordt geconsumeerd als je het vergelijkt met een normaal westers voedingspatroon. En een plantaardig dieet dat uit 10% vet, 15% eiwitten en 75% koolhydraten liet zien dat het een positief effect heeft op het behandelen van type 2 diabetes mellitus.

De student raadt daarom aan dagelijks zoveel mogelijk groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden te eten. Eet producten zoveel mogelijk in hun onbewerkte vorm en vermijd bewerkte producten het liefst zo veel mogelijk. En probeer dierlijke producten, en dan voornamelijk rood en bewerkt vlees, te vermijden, schrijft hij in zijn aanbevelingen.

zie voor meer op
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Voorkom-diabetes-met-een-plantaardig-dieet.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL