Veehouderij als deeloplossing voor klimaatopwarming

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 16/07/2019 14:05
Landbouwhuisdieren stoten de broeikasgassen CO? en methaan uit. Maar onderzoeksjournalist Geesje Rotgers stelt dat die uitstoot niet bijdraagt aan klimaatopwarming omdat die deel uitmaakt van een korte cyclus. Veehouderij zou zelfs een oplossing kunnen bieden voor klimaatopwarming.

Rond 1850 begonnen de concentraties broeikasgassen CO? en methaan in de atmosfeer langzaam toe te nemen. Die toename kwam halverwege de 20e eeuw, zo rond 1950, in een versnelling. De aarde bleek niet meer de door menselijk handelen veroorzakte toename weer af te voeren door koolstof vast te leggen in de bodem. Het gevolg is een opwarming van het klimaat.

Fossiele brandstoffen

Een belangrijke bron voor uitstoot van CO? is de verbranding van fossiele brandstoffen, maar er zijn meer bronnen. Ook dieren en mensen ademen CO? uit. Zo is de mens verantwoordelijk voor zo'n 6% van de totale toevoer van CO? naar de atmosfeer. Herkauwers produceren daarnaast ook methaan (CH?). Methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO?, maar wordt ook sneller afgesproken.

In het artikel 'Opwarming aarde' zet onderzoeksjournalist Geesje Rotgers de bronnen voor de uitstoot van broeikasgassen op een rij. Ze wil weten wie de oplopende concentraties heeft veroorzaakt? Wie is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde? En wat is het aandeel van de veehouderij?

Toename broeikasgassen

Op basis van de gegevens van het Amerikaanse Carbon Dioxide Information Analysis Center (CDIAC) blijkt dat de CO?-concentratie in de atmosfeer sinds 1750 met bijna 60% is toegenomen. Vanaf 1950 vormen fossiele brandstoffen de dominante bron van broeikasgassen naar de atmosfeer. Hun aandeel in de klimaat problematiek bleef vervolgens toenemen, tot de dag van vandaag.

Andere oorzaken voor de toename van de CO?-concentratie is veranderend landgebruik, boskap. Er wordt minder CO? vastgelegd in de bodem. En ook de hoeveelheid landbouwhuisdieren die CO? uitstoten, is toegenomen. Uit cijfers van wereldvoedselorganisatie FAO blijkt dat het aantal runderen op aarde in de afgelopen 50 jaar met zo'n 40% is toegenomen, vooral in Aziƫ en Afrika.

Veehouderij

Rotgers maakt duidelijk dat de CO?-uitstoot door landbouwhuisdieren een ander karakter heeft dan de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen. Die CO?-uitstoot maakt deel uit van een korte cyclus. De CO? en methaan die dieren uitstoten, bevat koolstof dat is vastgelegd door planten. Zij concludeert dat er in dit geval per saldo geen CO? bijkomt in de atmosfeer.

Rotgers stelt dat de veehouderij geen aandeel heeft in de opwarming van de aarde, maar wel een oplossing kan bieden. Door gerichte maatregelen kun je zorgen dat koeien minder methaan produceren. Zo kan de veehouderij een stukje van het probleem oplossen.

De artikelen in V-focus zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account op V-focus aanmaken.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL