Galapagos lanceert NOVESA Fase 2a-studie in patiënten met systemische sclerose

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/01/2019 07:01
Mechelen, België; 6 januari 2019, 22.01 CET - Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) breidt klinische fibrose-programma uit met GLPG1690 in systemische sclerose, volgend op recente start van ISABELA Fase 3-studie in longfibrose (IPF[1]).

NOVESA is een dubbelblinde, placebogecontroleerde Fase 2a studie die de werkzaamheid, veiligheid en farmacokinetische/farmacodynamische parameters van '1690 evalueert bij patiënten met systemische sclerose (SSc of sclerodermie). NOVESA plant 30 patiënten met diffuse cutane (of huid-) SSc te rekruteren. SSc is een auto-immuunziekte die fibrose in meerdere organen veroorzaakt, en heeft één van de hoogste sterftecijfers van alle reumatische aandoeningen[2]. Eén van de meest zichtbare symptomen is verharding van de huid. Bij diffuse cutane SSc tast de huidverdikking meerdere delen van het lichaam aan, en patiënten lopen een hoger risico op het ontwikkelen van fibrose in verschillende inwendige organen, waaronder de longen. Momenteel bestaan er geen goedgekeurde medicijnen voor diffuse cutane SSc. SSc is een zeldzame ziekte en treft ongeveer 90.000 patiënten in de VS en Europa, waarvan het merendeel vrouwen zijn (75%).

Het primaire eindpunt van NOVESA is de modified Rodnan skin score (mRSS) op 24 weken. mRRS meet de dikte van de huid als surrogaatmarker voor de ernst en mortaliteit van de ziekte, waarbij een toename in huiddikte wordt geassocieerd met de aantasting van interne organen en een verhoogde mortaliteit[3]. Secundaire doelstellingen en verkennende eindpunten omvatten FVC[4], HRCT[5], levenskwaliteit zoals gemeten door QoL-Q (SHAQ)[6], en CRISS[7], een samengestelde SSc-score.

"Naast ons Fase 3-programma in longfibrose, zijn we opgetogen om ons ontwikkelingsprogramma met '1690 uit te breiden met een tweede indicatie", aldus Dr. Walid Abi-Saab, Chief Medical Officer bij Galapagos. "Bovendien is SSc bijzonder interessant, omdat deze ziekte zowel onze expertise in auto-immuunziekten als in fibrose aanspreekt. Dankzij het brede werkingsmechanisme van '1690, dat zowel ontstekingsremmend als antifibrotisch is, heeft deze compound het potentieel om een antwoord te bieden op de belangrijke onvervulde medische nood in SSc."

Over '1690

GLPG1690 is een klein molecuul, een selectieve remmer van autotaxine die volledig eigendom is van Galapagos. Autotaxine is het belangrijkste enzym verantwoordelijk voor de productie van lysofosfatidinezuur (LPA). LPA is een gekende pro-fibrotische en pro-inflammatoire lipide, werkend via ten minste 6 g-proteïne gekoppelde receptoren. We hebben voor de identificatie van autotaxine als target gebruik gemaakt van ons target discovery platform en hebben molecuul '1690 ontwikkeld als een remmer van autotaxine. '1690 wordt momenteel bestudeerd in een wereldwijd Fase 3-programma in IPF (ISABELA) en in een Fase 2-studie in SSc (NOVESA).

GLPG1690 is een medicijn in ontwikkeling; de veiligheid en werkzaamheid zijn nog niet definitief vastgesteld.

Voor meer informatie over GLPG1690: www.glpg.com/glpg-1690.

Voor meer informatie over de studies met GLPG1690 in systemische sclerose: www.clinicaltrials.gov.

tijd 17.22
De AEX 490,98 -1,03 -0,21% Galapagos EUR 87,93 +3,42 vol. 742.000Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL