Waar wordt zilver zoal voor gebruikt ?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 16/09/2018 10:28
Toepassingen
Zilver heeft meerdere toepassingen. Ze worden bijvoorbeeld makkelijk verwerkt in Munten en zilveren sieraden. Zilveren munten zijn gemaakt van legeringen met 40 tot 90 % zilver. Meestal is, vanwege de vereiste hardheid van het materiaal, koper toegevoegd. Zilver heeft voor de juwelier en muntenmaker het voordeel dat het gemakkelijk te bewerken is. Sieraden en siervoorwerpen worden gemaakt van zilverlegeringen of van minder edele metalen, die daarna verzilverd worden. Duurdere sieraden worden gemaakt van zilver en voorzien van een laagje rhodium.

Het zilvergehalte van munten en sieraden (en andere zilveren voorwerpen) wordt aangegeven in promillen. Een gehalte van 925 – vaak gebruikt voor sieraden – wil zeggen dat de legering 92,5 % zilver bevat. Medaille en bestek Medailles en bestek worden gemaakt van zilverlegeringen (meestal met koper en/of nikkel) met een zilvergehalte van 80 tot 92,5 %. Deze legering is bijzonder corrosiebestendig. Vanwege de prijs wordt ook veel gewerkt met onedel metaal, waarop een dun laagje zilver wordt aangebracht.

Deze voorwerpen hebben daardoor een grotere hardheid. Fotografie Tegenwoordig wordt zilver vooral als zilverhalogeniden in de fotografie gebruikt. Dit zijn verbindingen tussen zilver en een halogenide zoals fluoride, chloride, bromide of jodide. Deze slecht in water oplosbare stoffen die lichtgevoelige eigenschappen bezitten.

Vooral zilverchloride en zilverbromide worden daarom in filmmateriaal gebruikt, zilverjodide minder omdat het een te grote lichtgevoeligheid heeft. Deze stoffen moeten in het donker worden bewaard omdat ze onder invloed van daglicht ontleden. Door de inwerking van licht wordt het halogeenzilver tot zilver gereduceerd. Dit is een zogenaamde redoxreactie, een reactie tussen moleculen en/of ionen waarbij elektronen worden uitgewisseld.

De term redox is een samentrekking van de begrippen reductie en oxidatie. In het geval van zilverbromide staat een broomide-ion zijn extra elektron af en wordt een broomatoom (de oxidatie). Zilverionen nemen elektronen op en worden zilver atomen (de reductie). Meekleurende bril Ook de brillenindustrie heeft zilver allang ontdekt. In meekleurend zogenaamd fotochroom glas voor bril¬len wordt zilverchloride en/of -bromide en koper(I)oxide verwerkt.

Als er licht op het glas valt, wordt het zilverchloride in atomen zilver en chloor gesplitst. De zilveratomen vormen samen uiterst kleine deeltjes zilvermetaal, die als eigenschap hebben dat ze het opvallende licht absorberen of reflecteren. Het percentage licht dat wordt doorgelaten kan op deze wijze worden beperkt tot ongeveer 22 %. Ter vergelijking, gewoon glas laat zowat 92 % door. Bij het verdwijnen van het zonlicht treedt een omgekeerd proces op. De zilveratomen reageren met de koperionen tot zilverionen.

De zilver en chloride ionen vormen weer AgCl kristalletjes. Het licht wordt niet meer geabsorbeerd en gereflecteerd en het glas wordt weer lichter. Dit proces kan vrijwel onbeperkt worden herhaald.

Andere toepassingen :
De goede elektrische geleiding maakt van zilver een bijzonder geschikt materiaal in elektrische en elektronische producten. In circuits wordt zilver (of zilverlegeringen) gebruikt om componenten met elkaar te verbinden. Voor langere verbindingen is zilver te duur. Zuiver zilver is de beste geleider van warmte en elektriciteit van alle bekende metalen, daarom wordt het wel gebruikt om soldeer, stopcontacten en stroomplinten van te maken.

Voor spiegels van zeer hoge kwaliteit is zilver geschikt omdat het over goede licht reflecterende eigenschappen bezit. Het is zelfs beste licht weerkaatsende stof die we kennen. Maar meestal wordt hiervoor aluminium gebruikt omdat het veel goedkoper is. daarom worden er spiegels van gemaakt. Zilveren spiegels moeten wel worden voorzien van een beschermlaag, om te voorkomen dat ze barsten. Met behulp van zilver en zink of zilver en cadmium kunnen hoge capaciteit batterijen worden gemaakt.

In sommige landen bevat muntgeld nog zilver, maar hiervoor worden steeds vaker andere metalen gebruikt. Er zijn minstens 14 talen waarin voor zilver en geld hetzelfde woord wordt gebruikt. * De glans van zilver maakt het een gewild metaal voor sieraden. Meestal wordt hiervoor Sterling zilver gebruikt dat een legering is van 92,5% zilver en 7,5% andere metalen zoals koper.

In de tandheelkunde wordt zilver gebruikt omdat het relatief makkelijk in de juiste vorm te maken is en niet giftig is. * Vanwege de desinfecterende eigenschappen wordt zilver tegenwoordig ook weer gebruikt voor het zuiveren of zuiver houden van drinkwater. Speciaal voor kleine hoeveelheden water (100 liter – 10 m³) is zilver bruikbaar in de vorm van zilvernitraat, eenvoudiger te doseren en toe te passen dan chloor.

Als katalysator wordt zilver in de industrie gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van formaldehyde en etheenoxide.

Meerdere Japanse bedrijven beschikken over technologie om met zilver de lucht te reinigen. Zilver is dan ook uitermate geschikt om toxines en industriële vergiften te neutraliseren.

Een zeer opmerkelijke toepassing van zilver is als zilverjodide dat fijn verneveld wordt gebruikt om mist te reduceren rondom vliegvelden. * In het laboratorium wordt zilvernitraat veel toegepast als reagens in chloride bepalingen. * Zilver jodide (AgI) wordt gebruikt om wolken te creëren voor regenproductie.

Russische kosmonauten gebruiken zilver om gerecycleerd water te steriliseren. Ook de NASA hanteert een zilverwatersysteem voor de space shuttle.

Sommige vliegtuigmaatschappijen maken gebruik van zilveren waterfilters om de passagiers tegen maagziektes te schermen. Geneeskundig Zilver kent ook heel wat medische toepassingen. De Ayurvedische geneeskunde was al overtuigd van het belang van zilver voor onze gezondheid. Deze hindoeïstische gezondheidsleer uit India heeft een religieus geïnspireerde visie op alles wat met de totale gezondheid van lichaam en geest te maken heeft. Het is een veelomvattend systeem van medische voorschriften en praktische handelingen, die niet altijd ondersteund worden door de moderne (medische) wetenschap.

Ook de Chinese dokters gebruikten zilver al bij de behandeling van onder meer brandwonden, onstekingen en infecties, slaapwandelen, voortplantingsproblemen, koorts, de bloedcirculatie enzovoort, dit onder de vorm van zilverionen, zilverzouten en zilvermengsels. Uitgebreid onderzoek naar de genezende eigenschappen van zilver bracht aan het licht dat de zilverionen een versnelde groei van de botten tot stand brengen.

Experimenten brachten ook aan het lucht dat zilver werkzaam is tegen heel wat bacteriën zonder bijwerking of beschadiging van lichaamscellen. Ook blijkt zilver de groei van beschadigde weefsels te bevorderen. Colloïdaal zilver, een vloeibare oplossing van submicroscopische zilverdeeltjes die in puur water onder spanning gehouden worden, is een natuurlijk antibioticum dat ziektes kan bestrijden die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Het kan remediërend werken tegen griep, verkoudheden en diverse infecties. Dit is natuurlijk geen oproep om zelf zilver te gaan eten.

Zilver krijgen we, net als andere mineralen, rechtstreeks binnen via ons voedsel. Het komt rechtstreeks voor in de organische bodem, die rijk is aan levende organismen. Zilver is in mineraalvorm beschikbaar om door planten geassimileerd te worden, en komt via deze omweg op natuurlijke wijze in ons lichaam terecht. Colloïdaal zilver kan ook bij wijze van aanvulling via oog- en oordruppels worden gebruikt. Het kan geïnhaleerd worden, maar eveneens direct toegepast bij de behandeling van snij- en schaafwonden, op open wonden, bij wratten, eczeem, in water om de stoelgang te bevorderen en eveneens bij de behandeling van dieren.

Dit bericht werd geplaatst in zilver en getagd fotografie,gebruik,munten,reinigen,tandheelkunde,zilver door admin . Bookmark de permalink .

reactie XEA.nl
Zilver is in de Mijnbouw een bijproducten en daardoor wordt het schaars.
Ook de ontwikkeling van nieuwe mijnen & de eisen van Overheden wordt de nieuwe Mijnbouw steeds duurder qua ontginning. Dit drijft de prijs van zilver ook op. Ook de steeds grotere toepassingen zorgen voor meer vraag. Daardoor zal de verhouding Goud zilver in prijs, die is nu ca. 85, wel eens met grote stappen verkleinen. Onze voorkeur zou dan ook naar 't zilver als belegging gaan, wij voorzien na 2025 een verdere schaarste optreden.
De edelmetalen zijn voor ons de "valuta" van/voor morgen.
Zij houden hun waarden, maar wel in fysiek bezit, niet op rekening.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL