Sofina, Gereglementeerde informatie Halfjaarlijks financieel verslag.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/09/2018 05:20
GECONSOLIDEERDE FINANCIËLE STATEN OP
30 JUNI 2018
“Onze missie is de bevoorrechte partner te zijn van families en ondernemers door het aanbrengen van geduldig kapitaal”

TUSSENTIJDS BEHEERSVERSLAG
Voorafgaande opmerking
Zoals aangekondigd in de newsletter #2 van 23 juli jongstleden heeft Sofina op 30 juni 2018 nieuwe boekhoudrichtlijnen voor de geconsolideerde financiële staten ingevoerd. Dit betreft de aanpassing op 1 januari 2018 van het statuut van Beleggingsentiteit volgens de IFRS 10/IAS 28-normen en de invoering van de IFRS 9-norm die op dezelfde datum van kracht is geworden.
Die richtlijnen hebben een aanzienlijke impact op de voorstelling van de rekeningen. Samengevat kan het volgende worden gesteld :
• Sofina heeft sinds 1 januari 2018 het statuut van Beleggingsentiteit volgens IFRS 10, §27 aangenomen dat het volgende voorziet:
o het is niet langer vereist de dochterondernemingen volgens de methode van globale integratie te consolideren;
o het is vereist de directe dochterondernemingen van Sofina NV aan hun reële waarde te vermelden in de geconsolideerde financiële staten, met inbegrip van de reële waarde van hun participaties en hun andere activa en passiva.
• Derhalve komt de waarde van het eigen vermogen zoals weergegeven in de geconsolideerde IFRS-jaarrekening van de groep voortaan overeen met de Net Asset Value (NAV). Het is immers zo dat de participaties die voordien volgens de “equity”-methode werden vermeld voortaan met hun reële waarde worden opgenomen (toepassing met terugwerkende kracht vanaf 31 december 2016 in de voorstelling).
• Daarnaast is het zo dat in vergelijking met de voorgaande voorstellingen de volgende wijzigingen merkbaar zijn: (i) de kasgelden van de dochterondernemingen worden niet langer in de geconsolideerde financiële staten vermeld, (ii) de intragroep schulden en vorderingen van Sofina NV worden niet langer in het consolideringsproces geëlimineerd, en (iii) de dividenden van participaties die door de dochterondernemingen worden ontvangen, worden niet langer in de geconsolideerde resultatenrekening opgenomen.
• Ingevolge de inwerkingtreding van de IFRS 9-norm op 1 januari 2018 heeft Sofina besloten om de variaties van de reële waarde van de participaties via de resultatenrekening in de boeken op te nemen in plaats van via het globale resultaat (via eigen vermogen). Derhalve benadert de resultatenrekening voortaan het globale resultaat en zal die een beeld weergeven van de evolutie van het eigen vermogen van de groep.
Ingevolge de diverse voormelde elementen zijn de gegevens van 2018 niet vergelijkbaar met die van 2017, met uitzondering van – op geaggregeerd niveau – de NAV/eigen vermogen en het globale resultaat die op zich vergelijkbaar zijn geworden ingevolge de toepassing van de wijziging bij de IAS 28, §18 (Bijlage A – Deel 2). In die context vestigen wij de aandacht van de lezer op bijlage B bij de geconsolideerde financiële staten, die de belangrijkste beheerinformatie vermeldt en in het bijzonder de rubriek betreffende de sectorinformatie (Bijlage B – Deel 1).

Financiële resultaten
De NAV van Sofina bedroeg in haar totaliteit € 6.162 miljoen op 30 juni 2018, tegenover € 5.778 miljoen op 31 december 2017*, hetzij respectievelijk € 183,25 en € 171,75 per aandeel(a).
Het resultaat van Sofina als zijnde een Beleggingsentiteit, afgesloten op 30 juni 2018, bedroeg € 480 miljoen tegenover € 191 miljoen op 30 juni 2017*, hetzij respectievelijk € 14,26 en € 5,67 per aandeel(b). Zoals reeds eerder vermeld zijn de resultaten van het afgelopen halfjaar niet vergelijkbaar met deze van 2017.

Per 30 juni 2018 had Sofina 623.306 eigen aandelen tegenover 605.258 eigen aandelen op
31 december 2017. In de eerste helft van het boekjaar werden er 87.398 verworven en 69.350 eigen aandelen overgedragen.
Verder herinneren wij eraan dat de Gewone Algemene Vergadering van 3 mei 2018 besloten had een bruto dividend van € 2,67 per aandeel uit te keren.
Evolutie van de portefeuille
Voor haar investeringen heeft Sofina gedurende het eerste semester van 2018 haar voornaamste investeringsstijlen verder gezet, namelijk: (i) rechtstreekse minderheidsinvesteringen op de lange termijn in vennootschappen waar Sofina doorgaans vertegenwoordigd is in de bestuursorganen en via dewelke zij een langetermijnstrategie nastreeft aan de zijde van ondernemers of families, (ii) de intekeningen op eersteklas Private Equity fondsen, met kwaliteitsvolle beheerders met wie Sofina duurzaam opgebouwde relaties onderhoudt en (iii) de investeringen met fondsen of patrimoniumvennootschappen met dewelke Sofina een vertrouwensrelatie heeft in vennootschappen die blootgesteld zijn aan geografieën of sectoren die een sterkere groei kennen.
Wat de eerste investeringstijl betreft, heeft Sofina in mei 2018 een aandeel van 24,8 % verworven in Biotech Dental, de franse marktleider in tandheelkundige implantaten, herstellend en regeneratief met een focus op digitale oplossingen. Deze investering werd gerealiseerd in het kader van een kapitaalsverhoging van € 100 miljoen voor het financieren van enerzijds de ontwikkeliing van innovatieve producten en anderzijds de groeistrategie in Frankrijk en het buitenland.
Naast deze nieuwe investering, heeft Sofina in maart 2018 haar positie versterkt in The Hut Group, de toonaangevende multi-website retailer in het Verenigd Koninkrijk, en bezit nu 9,7% van het kapitaal. Sofina heeft ook haar aandeel verhoogd in verschillende bedrijven in de portefeuille, waaronder JF Hillebrand, wereldleider op vlak van logistiek in de drankensector, First Eagle Investment Management, een vermogensbeheerder gevestigd in New York City en M. Chapoutier, één van de belangrijkste producenten van hoogwaardige wijnen in de Rhône-vallei.
juni 2018december 2017*Totaalbedrag (in € miljoen)6.1625.778Per aandeel (€) 183,25171,75juni 2018juni 2017*Totaalbedrag (in € miljoen)480191Per aandeel (€) 14,265,67 Eigen vermogenNettoresultaat (andeel van de groep).

In de loop van het eerste semester van 2018 heeft Sofina de rotatie van haar portefeuille verdergezet door de verkoop van een aanzienlijk deel van haar aandelen in twee Franse beursgenoteerde bedrijven: Mersen, wereldleider in electrische toepassingen en materialen, waarvan Sofina sinds 2005 aandeelhouder is en Ipsos, leider in marktstudies, waarvan Sofina sinds 2011 aandeelhouder is. Verder heeft Sofina een deel van haar aandelen in SES, één van de belangrijkste operatoren van satellieten ter wereld, verkocht. QMC II, een Spaans investeringsfonds dat momenteel in liquidatie is, blijft verder gelden storten ten gevolge van exits uit investeringen gerealiseerd in de periode 2013-2015.
Sofina is over de afgelopen zes maanden zeer actief geweest in haar ‘Private Equity’ segment. Talrijke fondsbeheerders richtten nieuwe fondsen op, ondermeer in Azië. De meeste intekeningen gebeurden in Amerikaanse fondsen, terwijl China en India een aandeel kennen dat hoger ligt dan gewoonlijk, waaruit de groeiende interesse van investeerders voor deze regio’s blijkt. Terwijl Sofina deze performante fondsbeheerders blijft ondersteunen, heeft het team ook tijd besteed aan het analyseren van eventuele nieuwe relaties met beheerders die uitzonderlijke resultaten boeken en die voor de portefeuille een toegevoegde waarde kunnen betekenen.
In België heeft Sofina € 1 miljoen uitgetrokken voor het ondersteunen van Theodorus, een fonds dat de oprichting van bedrijven die een spin-off zijn van de Université libre de Bruxelles (ULB) ondersteunt. Bepaalde participaties waarin Theodorus geïnvesteerd had, zijn inmiddels beursgenoteerd (Bone Therapeutics en Ogeda). De groei van deze bedrijven heeft eveneens geleid tot de creatie van 500 jobs in België.
Gedurende de afgelopen maanden heeft Sofina in het kader van ‘Sofina Growth’ ook verschillende nieuwe investeringen gerealiseerd in Azië en de Verenigde Staten. Zoals eerder vermeld in ons jaarverslag, heeft Sofina geïnvesteerd in Miss Fresh, een Chinese speler die gespecialiseerd is in online verkoop en levering van verse voedingsproducten van hoge kwaliteit en in Zilingo, een e-commerce platform uit Singapore dat voornamelijk in Zuid-West Azië actief is in de mode- en lifestylesector. Sofina heeft eveneens geïnvesteerd in Bira91, een Indiaas biermerk dat marktleider is in klassebieren en Grand Rounds, een Amerikaans bedrijf actief in de gezondheidssector dat patiënten die via hun werkgever over een hospitalisatieverzekering beschikken in contact brengt met specialisten.
Sofina heeft eveneens haar deelname in reeds bestaande bedrijven van de portefeuille verhoogd, zoals Pine Labs, gespecialiseerd in innovatieve IT-oplossingen voor betalingsverkeer in India, ThoughtSpot, een Amerikaans technologiebedrijf dat Business Intelligence analyse-software ontwikkelt voor grote bedrijven en Hector Beverages, een Indiase producent van traditionele Indiase fruitsappen.
Een update van de portefeuille van de Sofina groep op 30 juni 2018, in eenzelfde formaat als het jaarverslag, kan teruggevonden worden in Bijlage B – Deel 2 (commentaren op de evolutie van de portefeuille in transparantie).

zie & lees verder op
https://www.sofinagroup.com/wp-content/uploads/2018/09/Halfjaarlijks-financieel-verslag-06-september-2018.pdf



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL