Nieuw Vlaams technologieplatform voor suikervalorisatie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 31/03/2018 11:20
De opheffing van het EU-suikerquotum en het verdwijnen van exportbeperkingen, zal nieuwe mogelijkheden creëren voor suiker als grondstof voor de productie van chemicaliën en materialen. Met het SPICY-project wil Vlaanderen een voorsprong krijgen in deze nieuwe biobased markt.

Redactie /Brussel
SPICY staat voor Sugar-based chemicals and Polymers via Innovative Chemocatalysis and engineered Yeast. Het project werd in december 2017 goedgekeurd door het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemerschap (VLAIO) en is deze maand van start gegaan.

Met een subsidie ??van meer dan 2,5 miljoen euro uit het budget voor clusterprojecten zal een consortium bestaande uit KULeuven, UGent, UHasselt, VITO, VIB en Bio Base Europe Pilot Plant werken aan de ontwikkeling van een technologieplatform voor de valorisatie van suiker. Dit cluster SBO-project werd valt binnen het Renewable Chemicals-programma van Catalisti, het cluster voor chemie en kunststoffen, met de nadruk op het strategische onderwerp Suiker. Het project wordt gecoördineerd door Prof. Bert Sels van de KULeuven – COK, met steun van Catalisti.

Drop-in chemicaliën
Het belangrijkste doel van SPICY is om de chemische industrie nieuwe of geoptimaliseerde processen te bieden om suikers om te zetten in toegevoegde-waardeverbindingen, dat wil zeggen zowel drop-ins als nieuwe biobased chemicaliën. Hiertoe worden twee complementaire lijnen ontwikkeld, één gericht op biotechnologie op basis van verbeterde giststammen en één gebaseerd op chemokatalytische routes. Beide zullen streven naar industriële normen van productiviteit, titer, opbrengst en selectiviteit, om potentieel economisch voordeel en toekomstige industriële valorisatie mogelijk te maken.

De meeste van de platformchemicaliën waarop SPICY zich richt, zijn (potentiële) monomeren voor biobased kunststoffen. Het tweede doel van SPICY is dan ook een ??proof-of-concept van hun bruikbaarheid leveren, door te focussen op nieuwe en functionele polymeermaterialen die niet voorkomen in de huidige waardeketens van op aardolie gebaseerde materialen.

Economisch haalbaar
Het project heeft de ambitie om de positie van Vlaanderen te versterken in termen van onderzoek naar biobased processen en materialen. De relevantie van dit cluster SBO-project wordt verder benadrukt door de industriële adviesraad, die erop gebrand is om de resultaten te implementeren en de valorisatie economisch haalbaar te maken. Huidige leden van de adviesraad zijn: 3M, Allnex, Beaulieu, Cargill, Eastman, EOC, Galactic, GF Biochemicals, GlobalYeast, INEOS Styrolution, Proviron, Solvay, Tereos en Tiense Suiker.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL