‘Meer bio-economie in het regeerakkoord’

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 17/07/2017 16:34
De bio-economie is goed voor de economische groei en voor de werkgelegenheid. Daarom pleit de Federatie Bio-economie Nederland (FBN), in een brief aan informateur Zalm, voor meer bio-economie in het nieuwe regeerakkoord.

Meer ‘bio’ is goed voor de hoognodige vaart in het klimaatbeleid volgens de FBN: een kwart van de doelstellingen van Parijs kan gerealiseerd worden door de inzet van duurzame biomassa. De bio-economie vervangt fossiele grondstoffen door duurzaam geproduceerde biomassa en reststromen uit de land- en bosbouw, de maritieme en watersector en de voedingssector. ‘Juist voor Nederland biedt de bio-economie nieuwe kansen. Ons land heeft alles in zich om koploper te zijn: de kennis, de infrastructuur en een ideale mix van sterke bedrijven in de sectoren agro, chemie, materialen, logistiek, water, energie, visserij en voeding’, aldus de FBN.

Veel ondernemers zijn al aan de slag met bio-materialen (bioplastics, bioweekmakers en biochemicalien) en nieuwe producten (PEF-flessen, biolaminaat, bio-isolatieplaten). De bioproducten hebben vaak betere eigenschappen dan de fossiele varianten. De transitie naar een bio-economie vraagt echter grote investeringen en ontwikkeling van nieuwe technologie. Daarvoor is een goed investeringsklimaat nodig. De Federatie Bio-economie Nederland doet hiertoe zes concrete aanbevelingen. Inzetten op duurzaamheid, investeren in innovatie en werk maken van marktontwikkeling, moeten prioriteit hebben. Daarnaast is het hoog tijd om belemmeringen in de bestaande wetgeving versneld op te ruimen. De afvalwetgeving bijvoorbeeld beperkt bedrijven die gebruik willen maken van reststromen. De overheid kan ook een rol spelen om samenwerking tussen de verschillende sectoren te bevorderen en bijdragen aan een beter perspectief voor de landbouw.

De Federatie Bio-economie Nederland is een samenwerkingsverband van onder meer bedrijven, kennisinstellingen en bestaande organisaties op het gebied van biobased. Het doel is om de kansen die de bio-economie biedt beter te benutten.

Lees ook het uitgebreide interview met Roel Bol, een van de oprichters van de FBN en voormalig directeur Bio-economie van het Ministerie van EZ.

Lees ook: ‘Federatie bio-economie Nederland van start’.
http://www.agro-chemie.nl/nieuws/federatie-bio-economie-nederland-start/



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL