Koninklijke Ten Cate NV : TenCate realiseert 22% autonome groei EBITA in tweede kwartaal 2014

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 24/07/2014 08:35
- Samenvatting eerste halfjaar 2014
. Omzet over het eerste halfjaar blijft autonoom op gelijk niveau; 5% autonome omzetgroei in tweede kwartaal.
. Sterke toename van omzet composieten en kunstgras compenseert vrijwel geheel afname defensiegerelateerde omzet.
. EBITA over eerste halfjaar daalt autonoom met 13%; EBITA in het tweede kwartaal neemt autonoom met 22% toe.
. Winst per aandeel € 0,38 (H1 2013: € 0,50).
. Nettoschuld / EBITDA-ratio vrijwel gelijk op 2,87.
TenCate handhaaft verwachting voor het gehele jaar; toename defensieomzet in tweede halfjaar.
Kerncijfers eerste halfjaar 2014
x 1 € miljoen
H1 2013 H1 2014 Mutatie Autonoom
Omzet 510,9 497,6 -3% 0%
EBITA 28,8 24,3 -16% -13%
EBITA-marge 5,6% 4,9%
EBIT 21,2 18,1 -15% -11%
Nettowinst 13,0 10,0 -23% -22%
Nettowinst per aandeel (€) 0,50 0,38 -24%

Overige informatie
Investeringen in (im)materiële vaste activa 4,8 12,0
Rendement op gemiddeld netto geïnvesteerd vermogen 6,0% 5,9%
Netto rentedragende schuld 237,0 213,4
Schuldratio 2,80 2,87

FTE exclusief ingehuurd personeel (ultimo) 4.245 4.318

Vooruitzichten
Voor het gehele jaar handhaaft TenCate de eerder uitgesproken groeiverwachting ten aanzien van de omzetontwikkeling voor de onderneming, onvoorziene ontwikkelingen en valutaeffecten voorbehouden.

De defensiegerelateerde omzet binnen TenCate Protective Fabrics en TenCate Advanced Armour laat voor de tweede helft van het jaar op basis van de huidige orderposities een gunstiger beeld zien in vergelijking met de eerste helft van het jaar. Het positieve sentiment wordt gevoed door recente orders voor TenCate Defender(TM) M en de orderposities voor armourcomposieten.

Ir. Loek de Vries, bestuursvoorzitter en CEO Koninklijke Ten Cate NV: 'Na een zwak eerste kwartaal trad in het tweede kwartaal verbetering op van omzet en resultaat. De omzet en de EBITA in het tweede kwartaal namen autonoom met respectievelijk 5% en 22% toe.

De beleidsmatige versterking van de marketing- en verkoopactiviteiten binnen de onderneming en de introductie van composieten in nieuwe markten lieten positieve resultaten zien. Als gevolg van de sterke groei van de composieten- en kunstgrasactiviteiten werd de omzetdaling in defensiemarkten grotendeels gecompenseerd.

De defensiegerelateerde activiteiten vertegenwoordigden 4% van de omzet in het eerste halfjaar (eerste halfjaar 2013: 9%). Hoewel defensiebudgetten langdurig onder druk staan, investeert TenCate in innovaties voor deze markt. Dit heeft de marktpositie van met name TenCate Advanced Armour versterkt. TenCate verwacht dat de omzet uit defensiemarkten in de tweede helft van het jaar zal toenemen.

De eerder uitgesproken omzetgroeiverwachting van de onderneming voor het gehele jaar blijft gehandhaafd'.

Overige financiële informatie eerste halfjaar 2014
Het investeringniveau van TenCate steeg naar € 12,0 miljoen (€ 4,8 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar). De belangrijkste investeringsprojecten waren de uitbreiding van de capaciteit voor het 3D-matrixgeweven kunstgrassysteem GreenFields® MX, de ontwikkeling van het TenCate ABDS(TM) active blast countermeasure system en digitaal printen en veredelen.
De netto rentedragende schuld per eind juni 2014 bedroeg € 213 miljoen, wat een daling van € 24 miljoen betekent vergeleken met juni 2013. Ten opzichte van ultimo 2013 steeg de netto rentedragende schuld als gevolg van het seizoenspatroon in de sector Geosynthetics & Grass en toegenomen orderposities. De schuldratio bedroeg per eind juni 2,87 (juni 2013: 2,80); convenant 3,50.
Het aantal FTE's steeg met 73 tot 4.318 per ultimo juni, voornamelijk als gevolg van de sterke groei van de marktgroep TenCate Advanced Composites.

Bestuursverklaring
'Gebaseerd op de ons beschikbare informatie verklaart de raad van bestuur dat het halfjaarbericht, opgesteld overeenkomstig IAS 34, Interim Financial Reporting, een getrouw beeld geeft van de activa, de passiva, de financiële positie en de winst van Koninklijke Ten Cate NV en de gezamenlijke in de consolidatie opgenomen ondernemingen, en dat het halfjaarverslag een getrouw overzicht geeft van de informatie vereist krachtens art.5:25d leden 8 en 9 van de Wet op het financieel toezicht.'

zie meer op
www.tencate.com

ALMELO (AFN) - De toename van de politieke spanningen en militaire conflicten in de wereld biedt nieuwe kansen voor TenCate. De producent van beschermende weefsels en kunstgras voorziet in de tweede helft van het jaar een ,,substantiële'' verbetering in de defensieomzet, zo liet topman Loek de Vries donderdag weten in een toelichting op de cijfers over de afgelopen periode die het concern uit Almelo naar buiten bracht.

Het is allemaal wat onveiliger geworden'', aldus De Vries. Dat vertaalde zich al in enkele grotere opdrachten voor het onderdeel Advanced Textiles & Composites, dat onder meer weefsels voor legeruniformen en bepantsering maakt. Volgens de Vries zijn deskundigen het er over eens dat de bezuinigingen op defensie en veiligheid wereldwijd te ver zijn doorgeschoten en hij ziet de ommekeer al plaatsvinden. ,,De defensiemarkten leven op. Er is zelfs enige paniek, orders worden soms zo in een keer geplaatst''. De topman ziet ook vanuit de VS, waar de defensiemarkt in eerdere kwartalen leek op te drogen, weer de vraag wat aantrekken.

TenCate levert overigens geen materialen aan Rusland. Zonder goedkeuring van de VS levert het bedrijf geen defensiemateriaal aan andere landen.

Eerste kwartaal

Na een zeer zwak eerste kwartaal, zag TenCate in het tweede kwartaal al een verbetering in de omzetontwikkeling. Door de dure euro bleven de inkomsten echter onder druk staan. De omzet in de eerste 6 maanden daalde met 3 procent tot 497,6 miljoen euro, maar exclusief de wisselkoerseffecten zou er sprake zijn van een stijging met 5 procent. Het bedrijfsresultaat (ebit) daalde met 15 procent tot 18,1 miljoen euro en de nettowinst ging met 22 procent omlaag tot 10 miljoen euro. TenCate handhaafde de verwachting dat de omzet in 2014 hoger zal zijn dan vorig jaar.

De omzet bij Advanced Textiles & Composites (AT&C) daalde in de eerste helft van het jaar met 9 procent tot 206,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bij AT&C steeg met 4 procent. Bij het onderdeel Geosynthetics & Grass (G&G) steeg de omzet met 5 procent tot 259,2 miljoen euro als. De kunstgrasactiviteiten realiseerden een autonome omzetgroei van ruim 10 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) bij G&G daalde echter met 27 procent. Volgens TenCate is die daling vrijwel geheel toe te schrijven aan Geosynthetics, dat kampte met een achterblijvend herstel in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en politieke onzekerheid in een aantal Aziatische landen.

De Vries liet weten maatregelen te treffen, onder meer door het ,,indikken van de organisatie in Azië'', waardoor er nog dit jaar verbetering komt zijn bij Geosynthetics. Daarnaast heeft het bedrijf veel vervolgorders gekregen voor kunstgras, na de sponsoring van het WK hockey in Nederland, aldus de bestuurder.

tijd 13.59
Ten Cate EUR 19,68 +1,10 vol. 165.000



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL