Koninklijke Ten Cate NV : TenCate en Fokker sluiten langjarige leveringsovereenkomst enKoninklijke Ten Cate NV : TenCate en TAPAS-partners naar volg

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 19/06/2013 09:35
Op de Paris Airshow in Frankrijk ondertekenen TenCate Advanced Composites en Fokker Aerostructures vandaag een langdurige overeenkomst voor de levering van thermoplastisch composietmaterialen van TenCate aan Fokker Aerostructures voor de productie van diverse onderdelen voor de internationale luchtvaartindustrie.

De overeenkomst betreft de levering van continu vezelversterkte thermoplastisch laminaten en een reeks semipreg composietmaterialen die worden gebruikt in commerciële, regionale en militaire vliegtuigen, welke worden gebouwd door OEM's als Airbus, Boeing, Gulfstream, Dassault en AgustaWestland. Voordelen van toepassing van deze lichtgewicht composieten zijn ondermeer de besparing van kerosine en de mogelijkheid om grote volumes in serie te produceren.

Deze langjarige leveringsovereenkomst is een belangrijke stap voorwaarts voor de bestaande, hechte samenwerking tussen TenCate Advanced Composites en Fokker Aerostructures. Frank Meurs, groepsdirecteur TenCate Advanced Composites EMEA, licht toe: 'De nieuwe overeenkomst onderstreept het succes van onze geavanceerde thermoplastisch composieten in het algemeen, en in het bijzonder van onze productieve relatie met Fokker binnen de innovatieve Nederlandse luchtvaartindustrie. Tegelijkertijd onderstreept het de voortzetting van onze hechte samenwerking sinds het begin van de jaren '90 voor de levering van thermoplastisch composietmaterialen, bestemd voor de onderdelenproductie van Fokker Aerostructures ten behoeve van de internationale luchtvaartindustrie.'

Koninklijke Ten Cate NV : TenCate en TAPAS-partners naar volgende fase in samenwerking met Airbus

Op de Paris Airshow in Frankrijk ondertekent minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag een intentieverklaring (LOI) voor de beoogde verlenging van het Thermoplastic Affordable Primary Aircraft Structure consortium (TAPAS), waarin acht Nederlandse bedrijven en instellingen uit de luchtvaartindustrie samen met Airbus sinds 2009 werken aan baanbrekende technologische innovaties voor de luchtvaart. Op de Paris Airshow wordt tevens een innovatief romppaneel voor Airbus gepresenteerd, dat is gemaakt van thermoplastisch composiet van TenCate Advanced Composites en is geproduceerd door Airbus, Fokker Aerostructures en andere TAPAS-partners.

In het TAPAS-consortium werken de bedrijven en instellingen hecht samen met Airbus op het gebied van ontwerp, materiaal-, productie-, en verbindingstechnologieën, ondermeer ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Onder leiding van Airbus is recent door de partners een demonstratiemodel van een romppaneel voor passagiersvliegtuigen geproduceerd. Het geheel wordt technologisch gekenmerkt door het persen, lassen en co-consolideren van thermoplastisch composiet tot een dubbelgekromd romppaneel, inclusief gelaste omegaverstijvers en kopsverbonden T-verstijvers. Het is de eerste keer dat een dergelijk grootschalig romppaneel in thermoplastisch composiet is uitgevoerd. Dit geavanceerde materiaal is door zijn unieke eigenschappen - zoals hoge stijfheid, brandveiligheid en uitstekende verwerkings-mogelijkheden - een uitgelezen kanshebber om verkozen te worden tot het volledige rompmateriaal van toekomstige vliegtuigen.

De door minister Kamp te ondertekenen LOI beoogt de verlenging van de bestaande onderzoeksovereenkomst van het TAPAS-consortium en richt zich op de voortgaande ontwikkeling van thermoplastisch composieten voor vleugel- en staarttoepassingen, voor ophangconstructies voor motoren en voor rompdelen. TAPAS 2 wordt het vervolg op TAPAS 1 dat in 2009 is gestart met als doel de ontwikkeling van thermoplastisch composieten voor vliegtuigontwerpen van Airbus te vergroten en naar een hoger technology readiness level te brengen.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL