Nettowinst Sligro Food Group bijna € 55 miljoen (plus 22,6%)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 27/01/2005 08:29
Sligro Food Group N.V. heeft in het jaar 2004 de nettowinst ná belastingen en ná amortisatie immateriële vaste activa zien toenemen met 22,6% tot € 54,9 miljoen. Zoals eerder bekend gemaakt liet de totale omzet een toename zien van 6,7% tot € 1.446,9 miljoen. Het boekjaar 2004 omvat 53 weken ten opzichte van 52 weken in 2003. Op jaarbasis nam bij foodservice de omzet autonoom toe met 3%, terwijl de omzet bij foodretail autonoom met 5% afnam.

Ondanks druk op de marges door ongunstige marktomstandigheden, nam het bruto
omzetresultaat toe van 18,6% tot 19,2% van de omzet. Deze toename is het gevolg van een gewijzigd omzetaandeel van de verschillende groepsonderdelen en de consolidatie van het per 1 oktober 2004 overgenomen VEN Groothandelcentrum.
De totale kosten zijn toegenomen van 13,1% tot 13,9% van de omzet.
Dit hangt eveneens samen met de gewijzigde omzetmix en de consolidatie van VEN.
In de overige bedrijfsopbrengsten is een eerder aangekondigde eenmalige bate van
€ 8,9 miljoen (€ 5,9 miljoen na belasting) begrepen die samenhangt met het uitoefenen van terugkooprechten van onroerend goed.
Het voorgaande heeft geleid tot een toename van het bedrijfsresultaat met € 10,9 miljoen tot € 84,2 miljoen. Als percentage van de omzet betekende dit een toename van 5,4 in 2003 tot 5,8 in 2004. Exclusief de eenmalige bate zou het bedrijfsresultaat zijn toegenomen tot € 75,3 miljoen, hetgeen overeenkomt met 5,2% van de omzet.
De belastingdruk is lager dan in 2003 doordat de tariefsverlaging per 1 januari 2005 tot een vrijval van de latente belastingverplichting heeft geleid van € 1,5 miljoen.
De winst per aandeel berekend over het gemiddeld aantal uitstaande aandelen beloopt € 2,67 ten opzichte van € 2,23 in 2003, een verbetering van 19,7%.
Over het jaar 2004 wordt een dividend voorgesteld van € 1,00 per aandeel; dit is een toename van 11,1%. Het dividend is naar keuze van de aandeelhouder in contanten dan wel in een nader vast te stellen verhouding in aandelen. Het dividend in aandelen zal ongeveer gelijkwaardig zijn aan het contante alternatief.

Corporate Governance
Er zal inhoud gegeven worden aan de gewijzigde wetgeving en aan een aantal bepalingen van de Corporate Governance Code door aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders voor te stellen om de statuten ingrijpend te wijzigen. Dit houdt onder meer in om de Stichting Prioriteit Sligro Groep en de Stichting Preferente Aandelen Sligro Groep op te heffen, waardoor Sligro Food Group na de statutenwijziging over geen enkele beschermingsconstructie meer zal beschikken.

IFRS
In 2004 zijn (voorlopige) berekeningen gemaakt met betrekking tot de gevolgen van IFRS op resultaat en vermogen. Op basis van die berekeningen kan geconcludeerd worden dat het resultaat over 2004 op basis van die grondslagen circa € 58,5 miljoen zou hebben belopen.
Het verschil ad € 3,6 miljoen met het gerapporteerde resultaat kan hoofdzakelijk verklaard worden door een lagere amortisatie goodwill en door het waarderen van beleggingsvastgoed op basis van IAS-40.
Het eigen vermogen op basis van IFRS-grondslagen is ongeveer € 7 miljoen hoger. Dit wordteveneens hoofdzakelijk veroorzaakt door een lagere amortisatie immateriële vaste activa en door waardering van beleggingsvastgoed volgens IAS-40.

Vooruitzichten
De marktomstandigheden voor zowel onze foodretail- als foodserviceactiviteiten blijven uitdagend. De prijzenoorlog in het supermarktkanaal heeft wellicht zijn dieptepunt nog niet bereikt, al vlakt de neergang geleidelijk wel af. Met dat als achtergrond verwachten wij in totaliteit voor het eerste halfjaar 2005 een beperkte autonome omzetgroei.
Bij foodretail verwachten wij dat het slechts ten dele mogelijk zal zijn om de druk op de verkoop-prijzen op te vangen door verbeterde inkoopcondities bij de leveranciers. Bij foodservice verwachten wij dat dat wel mogelijk zal zijn, mede door de overname van VEN.
Door verbeterprogramma’s denken wij de kosten goed in de hand te kunnen houden.
Vanaf de tweede helft van 2005 verwachten wij in toenemende mate kostensynergieën van de overname van VEN.
Wij verwachten in totaliteit over de eerste helft van 2005 een toename van de nettowinst te realiseren. Wij achten het nog te vroeg om uitspraken te doen over het gehele jaar 2005.
Het jaarverslag over 2004 verschijnt op 24 februari 2005 in gedrukte vorm en elektronisch via www.sligrofoodgroup.nl.
De Algemene Vergadering van Aandeelhouders vindt plaats op 30 maart 2005.
Zoals te doen gebruikelijk zullen wij na afloop van het eerste kwartaal onze verwachtingen voor het eerste halfjaar nader concretiseren in de vorm van een zogenaamde “trading update”. Deze verschijnt op 21 april 2005.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL