Mediq, aanzienlijke groei bedrijfs- en nettoresultaat

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 28/04/2010 08:29
Financiële kernpunten
Netto-omzet : daalde 4% door verkoop Belgische farmacieactiviteiten (- 8%), deels gecompenseerd door autonome groei (2%) en valuta-effect (2%)

Bedrijfsresultaat : nam toe met 28%; het bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsvoering steeg met 6%, onder invloed van de aanhoudende groei bij Direct & Institutioneel

Nettoresultaat : nam toe met € 6,2 miljoen tot € 20,5 miljoen

Operationele kernpunten
Direct & Institutioneel
− Omzetgroei van 4%
− Groei bedrijfsresultaat van 15%; toename resultaat internationale activiteiten
− Kleine acquisities in Nederland en Denemarken afgerond

Apotheken Nederland
− Goede voortgang centralisatie herhaalmedicatie
− Uitbreiding assortiment eigenmerkproducten
− Positieve resultaatontwikkeling onder invloed van kostenbesparingen
− Reorganisatie op schema

Apotheken Internationaal
− Omzetdaling door verkoop Belgische activiteiten en autonome daling omzet groothandel
− Omzetgroei apotheken hoger dan de markt
− Bedrijfsresultaat lager door opstartkosten nieuw distributiecentrum

(X € 1.000.000) 1e kwartaal 2010 1e kwartaal 2009 Stijging/daling
Netto-omzet 628,4 656,4 - 4%
Bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsvoering * 25,2 23,8 6%
Bedrijfsresultaat 29,7 23,2 28%
Operationele marge 4,7% 3,5%
Financiële baten en lasten - 2,0 - 3,8
Resultaat geassocieerde deelnemingen 0,2 0,4
Belastingen - 6,7 - 5,1
Resultaat na belastingen toe te rekenen aan: 21,2 14,7 44%
− aandeelhouders (Nettoresultaat) 20,5 14,3 43%
− derden 0,7 0,4
Nettoresultaat per aandeel (X € 1) 0,35 0,24 43%
* Gecorrigeerd voor posten met een niet-operationeel karakter

Marc van Gelder, ceo:
"Na een langzame start gedurende de eerste twee maanden, liet de maand maart duidelijk herstel zien en hebben we daarmee een goed eerste kwartaal gehad. Zowel het bedrijfsresultaat als het nettoresultaat uit gewone bedrijfsvoering groeiden aanzienlijk. De groei bij Direct & Institutioneel zet
zich gestaag voort, met name ook internationaal. Bij Apotheken Nederland zien we dat, met de kostenbesparingen door de reorganisatie, de weg naar boven voorzichtig is ingezet. Wij handhaven de bij de jaarcijfers afgegeven vooruitzichten van een autonome omzetgroei van 3 tot 5%.”

Het bedrijfsresultaat nam toe met € 6,5 miljoen, waarvan € 5,1 miljoen uit niet-operationele posten. Bij Direct & Institutioneel steeg het bedrijfsresultaat geheel autonoom met 15%.
Het resultaat bij Apotheken Internationaal daalde door de verkoop van de activiteiten in België in het derde kwartaal van 2009. De toename bij Overig werd veroorzaakt door een boekwinst op de verkoop van een pand en grond in België en de koersontwikkeling van ons aandelenbelang in Anzag.
De operationele marge bedroeg 4,7%. Gecorrigeerd voor posten met een niet-operationeel karakter bedroeg deze 4,0% ten opzichte van 3,5% een jaar geleden en 3,8% in het vierde kwartaal van 2009. De verbetering ten opzichte van een jaar geleden werd vooral veroorzaakt door een hogere marge bij Direct & Institutioneel en het hogere aandeel van Direct & Institutioneel in de totale omzet.
De financiële lasten waren € 1,8 miljoen lager onder invloed van de lagere gemiddelde nettoschuldpositie, lagere rente en positieve effecten van valutatermijncontracten.
De belastingen waren hoger, met name onder invloed van het hogere bedrijfsresultaat.
De effectieve belastingvoet lag dit kwartaal iets onder het nominaal gewogen gemiddelde.

Het nettoresultaat is met € 6,2 miljoen gestegen naar € 20,5 miljoen onder invloed van het hogere bedrijfsresultaat en lagere financiële lasten.
We hebben onze balans verder versterkt. De nettoschuld is met € 4 miljoen gedaald naar € 171 miljoen. De schuldratio is met 1,3 gelijk gebleven en de rentedekking is gestegen naar 9,5.

De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg € 12,2 miljoen onder invloed van een hoger operationeel resultaat. Daarnaast was het onderliggende gemiddelde operationele werkkapitaal als percentage van de netto-omzet lager dan vorig jaar. De eindpositie van het werkkapitaal was echter hoger dan eind 2009.
De kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg € 5,2 miljoen negatief. Aan de acquisities van Medisource in Nederland, Opco in Denemarken en acht apotheken in Polen is in totaal € 9,7 miljoen besteed. Met € 2,7 miljoen waren de investeringen in vaste activa € 3,3 miljoen lager. Desinvesteringen van vaste activa resulteerden in een positieve kasstroom van € 5,7 miljoen. Dit betrof de verkoop van het resterende onroerend goed in België, dat wij nog
hadden in verband met onze inmiddels afgestoten farmacieactiviteiten. Overige kasstromen uit investeringsactiviteiten bestonden met name uit dividend- en rente-inkomsten en bedroegen € 1,5 miljoen.

Vooruitzichten 2010
De vooruitzichten zijn onveranderd ten opzichte van wat we bij de jaarcijfers 2009 hebben gecommuniceerd.
Voor Mediq als geheel
− Autonome omzetgroei van 3 tot 5%.
− Een investeringsniveau van circa € 25 miljoen
Voor het bedrijfsresultaat van Apotheken Nederland specifiek
− Negatief effect op het bedrijfsresultaat van € 16 miljoen ten opzichte van 2009 door uitbreiding van het preferentiebeleid en prijsaanpassingen als gevolg van de Wet Geneesmiddelenprijzen.
− Positief effect van € 9 miljoen door de verhoging van de receptregelvergoeding.
− Positief effect van € 10 miljoen door kostenbesparingen als gevolg van de reorganisatie.
Dit is een toename van € 2 miljoen ten opzichte van de bij de publicatie van de jaarcijfers 2009 afgegeven verwachting, omdat de te boeken reorganisatievoorziening is verlaagd van € 5 miljoen naar € 3 miljoen. Deze voorziening zal in het tweede kwartaal worden geboekt.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL